Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.361
    Ортопед ни ви спомна ништо? Најчесто тие даваат совет за доза и кој да се земе. Јас имав набавено вигантол и ни кажа 2 капки + чиста омега не таа што е со д3. Мислам дека горе фоле дозата е таа околу 800 зИЕ вит Д3 до кај 6ти месец па тогаш пак контрола од ортопед.
    Маслените капки се подобри од водените. Мислам имаше маслен вит д3 од џејмисон.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    888
    Исти сме, некој период веќе цело време се крева и дома и во количка, со тоа што мојава почна и со нозе во уста ама ние сме неколку дена/недели постари мислам. Мене ми рекоа исправањето е добар знак, така си ги вежба мускулите и се зацврстува. Нас на 3 месеци педијатарот ни кажа можеме слободно на 45 степени да ја ставаме во количка дека тогаш почна кревањето, утре баш сме на контрола ќе прашам сега за повеќе ама чим почнат со нозе во уста викаат е спремно за седење со потпора.

Патем мојава одкога почна со нозе во уста еве неколку дена само тоа го прави дека тешко и оди да ги лапне па вежба, а вртењето веќе не ја интересира ич :D

На Tinna12345 и LeNora им се допаѓа ова.
  3. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    888
    Нас и ортопед и педијатар ни рекоа да продолжиме со babytol ама сега Д3+омега и посебно дополнително Д3, значи пак пиеме 2 капсули ама различна комбинација.

4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    4.257
    Сега гледам има babytol само д вит без к вероватно така да продолжиме треба.. баш ќе се навратам да го ѕирнсм и извештајот од ортопедот пред пола месец бевме кај Талески како пто ми текнува ми рече иста доза ама тип на вит не спомна

5. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    100
    Ние продолживме само со Д3+Омега на Бејбитол, така ни кажа и Талески и Паскалов, од три медеци негде.

6. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    697
    Мамичкии совет што да направам да се искака детево. Знам дека е нормално повеќе дена да не се искака само на доење сме, амаа ова е со маки. Ни спие убаво, ни во раце не е мирен се витка цело времее напнува, а никако да се излесни веќе 3 ден. 1 месец сме иначе

7. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.361
    Срц мојава немаше какано 11 дена. Ако е на доење е нормално и до две недели да не кака. Сега ми кака на 5 дена. Ако не се грчи и плаче ок е. Можеш масажи на стомаче со масло. Види на јутјуб има еден куп. Термофорче ако има грчеви и тоа е нема многу што да се прави. Но нормално е ете и до 2 недели да не се празни.

8. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.720
    Значи кога ќе дојдат нозете на ред вртењето нема да и биде интересно. Мора да бидам до неа цело време оти само се врти и после мора да ја вратам на грб. Сега ќе го чекаме откривањето на нозете, нова фаза :D

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    17.735
    Мамички што користите при бришење на газето кај новороденче, дали користите влажни марамици?

10. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    697
    Па затоа пишав оти има мака. Се грчи, плаче од спиење се буди од грчеви од што не е какан а се напиња цело време

11. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    697
    Виолета влажни 99% вода супер се покажаа

На Autumn05, Peperutce6 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.860
    Допаѓања:
    7.822
    Влажни користев, некои 99% вода, ама без парфем. Сега земав од дм такви. И само после какање го бришев, не го шлакав на секое непотребно. Некои користат туфери натопени со вода, има во дм. Зависи бебето колку ти е осетливо.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.786
    Допаѓања:
    4.678
    Влажни од Hipp, составот им е само вода.
    Некогаш и тупфери намокрени со вода, има во дм или по аптекиве од то-то. Некогаш и го одмивам поготово ако е многу какан.

На Simon4e0507 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  14. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    Па не би се согласила за тоа со нозете и седнување дека е поврзано, зошто мојата нозе почна да јаде на 6++ а уште на 5 добивме зелено светло од ортопед за седнување на 60 степени.

Инаку мојата само во одредени пози ја интересираат нозете. Кога ќе ја легнам на подлога се врти одма на меше и си лежи си игра :D

15. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    100
    Sleepy влажни марамици 99,9% вода најдобро ми се покажаа. И подебелки се и не се кинат како Hipp. Бело со плава боја е пакувањето.

16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    6.207
    да, виолета 99 % вода, за првото користев на слипи исто.

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    888
    Не знам, неколку пати сум го слушнала тоа, можеби е за на 90 степени мада нема логика мојава премала е за тоа а и не е стабилна се лизга на страна уште и се слаби мускулите. Од друга страна па мајка ми пример ми вика никако не ја седнувај мала е ќе и се направи проблем, а како би почнале со вкусови ако не седи. Вие ако не грешам blw терате така? Почна кога ти дозволија на 90 да седи или кога?

18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    17.735
    И јас користам на виолета 99% вода, некогаш користам и туфери на baby love со вода, се преиспитувам дали правам правилно :whew:.

На Peperutce6 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    888
    Дур беше новороденче само памукчиња од Тосама Тото користев, ги мокрев на чешма и бришев. После 3 месеци почнав и со влажни и уште еден +1 од мене за Sleepy плавите со 99% вода, стварно се супер, доволно мокри и дебелки

На Simon4e0507 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  20. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.720
    Јас секогаш кога сум дома ја мијам, само газето ако е какана. Ако сум надвор користам влажни 99 вода ама гледам да ги одбегувам, ако е мочкана не користам влажни. Некогаш ја чистам со оние туфери на baby love ако ја имам мачкано кремче па да ја исчистам. Ниту креми не ја мачкам нон стоп. Гледам да ја оставам едно 5 мин без пелена да не биде влажно