Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

И јас добив совет од педијатар да се внимава со домашни јајца и домашно месо …сите прво тоа фаќаме ама под кои услови се коле/чува е прашалник. Ова купечково бар некој стандард треба да помине за да го наредат на рафт во маркет ваљда ;(

MariaBouli, happygirl and Anaroz1 like this.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Препорачајте кремче за сува кожа, на бебе му се направи како лишајче кај веѓата, не знам дали од што му е сува кожата или можи контактно.
    Му ставам од веледа балсамот ама нема подобрување

3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

земи биодерма атодерм одма ќе му помине

4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Majki dali ima nekoja iskustvo bebeto glavata mnogu slabo da ja potkreva t.e da ja drzi koga e legnato na stomak. Bez 1 nedela e 3 meseci, ja dvizi levo desno, koga e vo race ja drzi, ama koga e legnato na stomak edvaj po malku. Ke go nosam na fizio ..ama epten mi se mati glavata.

5. mama31

mama31 Истакнат член

Bez grizi, ke ja podiga kaj i da e. Ne se sekjavam za podiganje glava, ama moeto proodi na 16.5 meseci, umrev od grizi, no za dzabe. Nosi na fizio da bides mirna, iako mene na ortoped ne me smirija, a sepak deteto proode. Normalno e da mislis, ama obidi se da bides otpimist. Gushki

Aschenputtel and SanelaS like this.
  6. naturally

naturally Популарен член

Како првут му е баш на веѓата? На моето така му се правеше, го правев со маслото од Веледа на чепкалка за уши малце погрубо па мачкав крем за лице.

7. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Прво беше како првут, после грубо стана како корупче, не е тврдо меко е не знам како да опишам

8. naturally

naturally Популарен член

Да исто така му се правеше, пробај со масло и така малце погрубо да поминиш со чепкалката.

Cvetce_ likes this.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Bepanthen за бебе :) летово позади ушите и се направија кско крастички дури, со 3 мачкања ги снема :)

Cvetce_ likes this.
  10. Ladyme

Ladyme Популарен член

хахха исто, спасува и се чистат скроз и малку е со црвени веѓи смешна е ^_^

naturally likes this.
  11. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Здраво мамички,
    Дали ги отварате курињата на бебињата и дали на секое пресоблекување или само на бањање, мене ми се чини како кога се роди повеќе му се отвараше отколку сега инаку бебето е за 9 дена 3 месеци па се плашам да не му е затворено или нешто да не е во ред, прв пат мамичка

12. Merten

Merten Популарен член

Исто и моево.. го редам на стомаче, кога ќе сака си го крева и гледа, кога не сака го чува долу главчето и плачи да го кренам. Не се имам толку загрижено бидејќи кога ми е в раце или на нога си ја држи нормално, ама наредна недела сум на педијатар па ќе видам што ќе речи

SanelaS likes this.
  13. cocopuff

cocopuff Популарен член

Колкаво е бебенцето?
    Мојавс е 3 месеци и оч не сака на стомак. Инаку за бебиња од месец е нормално да се движи малку и да не сака на стомак, премало е.
    На ортопед ми рекоа по 10 мин на ден ама не наеднаш и како што ќе сака да се зголемува. Треба до 6 месеци да може да седи барем пола саат и да се врти од мепе на грб и обратно.
    Баш барав видеа од синко, малку оред 4 месеци се свртел од грб на стомак. А сега ќерчево нејќе ни минутка на стомак, плаче заоѓа.

14. Merten

Merten Популарен член

За 2 дена 3 месеци.. бев на 8 недели на ортопед, го прегледа и рече се е во ред. Тој веќе и го држи скоро сам, ама ете не сака на стомаче засега..

15. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Еве мојава има 5ипол м и не сака да се врти до сега само еднаш се има свртено од меше на грб и толку беше и исто се нервира ако е фазла од 5мин оставена на меше почнува одма со плачење

16. arwen93

arwen93 Истакнат член

Тука сме поактивни да прашам дали е ова запче или што е? Знам дека најчесто прво излегуваат единиците доле.

Attached Files:

17. Jadranka@98

Jadranka@98 Истакнат член

Здраво,бебето утре ми праве 6 месеци. Од 4ипол месеци почнавме со вежби за вртење и до сега самостојно не може да се сврти стигнува до пола и со газето не може да се досврти на стомак.
    Кога го ставам на стомак 3-4 мин му е крената главата ја држи ама после почнува да се нервира и му паѓа.
    Од кај 5ипол месеци почнав по малце да го седнувам во скут и така сака,а исто и многу сака да стои исправен.
    Дали има простор за паника или некој со слично искуство да ме советува.
    На последната контрола на педијатар ни рекоа супер силно цврсто дете а на ортопед кога бевме на контрола на 3 месеци ни рекоа дека се е во ред.