Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    718
    Да нив многу им е интересно да зјапаат во екран бидејќи ем има едно чудо бои ем само нешто се мрда ама баш тоа е проблемот демек. Не знам не сум доктор ама јас ќерка ми не ја оставам да гледа страв ми е според тоа што сум читала. Вчера баш бевме на гости каде имаше безвезна турска серија пуштено и она очите само натаму…

Има опции да ставиш picture off на екранот за само звукот да тече, јас така правам особено навечер дека од spotify пуштам приспивни во спална да не и блешти.

На naturally и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    6.078
    и пуштав уште мала кога беше, не сме имале никаков проблем фала богу, еве ја сега голема ретко гледа, само навечер пред да заспие бара и дали гледа по пола саат.

На Autumn Love, Iva.T и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    6.078
    три дена сме дома ние исто, три ноќи спие само во раце :drunk: денес беше патронажната и ми вика сега ако не ја одвикнеш ќе се научи така и ќе си имаш проблем, она ќе биде наспана, ти не ... ми рече упорна да бидам и со цуцла да пробам. не знам шо ќе се прави, преку ден спие во гнездо, само навечер кенка

Последна измена: 21 август 2025
    На Cvetce_ и Baby warrior им се допаѓа ова.
  4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    1.172
    А јас како да го одвикнам од денско спиење во раце?:D Денски по цел ден ми е в раце, се успиваме така со шетање (никако седење во место), па си спие на мене. Мене ми е убаво не дека не, само што не можам апсолутно ништо да направам. Го префрлам во гнездо и за 10 секунди е разбуден. Ќе се смени ли како што расте или да си се помирам со судбината:D

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    276
    Допаѓања:
    349
    Ние од 2 недели до 2 месеци спиевме во раце и дење и ноќе. Од кај 2 месеци за ноќе се префрливме заедно на спална спиеме една до друга, а преку ден за префрлање на кревет- само на стомак да ја легнам.

На Batterfly93 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.749
    Допаѓања:
    24.203
    Добри 6 месеци така беше денското спиење.
    Па смени после тоа. Дури и од заспивање во раце, што траеше до 8 ми месец, почна да си заспива легната на спална.
    Менуваат многу.

На Anaroz1 и Merten им се допаѓа ова.
  7. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    1.736
    Кај мене успеа така што ја легнувам на страна. Заспана во раце ја префрлам на кревет и да спие на страна. За дневните дремки. На камера си ја гледам цело време или си лежам до неа. Инаку ако ја легнам на грб одма се буди

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.819
    Допаѓања:
    10.638
    Не пуштам, и пред да се пушти некој не нема да ми дадат награда за најмајка ама има причина зошто не се пуштаат екрани. Песнички само звук да, ама и тоа бирај какви, избегнувај кокомелон во широк круг. На дете што му е пуштано ќе бара, дете што не видело нема да бара. Да, се одразува на развојот. Пеј и ти, играј со рачињата, зборувај и многу, така се развиваат највеќе. Ставај ја на подлога со висечки играчки, давај и тропски, сега треба да вежба држење играчки. Ако ти е за 10мин да завршиш нешто закопчај во релаксатор. Нема да стане полесно со поголемите будни прозори затоа не си отежнувај со уште една работа откажување од екран.

Секое одење на педијатар, вакцина, патронажа сите истото го повторуваат, не давајте екрани. Има време за екрани.

9. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    439
    Здраво мамички
    Имам едно прашање
    Дали е нормално новороденчиња да испуштаат чудни звуци додека стенкаат и се напнуваат?
    Бебушот има 6+ недели и чудно стенка додека спие.
    Периодов баш има некое видео кружи на интернет бебе кога спие и како Т-rex диносарусче испушта звуци, епа баш такви :D
    Не знам како да објаснам, дали може да го иритира грлото или мекото непце така?
    Дали имате искуства со ова?

10. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.749
    Допаѓања:
    24.203
    Ооо да.
    Ама поминува.
    Бев на штрек на почетокот, таман се навикнав и помина.

11. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    4.022
    И мојата некои вечери ги прави звуциве, најчесто кога е нацицана повеќе и не е ждригнста убаво ;( некогаш по цели вечери дига ноџиња и звукови испушта плус и дека повиена некогаш мислам дека се буни и за тоа :devil:

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.228
    Допаѓања:
    4.649
    Дефектологот во битпазар ни рече никако тв,тел екрани никакви.. има мн други начини да се занимав. Јас и пеам и пуштам без да гледа и ми се смее, сите песни ги знам од внукава од стела сани од биби боби од фестивали, жижи нема грижи ја сака хаха. Мајками се смее и збори леле мајкати требаше да биде пеачка. :music::dance:
    Пиано имам удира со нозе и тоа свирка пее и тоа се радува. Така се занимаваме со гугање муабет, на подлога вежбаме вртење итн.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    2.134
    Na zeskoto kako trpat da se povieni? Moeto e samo po body. Mnogu e toplo I klima cel den pusti iskluci. Denes prv pat vo negovoto sobce go stavivme I klimata od dnevna do detska taman.
    A za povivanje iskreno ne ni znam kako....

На Baby warrior и mari30 им се допаѓа ова.
  14. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    2.134
    Patronaznata sestra za sto doaga? Mene od Remedika me prijavile na adresata od licna karta bez da me prasat dali e validna a ziveam na druga.adresa. I sega da vidam da se prijavam vo Jane Sanddanski za da dojde Patronaznata. Pa me interesirase sto pokazuvat.

15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.657
    Допаѓања:
    6.078
    денес беше кај мене, го гледа бебето, ти објаснува околу исхрана, доење, бањање, температура и како да го облакаш, колку да го бањаш, го гледа кожата каква му е, папчето како да го чистиш ќе ти покаже, јас имам проблеми со многу млеко, ме масираше ми кажа како да се масирам на градите, воглавно е корисно, може се што те интересира да ја прашаш. иначе се јавуваат пред да дојдат прашуваат дали си на таа адреса

На Baby warrior и Dijana DM им се допаѓа ова.
  16. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    216
    Мамички, дали вашите бебиња се будат навечер од спиење со вриштење. Кај нас се случува веќе подолг период да спие и наеднаш да вришти да плаче, едвај ја смирувам. Вечерва се случи истото спиеше и наеднаш почна да вришти, ја земав во раце и ја гледам спие и плаче, по некое време се смири отвори очиња, погледа и пак заспа.
    Дали е исплашена или ова е нормално, инаку сме 4 месеци.

17. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    216
    Леле исти сме може и бетер. Преку ден има 4,5 дремки по 15-20 мин, дреме додека цица и таман ќе ја ставам во кревет за 5мин е будна и свежа за игра. Но за кратко време пак и се приспива и почнува со квичење па пак од почеток, цицање успивање, и за 15 мин будна. Мислам дека цел ден квичи за спиење и цел ден се успиваме а никако да заспие.
    Навечер заспива во 12/01ч. се преморив, веќе нз што да правам. Пробав да ја будам рано ама она преку ден си преспива и навечер пак исто. Ноќно време тера некој 5/6 часа спие и после почнува на секој 2ч да кенка за цицање.
    Ако некој знае како да заспиеме порано нека пише, зашто веќе неможам. Од 20:00 сме во спална за во 01:00 ч. да заспие…

18. ev08

ev08 Нов член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    13
    ќе почне да сака да ги стсва и ноџињата во уста додека цица, па ќе ти ја врти и главата на две три потегнувања да види околу и слично, како се поголеми се поинтерактивни
    нормално е се

На naturally и Baby warrior им се допаѓа ова.
  19. ev08

ev08 Нов член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    13
    регресија на сон во 4ти месец, нови вештини совладува и во сон му се повторуваат а и плус сонува

На Batterfly93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    4.022
    Е ова вчера прв пат почна… цица цица и ја врти главата да ѕирне што има околу… вака можда 5-6минути иско и зборам и го вртам главчето не и не. Сабајлево цицаше и се изнервира зошто раката и беше под градата моја не можеше да ја мрда и почна да вришти и никако не можев да ја нацицам :drunk::drunk::drunk: какво инаетчеее