Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    1.509
    Имавме тука долга дискусија за ова, голем дел од мајките викаа да не се седнувало бебе на 90 се дур само не седнаки на земја, т.е. од легнато да си седне на газе. Е сега може се во право, ама тоа реално се случува доста покасно, а немав намера да ја хранам на 60 степени :) така да од моментот кога она можеше да седне на хранилка без да забегува премногу лево-десно ја седнав и така си јадеме. Тоа беше на 6 месеци

Искрено еве деновиве ја гледам дека и доста го исправа веќе грпчето, па знам да ја ставам на песокот на плажа да седи исправено, или во скут. Можеби грешам, можеби не, ама тоа е моето мислење:) ама сепак на подлога на меше е 70% од будното време :)

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    138
    Не знам каде да го поставам прашањево па решив овде...
    Дали сите д3 исто делуваат врз бебињава? Јас користан на бејбитол и тоа 2 капсули и плус омега со д3 тоа е 1200единици и пак на малава и е широко отворена фонтанелата дали треба да променам од др фирма да почнам да земам д3 ...
    Некоја мама да кажи нешто повеќе околу ова...
    Инаку 5 ипол месеци сме и педијатарот не прати на ехо на главче нели од 6м почнува да се затвора фонтанелата или грешка сум?

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    4.261
    Hipp плавите екстра сензитив, газето е супер

На Simon4e0507 и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  4. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    2.165
    Off ... probaj so masazi na stomace vo pravec na skazalki na casivnik I stavaj mu topla krpa na stomaceto. Macno e epten ....
    Neznam dali mu davas caj bekutan od anason nas pediatarot ni preporaca... po malku pie povekjeto go fream ama go podoruva varenjeto... nie sme so aptimil. Inace mislam deka skoro site go imame ovoj problem. Sepak prasaj pediatarot so ke ti kaze.

5. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    883
    И ние сме исто скоро 6 месеци сме. Јас од пливит д3 давам и е супер бевме и на ортопед еден прст е отворена фонтанелата. Јас уште од втор месец давам пливит д3

На Butterfly009 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    697
    Верувај нема што не пробав, а некако мал ми е за чај..

7. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    17.735
    Жени, вчера првпат се измолзев од левата града со електрична пумпа 40мл, а од десната малата цицаше немаше многу млеко, само 10мл. Денеска левата града ја чувтвувам многу тешка и преполна е со млеко, иако и ја нудам таа града да цица. Да не сум направила хиперлактација со молзењето?

8. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    300
    Јас чај давам ..бебево има 24дена ..чајот се дава после 1недела старост,педијатаров не ми препорачува заради доењето и дадов 2-3пати..не и се допаѓа баш..100мл на 24ч треба да се пие ,не сакаше да пие количински..тоа е моето искуство

9. TamDi

TamDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2022
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    54
    Мамички, 5м е бебе.. од бебе што плачеше во раце, сега сака само во раце.. спиеше редовно денски, сега едвај по 20мин двапати, ноќе врзува до сабајле. Не се заигрува со ништо, писка постојано, гриза цуцла, еве два дена и не сака да пие млеко убаво.. почнавме со вкусови и ептен ги сакаше, сега затвора уста и не сака. Пре пре нервозен е само писка.. не знам дал е заби, дал скок.. ваше искуство?

10. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    568
    Мајки како се прави нега на папок? Каков прашок антибиотик?

11. LeNora

LeNora Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2024
    Пораки:
    741
    Допаѓања:
    1.721
    Не знам колкаво е бебето. Мојата е четири ипол месеци исто проблем имавме со какањето. Некни на педијатар ни дадоа сирупче и еве два пати дадов дента ко дадов се искака, вчера и дадов немаше ништо, денес немам дадено, а два пати какаше. На сирупот пишува од 6 месеци 7 кила ама мојата дека е 6700 ми рече давај и мала доза. Јас дури и од тоа што ми рече помалку давам плус и плука не го голта сето ама има ефект. Иначе како тебе се имав пробано од вежби, масажи, лежење на стомаче, пазев на храна и ништо

12. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.402
    Допаѓања:
    2.165
    Te razbiram. I moevo e so grcevi, zapek place se vitka neznam sto e resenie. Kako so citav Faza koja mora da projde. Za cepcinja se Mali.... dusicki

13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    6.207
    мене во систина ми рекоа само хидроген да ставаме, прашок не. додека пени и после да се избрише да не влажно и да не се покрива со пелена додека се третира.

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    658
    Не верувам од едно молзење да направиш хиперлактација а и пумпата не влече толку како бебките што влечат, првите 6 недели се воспоставува лактација и организмот секогаш прави повеќе млеко од тоа што е потребно додека се воспостави таа побарувачка/понудувачка. Мене после 2 месеци ексклузивно доење, десната града уште ми е подоминантна, односно знае наутро често да ми е преполнета. Едната града скоро кај сите жени продуцира повеќе млеко. Ако не успева да го извлече тоа, измолзи се пак ама не многу време. 10тина минути макс колку да не ти тежи.

На Guns N` Roses и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    6.207
    се сложувам со членката, од едно молзење не можеш да направиш проблем со хиперлактација. уште не е воспоставено како што треба, а и јас имам проблем со едната имам поише млеко и одмолзувам колку да ми олесни.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  16. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.361
    Тогаш јас би се советувала со педијатар.
    Нас ни беше препорачано масажи, по малку (20тина мл) чај бекутан, еспумисан капки. Но мојата немаше грчеви такви со плачење и будење. Едноставно не какаше само а си прткаше.
    Исто можеш и вежби со нозете како точаче. Побарај на youtube има различни масажи и вежби.

17. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.361
    Веќе ти кажаа од едно молзење не може да се направи хиперлактација. Внимавај само наизменично да нудиш гради, немој да форсираш една иста секојпат. Менувај прво десна па лева ско не е довлно па следен подој прво лева па десна ако треба. Ако бебе цица јас не би се молзела.
    Јас првите 3 недели искрено повеќе се молзев дека бебе беше многу успано а имав бајаги млеко и ми се преполнуваа. Но после постепено преминавме на ексклузивно доење. Пумпата ја немам видено цел месец.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    883
    Уфф знам како ти е ... запек да има е лошо. Давав еспумисан, бекутан чајче потопло да биди, термофорче, и линекс бејби пробиотик. Пробај со топломер ама кај тебе напнува мислам дека нема да помогни

19. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.361
    Дали е можно од што помалку цица госпоѓицава да ми дојде циклус или можда обратно пошо се спрема циклус па да не сака ради тоа да цица ко порано? Од вчера осеќам болки во јајници баш ко пред добивање.

20. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    883
    Еве пишав давај еспумисан линекс бејби и чајче