Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Ставај го почесто и само ќе си почне.
    Моево е 1 месец и прави обиди да дигне главче, по малку ја мрда и со ноженца како да се придвижува. Ќерка ми дури после 3 месеци почна.

Baby warrior and Dijana DM like this.
  2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не размислувај. Уживај со бебе. Се ќе биде во ред.
    Остави на педијатарот да ти каже кога да почнеш, како и со што.

Baby warrior and Dijana DM like this.
  3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Може има во Памук Пале, Стружанка.... јас не користев вреќа ни за прво дете, ни сега за бебе. И кај нас е топло.

Dijana DM likes this.
  4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Освен стресот ти што го доживуваш (што верувам не ти е лесно), не гледам дека имаш друга причина толку рано да почнуваш. Зошто овие сега што ги поминувате се најтешките скокови, после кога ќе дојдат следните веќе ќе имате почнато со храна. Плус, не мораш до толку да се водиш дека треба еден месец да воведуваш па да нудиш оброк. Можеш да му даваш на бебе и одма колку сака. А може и да се деси да не сака многу па пак да ги имаш моментите на цице а само ќе имаш почнато во период кој не се препорачува (освен ако ептен нема медицински причини за тоа). :)

Baby warrior likes this.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Јас од нанам земав, има и со и без ногавици, и секакви дебелини :)

6. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Епа тоа ми треба како совет дали може да направат проблем две три лажички јаболче или морковче на 5месеци и дали да брзам или сепак да се помачам и да чекам до 6ти месец за да почнеме.
    Мојата идеја е дека кога ќе има оброк барем еден ќе може да скратам еден подој попладне што ми е проблематичен и пто најчесто го плаче
    Јас земав од ело летна за есенва мн убави дезени имаат без ногавици за до 6м од вечерва планирам да почнам да ја ставам да видам како ќе реагира. До сега со памучно кебенце летоска ми клоцаше и муслин прекривче жешко и беше сега не го клоца кебенцето значи ок и е. Од вечерва ќе видам со вреќата како ќе биде и дали ќе спие помирно зошто се врти во сон многу :drunk:

7. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Ќе ја мерат наредна недела на педијатар и ќе видием до кај сме па ќе пресечам што и како да почнуваме. И јас нејќам пред 6 ама со ова скандаливе со цицањето ме тера да мислам на се. А имаш право 100% што ако не сака ни кашички хахаха

8. dummy

dummy Истакнат член

Ако ти го гледаш тоа како брзање не брзај и не почнувај. Секое бебе со свое темпо. Јас побрзав ради неколку причини а и два педијатри ми рекоа да почнам од 5 дека бебето ми е скроз спремно. Треба и бебе да е спремно, да може да седи без проблем бар на 60 степени, да има развиена моторика и да покажува интерес за храна. Мојава само се ѕвери на маса дур јадеме а и еве иако не сме на блв она се џапа со рацете по лажицата и сама става во уста. Некогаш одбива ако не и дадам сама да јаде. Исто кај неа од што со нагол раст имавме проблем со хемоглобин па давав железо суплемент а одкога почнавме со храна пу пу супер е хемоглобинот.