Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Жити се кој педијатар ти кажа дека бебе од месец дена треба да цица на 3 саати? Ти пишав и претходно дека треба да му даваш да цица кога сака и колку сака. Периодот на грчеви ќе помине без гајле. Таман сите сирупи и капки ќе ги пробаш и ќе му поминат грчеви. Не го труј за џабе со хемикалии. Јас пробав се и на крај кога беше месец и пол дигнав раце од сите хемикалии и поминаа грчевите. Пиј чај лакта микс по 3-4 шољи дневно и ќе му биде подобро. Јас така направив. Јадев се освен патлиџан, портокал и не пиев млеко. Бебче супер си напредува машала, а и сега кога јадам грав, леќа знам да си испијам по една шоља чај лакта микс за да преку млекото му олеснам со тегоби

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Јас варев компот од суви сливи и го пиев кога бебуш не беше какан. Секогаш беше делотворен.

На eatpraylove90 и galapce им се допаѓа ова.
  3. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    нг има само еден педијатар и шо ке кажи тој тоа нема кај да го носиш за второ мислење,доколку продолжи вака ке го носам плодност бт

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Јас варев компот од суви сливи и го пиев кога бебуш не беше какан. Секогаш беше делотворен.

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Да да, официјално е :) Сега можеш во темата за нашето прво запче да не' почастиш сутлијаш ;) И бисерчиња да ги наредите сите!

Престанува да ги мачи тогаш кога цело ќе излезе по ширина, значи кога ќе го пробие непцето.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    И мене една педијатарка ме извади од памет како не ми било жал за бебето да јадам 3 сливи пошто од тоа му се дуело мешето и имал гасови. Ми кажа дури и ништо зеленчук да не јадам а од овошје само банана и јаболко :( Јас па ја послушав и детето слабо напредуваше, ама затоа после 4-5 дена отидов кај друг педијатар и ми кажа да јадам се и да го дојам кога сака и колку сака. Периодот на грчеви ќе помине

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.901
    Допаѓања:
    77.429
    Fala falaa :D poposle vo temata kje pisam, sega na vinoskop/fest odam haha Poveli togas na sutlijas utre, povelete site :D

На espana, Kaetana, verena и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @verena
    И јас истото ти го пишав. @eatpraylove90 дава одличен совет за масажи, ама не се согласувам за доење на саат. Пишав претходно и зошто.

Вака. Прво, опушти си ја малку душата. Давај му на детето да си цица кога сака колку сака. Масирај го на мешето.

Бебињата се раѓаат без проработени цревца. Кај некои деца какањето оди многу лесно, кај некои деца грчевите се многу изразени и делуваат страшно. Период е. Ќе му проработат цревцата, ќе се среди цревната флора, ќе му поминат грчевите.

И јас пробував сѐ живо и диво, за на крај да си речам дека давам еден тон хемикалии кои не знам колку му помагаат. Решив сѐ да тргнам. Бебето беше само на гради и вигантол. Ништо друго не давав. Грчевите поминаа. Дали секако ќе поминеа, не знам. Ама поминаа.

Најважно е што го има видено медицинско лице и што крвната слика му е во ред и секако што напредува. Другото мајка ќеси помине. Смири се и ти, ќе се смири и бебчето.

Е, сега, во однос на доењето и јадењето. Во млекото научно е докажано што оди. Од храната твоја одат многу мали трагови од вкусови кои немаат никаков ефект врз грчевите на бебето. Јади си сѐ. Што поубава исхрана за мајката, толку поубаво и за бебчето. Ако нешто ти е шубе, касни го во помала количина.

Доењето мора да си го прилагодиш на потребите на детето. Само така детето ќе си ја корегира и "дотера" лактацијата и количината во градите. Секое форсирање и гледање на саат само негативно може да влијаат врз лактацијата.

Најважно од сѐ - смири се, издиши, кажи си дека ќе помине за брзо, и стисни заби до тогаш.

На eatpraylove90, galapce, SpangeBob и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @menelele
    Ако не се лажам околу 6 месеци сте. Скок во развој. Кај нас беше ептен изразен. Исто со плачки, неспиење, лесен сон, одма се будеше, баш имав пишувано тука, приказни раскажував за да заспие... Цела вечер на цицка, кичмата ми се искриви. Со нас во кревет. Ама ќе помине.

@danichap
    Исто скок во развој кога станува свесна за околината и сѐ е поинтересно од цицката. :)
    Е тука гледав на саат за доење - ако немаше побарано преку ден на 2,5 до 3 саати, јас ја нудев... :) си велев да не се заборави детево а е гладно..

