Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Мајки здраво, дали давате пробиотик на новороденчиња ?
    Ние сме 9 дена , од болница ми рекоа како сакаш, на ќерка ми и давав се сеќавам рекоа со царски обавезно се давало првите неколку месеци.
    Утре сме на педијатар,ќе прашам ама ме интересира мислење?
    Бебево почнува да има гасови и нелагодност кога кака.

2. Merten

Merten Популарен член

Нас не испишаа со препорака Ваја да даваме. Потоа педијатар ни смена во Неонате, биле подобри за деца родени со царски, ама според мене имаше мака од нив, повеќе грчеви и помалку какаше, па се вративме на Ваја (иако веќе не ги давам, имаме 2 и пол месеци и мислам нема веќе мака со стомаче)

Ena0310 likes this.
  3. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Да , и јас ваја давав на првото. Ќе земам пак таков. Од кога почнуваат грчевите ? Све сум заборавила.
    Нели е рано уште од сега да почнува да го мачи мешето ?

4. Merten

Merten Популарен член

Мислам околу 6 недели, ама јас искрено не можев да проценам кога плачи од грчеви кога така си плачи, зошто моево ако не е в раце секако си плачи:sweat:

Ena0310 likes this.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

До три месеци прекинаа, сега ставам само по неколку капки саб симплекс да нема балончиња и пена во млекото дека е на ад. Мене му ја дадоа на месец од болница, дека прематурче и негде 5та недела почнаа мислам гасовите како зголемуваш млеко.

Ena0310 likes this.
  6. Batterfly93

Batterfly93 Истакнат член

Кога почнуваат бебињата да си го држат главчето цврсто без да им се тресе?

7. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Хаха плачко :D моево не плаче,сега за сега е добро.ама еве од вчера и синоќа приметувам дека се стега,црвенее у фаца и прди и кака ко да го боли. И тогаш плаче ,ќенка.
    Моево на цицање е, јас знам еспумисан користев и сирупче едно. Ќе земам пак. Само мислев рано е за грчеви,ама изгледа сега почињаат.

Ladyme likes this.
  8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Сабајле спомнав онака му пратив линк на маж ми да ги види, ми се јавува пред 15мин ми вика отидов до ело и земав со црешнички затворена без ноџиња :D викам убаво си направиииил 8) маж ипол |(

9. Baby warrior

Ви се случува ли кога ептен е вознемирено бебето да не сака да фати града и да вришти буквално!? Имав млеко измолзено во фрижидер од шише испи 90мл и заспа. Неколку пати до сега ми се случува ова после 2риот скок. И јас се потресувам цела што нејќе да фати цице… сабајле најнормално си цицаше. Сега изгледа малце повеќе од 3саати поминаа и премногу огладне и не знаеше што прави од плачење ;( се шетавме во количка си спиеше си разгледуваше и не погледнав на саат за јадење зошто ми изгледаше среќна и смирена и оддеднаш толку многу се вознемири што нејкеше ни во количка, па во раце до дома одвај ;(

10. The.Fame.Monster

The.Fame.Monster Истакнат член

4ти скок ај што не можеме да се успиеме, ама вака што приплакува во сон или се буди со плачење и тоа ли е карактеристично за скоков?
    Значи детето скроз ми се смени овие две недели, а ја ќе полудам мислев дека грчевите ќе поминат ќе дојде подобро време...

11. naturally

naturally Популарен член

Многу пати. Го нишкам, пуштам бели звучи, одиме сами во соба да не се декоцентрира ќе се смири и ќе си почне со цицање.

12. cocopuff

cocopuff Популарен член

Ко јас да сум пишала. Од вчера нешто се буни и не сака да фати града. Обично ја смирувам со цуце 10тина секунди и после и ја вадам и одма ставам на града. Си правам секој ден мала колочина чајче и со шприц и капнувам по капка две колку да фати ако се буни. Не секој ден ама ете некои денови така се погодуваат и само тоа ми е спас. Денес ептен ескалираше што на крај и формула и дадов и си се изнаплакав и јас. И ја ско да сум во некој скок деновиве.

