Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    4.238
    И јас добив совет од педијатар да се внимава со домашни јајца и домашно месо …сите прво тоа фаќаме ама под кои услови се коле/чува е прашалник. Ова купечково бар некој стандард треба да помине за да го наредат на рафт во маркет ваљда ;(

На Simon4e0507, MariaBouli, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    1.503
    Препорачајте кремче за сува кожа, на бебе му се направи како лишајче кај веѓата, не знам дали од што му е сува кожата или можи контактно.
    Му ставам од веледа балсамот ама нема подобрување

3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    6.201
    земи биодерма атодерм одма ќе му помине

4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.557
    Допаѓања:
    7.339
    Majki dali ima nekoja iskustvo bebeto glavata mnogu slabo da ja potkreva t.e da ja drzi koga e legnato na stomak. Bez 1 nedela e 3 meseci, ja dvizi levo desno, koga e vo race ja drzi, ama koga e legnato na stomak edvaj po malku. Ke go nosam na fizio ..ama epten mi se mati glavata.

5. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    309
    Bez grizi, ke ja podiga kaj i da e. Ne se sekjavam za podiganje glava, ama moeto proodi na 16.5 meseci, umrev od grizi, no za dzabe. Nosi na fizio da bides mirna, iako mene na ortoped ne me smirija, a sepak deteto proode. Normalno e da mislis, ama obidi se da bides otpimist. Gushki

На Aschenputtel и SanelaS им се допаѓа ова.
  6. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.777
    Допаѓања:
    4.675
    Како првут му е баш на веѓата? На моето така му се правеше, го правев со маслото од Веледа на чепкалка за уши малце погрубо па мачкав крем за лице.

7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    1.503
    Прво беше како првут, после грубо стана како корупче, не е тврдо меко е не знам како да опишам

8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.777
    Допаѓања:
    4.675
    Да исто така му се правеше, пробај со масло и така малце погрубо да поминиш со чепкалката.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    951
    Допаѓања:
    1.475
    Bepanthen за бебе :) летово позади ушите и се направија кско крастички дури, со 3 мачкања ги снема :)

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    4.840
    хахха исто, спасува и се чистат скроз и малку е со црвени веѓи смешна е ^_^

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    11
    Здраво мамички,
    Дали ги отварате курињата на бебињата и дали на секое пресоблекување или само на бањање, мене ми се чини како кога се роди повеќе му се отвараше отколку сега инаку бебето е за 9 дена 3 месеци па се плашам да не му е затворено или нешто да не е во ред, прв пат мамичка

12. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.185
    Исто и моево.. го редам на стомаче, кога ќе сака си го крева и гледа, кога не сака го чува долу главчето и плачи да го кренам. Не се имам толку загрижено бидејќи кога ми е в раце или на нога си ја држи нормално, ама наредна недела сум на педијатар па ќе видам што ќе речи

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    1.360
    Колкаво е бебенцето?
    Мојавс е 3 месеци и оч не сака на стомак. Инаку за бебиња од месец е нормално да се движи малку и да не сака на стомак, премало е.
    На ортопед ми рекоа по 10 мин на ден ама не наеднаш и како што ќе сака да се зголемува. Треба до 6 месеци да може да седи барем пола саат и да се врти од мепе на грб и обратно.
    Баш барав видеа од синко, малку оред 4 месеци се свртел од грб на стомак. А сега ќерчево нејќе ни минутка на стомак, плаче заоѓа.

14. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.185
    За 2 дена 3 месеци.. бев на 8 недели на ортопед, го прегледа и рече се е во ред. Тој веќе и го држи скоро сам, ама ете не сака на стомаче засега..

15. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    138
    Еве мојава има 5ипол м и не сака да се врти до сега само еднаш се има свртено од меше на грб и толку беше и исто се нервира ако е фазла од 5мин оставена на меше почнува одма со плачење

16. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    778
    Тука сме поактивни да прашам дали е ова запче или што е? Знам дека најчесто прво излегуваат единиците доле.

Прикачени фајлови:

• IMG_1995.jpeg
      IMG_1995.jpeg
      Големина на фајлот:
      143,6 KB
      Прегледи:
      39
    • IMG_1991.jpeg
      IMG_1991.jpeg
      Големина на фајлот:
      99,1 KB
      Прегледи:
      38
  17. Jadranka@98

Jadranka@98 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2020
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Здраво,бебето утре ми праве 6 месеци. Од 4ипол месеци почнавме со вежби за вртење и до сега самостојно не може да се сврти стигнува до пола и со газето не може да се досврти на стомак.
    Кога го ставам на стомак 3-4 мин му е крената главата ја држи ама после почнува да се нервира и му паѓа.
    Од кај 5ипол месеци почнав по малце да го седнувам во скут и така сака,а исто и многу сака да стои исправен.
    Дали има простор за паника или некој со слично искуство да ме советува.
    На последната контрола на педијатар ни рекоа супер силно цврсто дете а на ортопед кога бевме на контрола на 3 месеци ни рекоа дека се е во ред.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    1.360
    И мојава не сака на меше. Првото дете се бунеше така можда месец ама не со вриштење ко второво. Ќеркичкава издржува минутка и после почнува со плачки. Скоро цел месец ја ветам на меше ама не гледаѓ напредок никаков. Ја држи главата, се врти лево десно сма на меше не сака.

19. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    61
    Вчера си купив оризово брашно. Што е сигурно, сигурно :)
    Ајде сега кажете ми како им го приготвувате:)

20. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    697
    Месец ипол се трудам да го оставам нс меше. Еднаш ми заспа, еднаш си легна и си лежеше така без обиди да се исправи. Кога го ставам ја врти главата на една страна и така остснувс еднс минутс две и почнувс да вришти. А пргаво е на мене когс е на меше и ја крева и јс врти. Почна да ја кревс така уште втората недела дома. Ама нс меше да вртиме никако.