Галапче, сепак тоа е ориентационо, не можат сите исто да пијат. И ретко сум слушнала дека некое бебе пие по 210. На брат ми бебе, 7 месеци има мала, пие по 120 на 2,5 саати и многу убаво напредува. Ќе видиш понатаму во секој случај ама јас мислам дека не можеш ништо поинаку да направиш, може да пробаш со цуцли, да му го зголемиш времето помеѓу оброците, ама во суштина тоа е. Да му треба и да сака повеќе ќе бара :/ И да, сок не се рачуна во тој износ, ниту вода. Ама и јас сум со тој муабет стално: пие ли доволно? Мм штом ме слушне излегува од собата. Ми вика: пак ти со истото. Па гледаш полни пелени, кака, нормално се однесува, доволно и е. Па колку напредува напредува. Што си опзедната со тоа вагата? Ама ај... посилно ми е некогаш. Да не поминав веќе низ истото па ајде, ама па по втор пат исти непотребни муабети. Гарант мене нешто ми фали.
@galapce, noe imame 6-7 obroka po 150.Denovive pocna i povrke dva obroka i se po 180 , na pedijatar spored kg.i presmeta rece taman si e po 150.pred dve nedeli imase 6800,ne e voopsto bucka, ama ete po tolku si jade najvazno da se zivi,zdravi, sekoe dete razlicno si jade,jas ne se vodam po shemata na Aptamil...saka 180 i davam,....
Pa vie taman po semata jadete majce.Nie pokrupni a pomalku jademe.Za 12 dena pravime 6 meseci. Ne saka ni so silikonska lazicka. Deneska gledav i jumper i stolce za ranenje,pa i sediste za kola,demek za da ne pozajmuvame,pa dubak..i koga ke vidis,se e ubavo samo pari da se ima. @Sky-butterfly ne sim opsednata so vagata.So se vika prv pat gi spomnuvam kilogramite vo temava.Neznam zosto takov vpecatok. Samo isto kako i ti sto se prasuvas dalii e dovolno i jas.Deka ovie dva dena imame i zelensko niz kakata. Nekoj iskustvo so kosevi za igranje? Od se so gledav toa najveke me zaummmi.Deka postojano sme sami,se mislam dali ke sedi vo nego namesto na zemja.
@verena 6 недели е скок во развој. Па околу 3 месеци, па 6, па 9, и на секое забче има различно однесување. Скокот најчесто го викаат и период на интензивно доење.
Па не ни кажав дека си опседната ТИ со вагата. Се надоврзав на твојот муабет и за мене си кажав случката, дека и самата вчера тука прашував за истото, само за ноќните оброци. Јас тебе ти кажувам и всушност самата се поучував. Демек учам другиот а јас бетер. Тоа ми беше муабет.
Мајки ве читам како бебињата ви спијат преку ноќ по 5-6 саати и некои дури исфрлаат ноќен оброк.Сакав да ве прашам како и дали имате некоја шема или незнам што.Моево на 2,5 - 3 часа се буди.Нема шанси преку ноќ да спие по толку многу.Штом огладне почнува да се превртува и со цуцла во уста,станувам му правам хип пие и заспива. Инаку преку ден му давам еднаш млеко па кашичка ги сака највеќе овошните а зеленчуковите ги плука му се гади блуткави му се . Во врска со превртувањето од грб на меше за секунда, па лево десно се врти нема мирно и почнува да лази и тоа на назад.Се собира како црвче и оп со нозете на назад многу е интересен.А во уста се става што му дојде тоа и многу се лигави уште од 3 месец а инаку сега сме 6 мес и 8 дена. И мајки моево бебе несака да пие вода му давам но несака и сокчиња не сака пие по една голтка и сваќа не е млеко и бутка шишето.
1.Caj davate presno podgotven ili nema zijan ako stoi podolgo? 2.Pritopluvate ili na sobna? 3.Mi snemuva mleko, Kako da go vratam? 4.plaknete shamponche pri kapenje?
Jas cajce pravam nautro, i ako pie popladne pravam drugo, a inaku na sobna temp mi stoi cel den i ne go zatopluvam. Za mleko znam pocesto stavanje na grada i boza moze da pomogne i ima eden caj od bilna neka pise nekoj neznam kako se vikase A za plaknenje sekako deka go plaknam shamponceto neznam i kolku e dobro da ne se plakne...
Во билна има два типа чај - лактамикс ( готов) и комбинација од чаеви што тие ја даваат. Разликата е што во првиот има маточина а во вториот босилек и секако количината чај.
Мене пред десетина дена ми намали малку млекото, многу се насекирав зошто многу сакам да го дојдам. Па сега пијам чај лакта микс на аклалоид (зегин или поголемите супер маркети) по еден литар дневно. Значи после секое доење преку ден пијам по една чаша. И боза, едно шише ми трае три дена. И редовно јадам. доручек, ручек, вечера, без промашување. Сум приметила ако не вечерам, сабајле не ми се толку полни градите, како кога сум навечерана. (инаку син ми ноќе не станува да цица, врзува и по осум саати сон) И се разбира почесто го ставам да цица, а закенка одма. А за плакнење нормално. Незнам дали убаво те разбирам. Прашањето ти е кога ќе се помине бебето со шампонче, дали после се поминува со чиста вода. Па нормално дека да.