Baby warrior likes this.
  13. gwenst

gwenst Популарен член

Се што пиша е карактеристично за 4ти скок. Сите така го поминавме :headbang:

14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ние имаме еден момент, ќе стане, одма сака да цица, ја ставам да цица и така се успива. Таман ќе ја легнам во креветче почнува да прета со раце и со нозе и одма се буди, почнува да кенка, пак ја зимам, цица, се успива, ја ставам во креветче, почнува да прета со раце, со нозе и пак во круг. Земав една пелена за повивање, летна, ја повивам, така ќе ја легнам и заспива, не ми се буди. Дали нешто може да и наштети повивањето, жал ми е кога е така стуткана, иначе се мачи да заспие и е се понервоза, а утеха бара во цице иако е добро нахранета.

Anaroz1 and Ladyme like this.
  15. I.Ta

I.Ta Истакнат член

мајки ве молам за совет што да правам, синчето несакајки фрли играчка диносаурус и бебето (еден месец) го удри по главче
    диносаурус голема колку една дланка
    вака нема ништо од надвор повреда ама ми е страв дека нели главчето им е нежно и черепот не им е затворен уште ми е страв да не има некоја повреда внатрешно, незнам што да правам дали да одам на лекар незнам што им прават на толку мали бебиња
    некој слично нешто да има поминато?

16. Ladyme

Ladyme Популарен член

Ништо нема да и наштети, повија и ќе поспие ти ќе одмориш ќе средиш нешто. Зошто ете гледаш зачарани круг ни ти одморна ни она. Мислам дека од сестрами поука ја повивав и два сата буквално во др соба идев и ќе си легнам ќе пијам кафе. Она врзуваше дека повиена топло, стегната. После кај 2 ипол месеци накај 3 почнав полека да намалувам. Вика др гуднајт до 4 месеци макс треба да се исфрли повивањето. Така да сега во почеток повивај и одмарај.

Guns N` Roses likes this.
  17. Baby warrior

Уште ја повивам иначе прета со рачињата и се буди ;( зборев со Талески околу повивањето, ми рече повиввај така се осеќа сигурно додека не почне да се врти активно од грбче на меше 3-4месеци. Сега навечер кога цица околу 3 веќе ја отповивам и до сабајле се гушка до мене и така спиеме, едното раче и го држам другото до мене и така некако поспиваме неповиени на спална

18. Baby warrior

Мн ми е тешко кога не можам да ја надојам ;( прееска толку мн се вознемири пто не можев да ја смирам од плачење. откако јазаспав, спиеше 4саати и она се премори од плачењето ;( дури и се исплашив јас ја разбудив, имавме гости после ја земав поцица 10тина минути еднаш ми се расплака во сред цицање соенив друга страна па продолжи некако и заспа за еден саат. Еве ја веќе спие 2часс повиена на спална, се надевам ноќва ќе си цица нормално зошто ќе поцркам ало пак се траска од земја и одбива, во среда треба да ја носам на вакцини и тоа ми е пре страв :headbang:

19. Baby warrior

Прееска во целиот хаос толку се исплашив што не знаев што да и правам 20мин се уби од плачење… зајде два пати и на крај станв стоплив млекото што го имав во фрижидер и и го дадов со шише зошто никако не сакаше цице и се изнаплакав и ја откако заспа…4саати спиеше и она се премори од плачењето изгледа - страв ме фати јас ја размрдав на крај да се разбуди :drunk:

20. naturally

naturally Популарен член

И мојот така правеше кога беше помал, уште толку се лутеше кога го ставав во позиција за цицање а знам дека е прегладен. Не знам, можеби е скок некој:^)

Baby warrior likes this.