1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    2.487
    Iskreno se cudam i jas znaci na nastinka nema samo taka koga go ostavam mi se nakasluva a koga e vo mene ili koga spie navecer i preku den nema kaslanje.hahah
    Glumci uste od mali noze :wasntme:

На Надеж♥️, Simon4e0507, Puffy2019 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    2.317
    Мама колку време го користевте и дали откако прекинавте се врати рефлуксот?

3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    1.441
    Го користев отприлика еден месец од 3ти до 4ти. Искрено ќе ти кажам дека и додека го користев пак имаше денови кога блуцкаше почесто, ама имаше огромна разлика, откако престанав исто пак имаше денови помалце, повеќе, ама не како што беше кога го почнав кога после секое јадење доста количина блуцкаше

На jelo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    1.185
    А дали повраќаше како водичка? Моево ќе поврати после јадење и еден саат откако јадел ќе поврати како вода проѕирно.

5. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    1.541
    Педијатарот ми рече се засркнува од плунка или млеко ... и не треба да го прекинувам кога кашла.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    2.161
    Мамички, Вие што ги храните бебушките со АД млеко, кога одите надвор како спремате млеко? Бебе е 2,5 месеци и јаде на 3/4 часа. Пошто термос не сакам да користам дали можеби е ок во шишенце му ставам само прашак, и со флаширана вода (Ладна користам), да носам мало шише од 0,5 и така да му растворам?

7. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.355
    Јас колку што знам не. Млекото се прави со топла вода, барем на Хип пишува околу 50 степени да е. Јас носам термос со топла вода и шише со превриена изладена и мешам. Пр 100мл топла и 50мл ладна. Прво ќе ја растворам формулата со топлата па ќе ја оладам. Ова засега ми се покажа најдобро. Термос имав на free on, ама земав и од ДМ и се покажа доста добар. Долго време ми ја држи топла водата. Зошто да не сакаш термос? Ние сме само на АД и не би можела да замислам без термос да се заебавам цел ден.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.298
    Допаѓања:
    4.814
    Можеш, јас искрено имам филтер дома и вода ставам во стаклено шише ако излегувам додека беше топло времево.И сум подготвувала млеко со нестоплена вода малку не и по ќејф ама све е навика до 2 ипол месеци греев после и така сум и правела. Ама сега кога е поладно пак термосот ми е секогаш спремен од греач во термос и седи водата млака. Термос имам од дм инокс и еден од карес исто инокс. Со неа избегнувам пластика, шишњата ми се стаклени, вода во стакло. Тањирчиња исто керамички од зара хоме ги најдов.

9. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    572
    Допаѓања:
    865
    Ние сме на доење ама не се молзам па инцидентно некогаш користиме АД особено во кола кога патуваме и така правам ама со бебешка вода бебелан незагреана растварам hipp формула и не сме имале проблем.

10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.147
    Допаѓања:
    4.184
    Е сега ве зачитав за приготвување, разгледувам тањирчиња, чашка, прибор сетови за хранење. Од kids & co на mushie ми се преслатки само како да знам дека силиконот е safe ептен ми е страв од овие ствари и сакам да купам нешто што е проверено зошто храна ќе внесуваме секој ден не ми е битно колку пари се. Какви користите вие?

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    4.646
    За сега само едно тањирче имаме, пластично е со капак од Twistshake и пишува дека е BPA free. И јас сакам и силиконско да земам. Од Mushie имаме лигавче и на него пишува дека е safe и bpa free.

На Baby warrior и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  12. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    1.606
    Здраво мајки,
    Морам да споделам мое искуство во врска со капките и пробиотикот за бебе.
    Мислам дека @Надеж♥️ и уште една членка споделија лошо искуство со капките.
    Гледајќи колку се мачеше малава периодов за какање, за прткање, ме копкаше дали е возможно да е до тоа.
    Решив да исклучам Бејбитол Д3+Омега, стана малку полесно, но имаше пак епизоди на јаки грчеви, па решив да пробам да исклучам и пробиотик.
    Мајки, од тој ден па наваму, веќе недела дена детево ги нема тие плачења, вриштење, виткање пред какање. Сега се случува да прокенка, но прокенкува минута и кака. Инаку се будеше и од спиење со вриштење затоа што се напињаше да се искака, некогаш успешно, некогаш безуспешно. Кога беше будна па ич да не збориме, неколку денови навечер не можев да ја успијам, ја шетав во раце по саат-два да ми задреме, па пак се будеше со плачење и така во круг и на крај не какаше.
    Вчера бевме на контрола кај педијатарот што ја води во Систина, му кажав за ова, ми рече штом е така, не давај веќе од тој пробиотик, ако сакаш можеш да смениш, ако не не мора. А за да надоместам омега, ми предложи ако најдам некаде, на Д3 + К1 да додавам Вигантол 1-2 капки.
    Сега толку грижа на совест чувствувам што сум ја измачувала со денови не знаејќи дека и наштетувам, и за син ми исто, само што тогаш не се сетив на вакво нешто, па се измачивме некој месец...

На fragaria и Надеж♥️ им се допаѓа ова.
  13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    4.646
    Дали добро разбрав, да надоместиш омега со Вигантол? Не може да надоместиш,тие се Д3.
    Јас давам Вигантол плус Омега од Бејбитол.

На Noemi и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  14. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    1.606
    Очигледно погрешно го сфатив, ама пак тогаш како се заменува омега...?
    Ми кажа наместо Д3+Омега да се додаде витамин Д, и јас не разбирам баш зошто што како. Најверојатно тоа и ме натера да помислам дека така се заменува...ако има некој стручен на таа тема ако може да ми појасни. Инаку во докторот имам голема доверба, затоа што и првото дете ми го водеше од раѓање, па и сега за секоја поголема работа се консултирам со него.

15. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    691
    Во замена за Д3 ќе даваш вигантол, а омега ќе земеш капсули посебно без Д3. Вчера др. Од Систина ми рече слободно и по 3 капки Вигантол да давам. Затоа споделив искуство од кога му прекинав се и заменив ново бебе имав дома. Јас давам Вигантол и Бејбитол омега+дха

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    4.646
    Како што ти кажа @Надеж♥️, друг тип на Омега за бебиња немам сретнато освен Бејбитол. Во зелено пакување се чисто само омега без к1+д3.
    Вигантол давам 2 капки толку ми рече матичната.

17. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    892
    И моево е кутрото со плачки и вриштење и некакање
    Ве прочитав тука па ги прекинав колиеф и рекол а сеуште ги прима д3+к1 и омега оти не сум купила замена но ќе побарам
    Плус почнав еспумисан и мислам дека му помогнаа многу
    Но се уште плаче и тоа најмногу попладне а накај 12-13 часот ги давам витамините така да можно е да е од нив
    Ама многу е жално како се витка од болки :(

18. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    691
    Јас спасот му го видов когс прекинав д3+к1. Од тогаш ниту еспумисан сум дала ниту колии а не давам ни сируп веќе грчеви нема детето

На Puffy2019 и fragaria им се допаѓа ова.
  19. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    892
    Па као мора к1 а го нема во други

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.555
    Допаѓања:
    7.332
    Posto epten ni se blisku bebinjata da prasam od kolku meseci ke pocnes so dohrana.