Чајот е најдобро да се дава свеж, може да постои да речеме саат, два, ама сум приметила дека кога стои подолго некако се заматува и мојот бебуш не сака да го пие таков. Го чувам на собна температура, ама повеќе сака да го пие топол. Го правам со врела вода, го ладам под чешма и така топол го пие. Во врска со млекото, не знам како знаеш дека ти снемува млеко. Ако на пример, ти се меки градите не значи дека немаш млеко. Јас имав период кога мислев дека ми намалува млекото, градите ми беа постојано меки, но не приметив дека детето е гладно. Можеш да пиеш чаеви за подобра лактација, многу вода и здрава исхрана.
Mamicki jas imam nekolku prasanja Na kolku mes za prv pat iskocivte na prosetka ili vo restoran so maloto? Probavme so mm edno kafe da ispieme nadvor so sin mi koj za 10dena pravi 2mes ali poracavme, pocna da place i smetka i doma neznam kako da go zalazam..A i nekako poslednive 3dena na pola saat saka da e na cice i neznam dali snemuvam mleko ili ne mu e dovolno od edna grada posto i ubavo napreduva za mesec ipol ima naprednato +2500gr Probuvam da go stavam na dvete ali mi zaspiva i navecer mi vrzuvase po 4/5 saati spienje, a sea na saat vreme e buden za na cice...A si kaka normalno i po 4/5 kakani peleni imame
Од вчера син ми поткашлува. не многу, ама кашла. И при спиење го осеќам како малку секрет да има во носето. Ноќеска го оставив во релаксатор да спие да не биде на рамно. Цела се успаничив, знам дека кај мали деца многу брзо може да се влошат работите Утрово бевме на педијатар, го слушна, вика на плуќата нема ништо, грлото му е малку црвено. Ми кажа да му прскам спреј септоаква. Чај од корен од бел слез малку. И вика ако имате дома, ако се јави потреба може инхалации со физиолошки, ако се влоши ситуацијата и капки бисолвон. Па во прват аптека купив се што кажа и инхалатор. Ме загрижува што помалку цица. По 5-7 минути и толку. Не оддава впечаток дека неможе да дише или дека е затнат, туку се трга и се смее божем најаден. И бабите ми рекоа кромид исечен во собата, незнам што му правел кромидот на воздухот. Па и тоа сум ставила близу до него. Корнеме сите на кромид, ко ноќеска да сме јаделе, ама тоа е.
@irena.1 и кај мене малава тие неколку денови помалку цицаше. Делумно оти се пулеше таван/лустер/наоколу но делумно и поради секретот. Ние од петокот почнавме да го употребуваме и веднаш приметив големо подобрување. Плус и не и пречи маската. Шмука, плази јазичето, лиже...интересна и е. Бебуш вчера си цицаше како порано, лакомо, а не како последните денови кога течеше секретот, и поубаво спие. Синоќа кога си легнував околу пелноќ ја надоив додека спиеше, и потоа до 08 утринава си продолжи. Во секој случај добро што си го зела, од утре веќе ќе биде друго. Мене докторката ми препорача и влажна крпа да ставам на креветчето поради влажност на воздухот, плус ставам и мали кутичиња со вода врз парното поради истите причини. Ставив и крпа завитката под душекот, таман е на подигнато и гледам обожава така да лежи а и во таа позиција не поткашлува. А кај мене на кревет на рамно подкашлува од секретот. Штом нема ништо на градите не е ништо страшно. Лесен помин
Мила ако нема на градите ништо не е страшно,времето е такво и сите не фати истата мака.Инаку кај нас оти и е затнато носето тешко пие млеко,го вадам шишето да земе воздух и пак назад да си го допие млекцето.Можеш да го ставаш на перница голема како што спиеме ние,оно целото ќе си лежи на перница,само ножињата ќе му висат надвор од неа и полесно ќе дише.На нас капките aqva maris baby најмногу ни помагаат.Позз и брзо опоравување
Дани те молам кажи ми како хигиенски ги одржаваш деловите од инхалаторот. Чашката и маската. Во упатствово неможам баш да се снајдам. Ги миеш, или се вријат. Со што ги миеш? И со што ги правевте инхалациите, само со физиолопки или уште нешто ставаш? Синко сега спие , кутрото го разбудив сабајле за на лекар, а инаку он си спие до 11. Вака кога спие ич не подкашлува ни еднаш, ама ако се размрда, или кога ќе го кренам тогаш.
Јас го оставив во релаксаторот да спие, и ноќеска и сега. Нели и во него е подигнат малку, плус си го обожава релаксаторот. Знам за капките, јас купив носал, ама неможам да му ставам никако. Ова со спрејот валда полесно ќе биде. И на аква марисот мислам пишуваше после три дена да се фрлат од отварањето. На септоаква не пишува, и сега незнам.