Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    4.333
    Ваков појас имате? На моето многу често му помагаше.
    Еспумисан давав 3x25 капки, потоа преминавме на Инфакол.
    IMG_1228.jpeg

2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.179
    Допаѓања:
    17.598
    Откако ќе падне папочето колку време стававте хидроген?

3. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    988
    ставај додека не отидеш на контрола таму ќе ти кажат дали е добро паднато папочето , нас кога ни падна ставав хидроген и на контролата и ставија сребро нитрат оти во внатрешноста имаше уште еден дел и после тоа ништо не ставав

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.179
    Допаѓања:
    17.598
    Мајки, нормално ли е бебе цело време да бара да цица. Цица минимум половина час, некогаш одма заспива, некогаш останува будна и неколку часа. Тие часа кога е будна, ќе ја поиграм, масажа, ќе слуша музика, но тоа е 10 мин максимум, после тоа одма пак бара да цица, ако не цица одма плаче, вришти, еве веќе половина час и повеќе пак цица, заспива, се буди на града и се така. Ова е така секогаш кога е будна. Педијатарот ме советуваше да не цица подолго од половина час, на растојание од 2-3 часа. Тешко упевам да ја пратам таа шема, затоа што бебе знае да остане со часови будно. Навика ли и е, дали сеуште нема контрола на глад, ситост?? Дали е нормално бебе да прави вака?? Бебе е 19 дена.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.783
    Допаѓања:
    10.511
    Кластер доење, не слушај педијатар, новороденче па и не само не се дои по саат туку по побарувачка. Доењето е on demand хранење, многу и е мало желудничето, мајчиното брзо се вари, затоа бараат пак. Стимулира производство на повеќе млеко. Моментално до 6 месеци најмногу растат и им требаат калории. Дој секогаш кога бара не се опседнувај од саат гледај си го бебето. Нормално е.

Едит прочитај го линкот: https://bebelogija.mk/prvite-40-dena-so-koja-dinamika-se-odvivaat-podoite/

На naturally, Guns N` Roses и fragaria им се допаѓа ова.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    870
    Da vi se priklucham na temata bebe :l:

Istovo sakav da prasham

Me sovetuvaa da cica Pola saat plus mu davam dohrana oti seushte ne zn kolku mleko imam oti vo bolnica go zadrzaa dva dena na pochetok ne mi go dadoja pa se navikna na adaptirano mleko plus avtomstski malku pokasno pochna mlekceto
    Maka machev site ovie denovi voopshto ne sum spiena za da fati cice oti se nervirashe shto ne mu techi izgleda mnogu ko od cucla
    Za denovive da sedi na cice ne mozam da go trgnam
    Samo koga spie mislam deka ne plachi za cice
    Plus se pojavi zapek valjda od promena na mleko ama site kazuvaat deka e normalno

7. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.179
    Допаѓања:
    17.598
    И ние кога преминавме само на доење, поретко кака, неколку дена не беше какана и имаше грчеви.

8. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    85
    Мајки, дали знаете добар педијатар неонатолог што гледа на ехо? Државно/приватно не е важно

9. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    870
    Два дена се бориме еве, со болки во мешето изгледа има од што не е какано, а таман си реков некако фатив ред од ко дојдовме дома :?:
    Денес му дадов малку Бекутан чајче па изгледа се смири малку

10. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    870
    А како знаете дали имате доволно млекце од цице? Треба да чекам да го мерат на педијатар?

11. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    85
    Дали мешето ви е надуено? Ние си какаме, само на доење сме ама мешето како топка огромно

12. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    870
    Па не беше ама сега еве веќе како да се дуе да... Мора некако да има начин да кака кутрото само плаче и се витка особено после пиење на ад и фацички прави на болка се гледа дека го боли мешето

13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.555
    Допаѓања:
    4.333
    Да, ако напредува доволно му е.

14. Вивиен5

Вивиен5 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    85
    Душички жалчиња.. Мојата не плаче туку од 24 часа она 20 се напнува јако за да се искака, значи константно е тоа напнување како возрасен и наеднаш ќе се искака обилно лом се прави со јаки гасови, како бомба буквално. Ја носевме на педијатар викаат мн гасови има стимачето огромно и е. А ја ждригам после сњкој подој, ја држам неколу минути.. не знам што е работа. Сакам на ехо некој да ја види..Ни дадоа еспумисан и чајче да и правиме, прстофат ким, прстофат анасон бекутан и неколку кивчиња нане се тоа во 200мл. Само мојава го плука, пробав и со лажичка и со шише и со шприц, џабе плаче и го плука. Пробајте го чајчето може ќе ви помогне. И масирај чмарчето нежно со павловичева со прстот за да стимулираш, и така ни кажаа.

15. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    600
    Пробајте со микроклизмички од аптека. Безбедна варијанта бебе какано за 30 секунди.