Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    3.935
    Мојава ја држи главата убаво уште од пред 40дена да направи, цврста е ммогу ама на меше ич не сака исто 8) мрзла :rofl: ја се трудам ама ќе се помачи малце и тежи газето и кенка да ја дигнам :D

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    649
    Да не ве цитирам сите за лежење на меше, не се откажувајте дури и секунди да се само на почетокот. Мојава ич не сакаше до кај 3 и нешто месеци, само со перниче потпрана ќе поседеше малце без да вика ама не се откажував секој ден по малце повеќе ја ставав и по неколку секунди и без перниче. На грб си сакаше од старт па повеќе време така си играше легната, подценето е тоа иако и на грб се учи моторика. Накај 4 почнав да ја учам да се врти од грб на меше, на 4ипол веќе скроз сама почна да се врти и да сака да седи на стомаче, па на 5 веќе по пола саат сама си лежи на стомак и ужива гуга. Нормално е да не сакаат кога им тежи главата, мојава буквално нуркаше во подлога и само некоја секунда ја држеше исправена ама во раце без проблем од месец ипол и беше скроз стабилна.

Патем дали ви испуштаат чудни звуци бебињата на успивање? Мојава почна периодов така тивко да си мумла на секое успивање дур ја нишкам пресмешна е. Читам некој self soothing механизам бил нормално е

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    3.935
    Да и мојата тивко нежно нешто си мумља понекогаш :l: преслатко ми е тоа звукче

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.837
    Допаѓања:
    12.791
    Тебе ќе те цитирам. И мојата е така, од многу рано почна да ја држи главата стабилно, ама затоа на меше не сакаше да смисли. Пробував секако, се корнеше од плачење, ја ставав јас пак по неколку минути, ама се тоа беше хорор филм од зајдување од плачење. На 8 месеци сама си посака да седи на меше често, џабе јас ја утепав од форсирање. Така да мајки, не ги форсирајте бебињата ништо, секое бебе во свое темпо си прави што сака. :)

На Надеж♥️, happygirl и Baby warrior им се допаѓа ова.
  5. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Мојов пред заспивање е најактивен и највозбуден. Вика, мрда, се смее, се глупира. Почнав да го игнорирам вчера и да не му придавам важност зашто 11ч не замина. Обично 8,9 заспива ама ако му придавав важност кој знае кога ќе заспиеше :)
    Обожава на стомак да седи ама јас ако го поставам. Ако е на грб плаче за да го свртам на меше :( само сеуште не е почнато да се врти а више 6м ќе правиме, незнам дали треба да почнам да се грижам. Играчките си ги фаќа си игра ама ако му ги подадеш или случајно ако му се најде на рака. Самоиницијативно не зема, само ја гледа и почнува да плаче и да се тресе по неа за да му ја подадам. Исто и тоа ми е на мисла...

Незнам дали и кј вас се случува да завземе "боксерски" став и да седи како уплашено?

6. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    649
    Мојава само од грб на стомак се врти, обратно не ни пробува. Демек ја учам и покажувам како ама слабоо. Пробај учи го со играчка пред него да се посегне па со помош од тебе да се врти па полека ќе се ухода сам. Секое бебе со свое темпо

7. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Странично се врти ама само на лево, за на меше му треба помош. Ретко се врти на десно.

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    7.734
    Син ми не сакаше на стомак ич. Негодуваше секогаш кога ќе го ставам, а многу рано научи да се превртува, прво од стомак на грб, па обратно. Мислам од што не сакаше толку да биде на стомак почна рано да се превртува. А немаше типичен тренинг на стомак пред тоа. А цврст си бил секогаш, после си се развиваше супер, со лазење, сам седна од лазечка положба, па стана сам на мебел и прооде на година. Ама на земја беше често. И не го паткав, не го седнував со перници околу. И денес е пргав, може е детето такво, ќе видиме второво, јас сум била мрцина до 2 години не сум знаела да станам :wasntme:, ова на мене ако се метне ќе биде интересно.

9. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    649
    Епа од на страна полека со ноџето потсвиткувај му го према страната која се врти и играчка пред него да ја фаќа и ќе се ухода со неколку дена вежбање

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.