Дани јас ќе си купам инхалатор, најубава ствар за вакви ситуации, вреди дома да си го имаш. Прашував во зегин најскапиот е 2300 со две маски и за возрасен и за дете, што не е воопшто скапо, ако се заме во предвид дека кај нас една инхалација во амбуланта одприлика е 200-300 ден. Вака бар ќе си го имам при рака. а најбитно хигиената на домашниот, неможе да се спореди со хигиената на тој во амбуланта, на кој поминале незнам колку болни дечиња. Сакав јас минатиот месец да купам ама мм почна да пререкува, аман пред време ти, ќе го подречеш детето, бла бла и ме премисли. Пиши ни што ти рекол педијатарот. Се се ама од болештиниве јас уплав имам. На секое кивање рипам. АЈде побрзо да оздравите.
Ние го користевме чајчето и бевме презадоволни,по 100 мл во текот на денот.Вака сега мајка,најпрво да ти кажам дека сите го поминуваат тој тежок период,мора да останеш смирена и без нервози бидејќи бебе најмногу ги осеќа твоите емоции.Ќе пробаш и со масажа и топло на мешето,баш како што кажаа и другите мамички.Али мора и ти да бидеш смирена колку и да е тешко,само така ќе му помогнеш и нему и тебе.Позз
@galapce , jas istoto go prasav na pedijatar,sega otkako vnesuvame cvrsta hrana kakata se menuva, koga jade banana i sliva posebno.Jas veke ne se ,,grizam,, za toa bidejki si jade sekoj den kashicka i koga zelena koga zolta zavisi...
Се вративме. Градите се чисти, не е ништо страшно...секрет од носето и кога протекува надоле се закашлува. За нив ништо не е сериозно и дури детето кога ќе биде полно шлајм тогаш терапии со инхалирање или на рецепта инхалатор. А сам да инхалираш во овој стадиум може. Си купив инхалатор и раствор за истиот.
@espana fala ti. Nie ovde na cel grad samo eden pedijatar,i dur stignes na pregled deteto ke se razboli od cekanje. Maticnata ne ni e pedijatar ama ima dosta kaj nejze,no zamina na eden mesec vo Amerika. @danichap i jas zemav togas inhalator koga imase sekret ama ne go upotrebiv oti mu pomina za tri dena. Stavam od sekogas sol vo vodata za banjane(sekogas)a vo niseto soleni kapki. Doktorkata mi rece koga ima slajm da go stavam na epten niska pernicka za da moze polesno da gi progolta i isfrli niz kakata. Koga ke se zakaslase maliot od slajmovite,po desetina minuti kaslase. Togas ne bev upatena od sto kasla,koga sfativ i koga mi kazaa,a se zakasla,mm ke go krene ispraven i jas vlecev so pumpicata(so usta)od negovoto nose.Bajagi izleguvase.Za tri dena primenuvanje na pernicka i vlecenje po dva tri pati dnevno mu pomina. Drugo da ve prasam.Od pocetok sme so pravite cucli za mlekce.Zemav od drugite so pogolem otvor,amadeka ne ista forma,ne gi prifaka. Moze veke da ja prosiram dupkata na ovie sto gi koristime? Ima sansi radi toa sos e izmoruva od vlecenje da ne saka da pokacime mlekce? Uste sme na 120 do 150.Toj dobro izgleda ama jas se plasam da ne ne napreduva.
Сол во кадичката ставаме од поодамна Галапче. Ми се чини дека пред 1-1.5 месец ти ја сподели оваа информација и од тогаш секоја вечер при бањање употребуваме. Исто и капки и аспираторче 2 пати на ден, а многу пати сум ја легнувала и на повисоко. Не е лоша состојбата, од време на време само мало закашлување и засркнување...но не сакав да се влоши. Од вечер ќе о користиме инхалаторот. Уствари не само она, и за нас.
Мајки ми излегува на фб реклама за книга за бебе, нешто како прирачник за првата година. Вршат достава до дома и околу 600 ден е. Вреди да се купи?
Подобар прирачник од форумов нема. Овде споделуваме искуства, мислења и се консултираме а бесплатно е. Мое мислење е дека ќе бидат џабе фрлени пари. Јас имам дома прирачник до 3 години со примери и искуства од форуми. И да ме прашаш за што ми е?
Tolku raboti se promenlivi kaj sovetite, uste tolku kaj koi I dva doktora da prasas ke dobies sprotivstaveni mislenja, sto ne gledam upotrebna vrednost na kniga od ovoj tip. Mnogu zavisi I od toa koj ja napisal, za koe podnebje e itn itn
@danichap od inhalator nema podobro. Sepak go vdisuva dlaboko. I duri ako ti place ne prekinuvaj, taka podlaboko vdisuva. I nemoj da se zagrizis ako posle inhaliranje pocne povekje da potkasljuva, normalno e, sekretot se razvodnuva, duri i pozeljno e da kaslja, pa ili kje go proguta sekretot ili kje go povrati ako go ima mnogu. I blago tapkaj ja po grpceto vo uspravna polozba
Galapce, a cuclite od kolku do kolku meseci se, ili se tie standardnite od 0-24? Ti mozes da se obides da napravis pogolema dupka ama ako se od 0-24 mislam nemas potreba. Bebus bi se bunil da ne mu odgovara. Pa ne e toa tolku tesko za nego, ispraksiran e toj, zamisli kako e togas na bebinja na doenje Koga napravam mlekce za moja malecka i posle 5-7 minuti toa se zgusne i ako ja svrtis cuclata naopaku duri i ne tece. Ama ona si vlece i saka taka. Ako i go dadam mleko porano a ne zgusnuto, sekogas pomalku pie, valjda se plus nagolta i so vozduh deka brgu i tece i se zasiti :/ Ama ti probaj pak kako mislis, pa ke znaes so sigurno dali toa e rabotata. Tuku jas drugo mislam. Mojata bebuska vo tekot na nokjta imase dva obroka, okolu 1 i potoa rano nautro okolu 4-5. Prvo mi isfrli eden obrok, toj okolu 1, pa ostanavme na samo eden obrok okolu 3-4 nokjta, no poslednite denovi i toj obrok go pie na pola. Gladna e i mu se raduva na mlekceto ama ispie polovina i nema sansi povekje. Neli e mnogu malku da ispie 70 ml vo tekot na 10 saati?. Nokjta e znam, ama barem eden poln o rok. Mozebi i e period, mozebi i e spie, ne znam. Koga se prisetam i sin mi mnogu rano isfrli nokjnite obroci, sam. Nekade vekje na ovaa vozrast ili malku pokasno. Voglavno do 6 meseci sigurno ne piese prekju nokj i ne mozev da go nateram. Kako vasite bebusi pijat preku nokj?