На galapce, menelele и danichap им се допаѓа ова.
  10. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    @verena ние поминавме полесно со грчевите,не дека ги немаше ама мислам дека не беа многу интензивни, али ќе ти кажам и јас мое искуство.И син ми се напрегаше,стенкаше,прдеше и неможеше да кака.Се грчеше,ги собираше ножињата,плачеше...Му правев масажи на стомачето,ножињата му ги кревав во вис,па му ги мрдав како да вози точак.Му давав капки ама џабе не му помагаа и му ги прекинав.На крај нас ни помогна Бекутан чајот, од него какаше.После 3тиот месец поминаа грчевите.Фаза е,мора да се помине.Еве и до ден денес кога кака уште се напрега и си прди преку ден.
    Ние сме на ад,ама едно нешто што знам за доењето е да му даваш да цица кога сака!
    Тешко е ама биди трпелива. И гушкај го бебчо многу зошто има потреба од тебе,твојот мирис и топлина :)

На eatpraylove90, galapce и verena им се допаѓа ова.
  11. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Lele i jas mislam deka e skok vo razvoj poslednive 2-3 dena ko drugo dete e. Se ja interesira se da vidi, se smee,vika,place igrackite koga i gi krieme vrv. Sega pred da zaspie zbesna ne prestana da mrda i se so red. AH OVA UBAVINA BILO DUSATA MI SE POLNI KOGA JA GLEDAM. Ah na site sto si sakaat gospod da im dade detence.
    Inaku koga mojata ne sakase da cica ja nosev vo spalna na tivko i na gradi stavav nekoja igraca za da ja gleda i pipka. A sabajlevo nosev sarena pizama abe ne se trgna detevo od cicka samo ja gleda i ja pipka so rakata
    A najubavo cica noke ko ke se razbudi brzo i efikasno, ama zatoa majka i edvaj izdrzuva.

На Maceto123, Sky-butterfly, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mila proba so pernicka so trici?
    Ke ja podstoplis,ama da ne e vrela i ke mu ja stavis na stomaceto.Polesno ke se isprtka i nema tolku da se naprega.Ponekogas i po ednas kakat.Ne grizi se.Probaj da ne se sekiras oti i tie se osekaat.Perniceto poveke pati na den,no da ne e vrelo.I op pominalee tri meseci.:)

13. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    една недела си носи перниче со трици

14. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Auuu,me nema nekoj den da pisam i se iznacitav :) Vazno zabelezav deka na ista vozrast isto se bebinjava.Mojata kerkicka
    ima 5.5.meseca i jas se somnevam za skok vo razvoj,nekolku dena e porazlicna, nemozam da ja naranam mleko,znaci celo vreme desno ,levo,se shto ke shushne se vrti i se ranime saat :) :)
    Vo vrska so kashicki za prvpat vcera cel obrok zameniv, i pravev krushka i gi saka.
    Vo vrska so stomak, @galapce ,neka ne se vrti :) mojava nemozam da ja vidam sekunda na grb,stanuva od spienje i odma na stomak ,ja svrtis li za soblekuvanje,ranenje place...
    Ima promeni vo spienje, nekolku pati po kratko vreme, a si spiese ednash ubavo 2.5-3 saati.
    I uste prodolzuvame so piskanje...jas toa go povrzuvam so zapce ama ke vidime dali sum bila vo pravo.
    Vakcina primivme eve tri dena pominaa,fala Bogu dobra e.

На galapce и menelele им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Бебуш сабајле стана затната и поткашлува. Носон и фрчи, иако го исчистив со обичното аспираторче.
    Небев сигурна дали се закашлува оти раката и е нон стоп во уста, ама приметив и кога е мирна со рачињата поткашлува.

Се надевам не е сериоѕно, но си направив термин кај педијатар за еден час.Се надевам ќе ми препише/советува да ја инхалирам.
    Прочитав дека тука даваат рецепта за изнајмување инхалатор, pari boy.Претпоставувам ќе ми рече не е толку сериозно:envy:, ама и би си го купила. Нема штета од такво нешто у куќа со дете.

Ја дојам божем сега додека пишувам...ама се пули и лустерот. доближи ја вика. Си прави паузи од 5 мин, па цица една и така. Она како што сака:whew:

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Затоа што и е затнато носето или пак и се слива секрет во грлото, па неможе да цица. Најважно да видите сега дали и е црвено грлцето и крвната слика што ќе покаже. Ако е вироза ќе помине само од себе иако е многу малтрерирање за бебчето тоа влечење со аспираторот. Нас вирозиве не потепаа, два пати болни во две недели.

Со лесно да поминете :)

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  17. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    зедов чај од хумана од каморалча и ким колку често да му давам и по колку мл и кога дали пред јадење или кога ке има грчеви

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.901
    Допаѓања:
    77.429
    obicno se dava pola cas pred doenje.. a inaku mozes 100ml vkupno dnevno, znaci moze da si davas dva pati dnevno po 50ml :)

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ima sansi kakata da mu e zelena od sto dva dena po red probuvame da stavime vo usta po malku banana?
    Plus piese i sokce od jabolko.

20. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Дани и кај нас носето и е затнато и неможе да јаде,пошто едвај дише,јас ставам капки aqua maris baby и одма и се опушта носето и сами излегуваат мрсолчињата,тоа ни помага засега и ми кажаа додека ја бањам во водата да ставам морска едра сол и од топлата вода ќе и се одзатне носето,но тоа не сум пробала