Mojata bebushka navecer taka stanuvase od 20 ke zaapie i piese mleko vo 12,1, pa nakaj 5.Jas bas sakam da ja odviknam od nokno jadenje,pienje ...od pred podolg period sano ednas vo 3 00i posle sabajle.E sega koga e umorna ne go.ni.dopiva samo 50ml i si spie do sabajle.Nekolku pati probuvam koga ke pocne da mrda da ne i davam mlekce i gledam ne se budi si zaapiva do sabajle,ama zasega ostanuvam na toa vo 3.00bidejki posleden obrok i e vo 19 casot,pa mislam gladna e so sabajle...taka si funkcionirame podolg period.
E pa dobro, znaci ne e strasno Taa posledno pie 8-9 navecer Prekju den vo posledno vreme ja fakjaat 4 obroci bidejki pie na 4 saati, pa barem uste eden da ima poln obrok. Barem uste nekoe vreme mislev. Nema ni 4 meseci. Ama toa e. Na sila ne mozam da i dadam
Штом нема ништо на градите не се секирај, ќе помине за брзо време. Ние немавме уште 40 дена фативме бронхит почна со затнато носе за по некое време да приметам дека поткашлува по малку..го однесеовме кај еден педијатар го прегледа, ни рече нема ништо, само аква марис.... кај друг пак го прегледа нема ништо на градите... ситуацијата се влоши, се повеќе почна да кашла, срцево ми се кинеше кога го слушав се труди да се искашла а не знае како, а не можеш ни да му помогнеш во тоа го однесовме во болница кај др. педијатар го прегледа не му се чинеше добро и ни рече да го снимаме, на снимката одма водоа дека има бронхит... ни препиша сируп трицеф се даваше определен број на денови откако ќе завршиме со него на конрола, а за носето аква марис. Среќа сирупот ни помогна му беше многу подобро, кашлицата се намали, стана посува за на крај постепено скроз да исчезне.
I kaj nas ima promeni.5 mes i 20 dena sme valjda ne fakja skok vo razvoj.pocna navecer cesto da bara cice.se budi vo 5 sabajle se vrtka se trtka pa duri i place ehh a sto arna si bese.preku den isto po kratko spie..okolu ligavenjeto periodov gledam ne se ligavi ko porano pa gi otkacivme ligavcinjata.za jadenje fala bogu se do sega si jade a i dosta cestosi kaka
@Sky-butterfly od standardnite se. Za tvojata priiiiinceza jadenjeto na taa vozrast e normalno. @espana vie po kolku grama i kolku obroci jadete na den? Nie jademe 6 do 7 obroci,najcesto 6 od po 120..Ptravev i po 150 i cesto sedesavase i do 50 da frlam i zatoa pak namaliv. Vaka na oko mi izgleda deka normalno napreduva,ne sme ni slabicki ama ni buce.Ama neli e malku za taa vozrast?
Да. Прочитав дека отприлика одат од 120-150 мл млеко на килограм телесна тежина до 4.месец, а потоа во просек 120 мл на кг.телесна тежина. Ако ти малиот има 7 кила пример, по ова што пишуваш колку пие, мислам дека е во рамките на просекот. Наведов отприлика килажа на малиот твој, не знам точно, ама ти си израчунај
@Sky-butterfly spored kilogramite i vozrasta treba 210 Bas oti mi e izracunato se zagrizuvam.Pred polovina mesec koga go merea imase 8500. No od konsultacija so drugi majki,nivnite ni do godinka ne stasale do 210. Ostanuva da cekam pred sledna vakcina koga ke go merat a i maticnata da se vrati pa da vidime tie sto ke kazat. Hemoglobinot ni e nizok,102 ama kasickive ne gi prifaka Samo koga se molime za jadenje so kasicki ne se smee,imace sme nasmeani a veke i rzime(valjda radi bolkite od nepcata). Moze tie 210 se ako e samo mna ad.Nie pieme po malku i sokce,ednas dnevno,a ima denovi koga ne pie voda(togas i mlekce slabo pie) a koga pieme mlekca znaeme da ispieme i po 120 voda pa i poveke. Gi mackate li veke so gel zlebencata?Jas uste ne sum pocnala. (mi se cini deka osven za bebus,veke zaboraviv drugi muabeti da zboram) tesko na tie naokolu.