Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Хахахахаха од 2м кашла и уште кашла :)
    За внимание кашла :)

2. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Јас и со ладна и со топла правам . Не гледам колку степени е водата. Полнам шишенце со вода за оброк, го ставам млекото во пластично колку за 1 оброк, зависи колку планирам да сум надвор. Некогаш полнам и 2 шишенца... Дома кога сме ставам 120 зовриена ладна вода и 30мл топла(зовриена) Секогаш со превриена вода му правам млеко. Користиме изворска
    Исто и ние во стаклени, пластикине ми изгледаат нечисти :)

На Dijana DM и Ladyme им се допаѓа ова.
  3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.528
    Допаѓања:
    6.340
    Од 17 недела може, ама ако има индикација. Ако добро напредува се препорачува да се почне околу 6 месец, дотогаш ексклузивно доење/ад.
    Јас со син ми не терав вкусови посебно, само покачував постепено на количина и воведував по една нова намирница на два-три дена, веќе на 6 ипол месеци си јадеше убав оброк бидејќи и самиот почна да се интересира за храна, на 4 ништо не разбираат, па може така по лажичка, две.
    Цел живот ќе јадат, ич не ги брзам, сега и со ова ќе почнам од шест полни. Секако ставот е прво од педијатар што ги следи, па мој :).

На naturally, Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  4. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Му заменуваш оброк од 6м. Пр. Млеко по 3ч оброк па по 3ч млеко?
    Мене во плодност ми рекоја до 1 год да не заменувам. Да си пие млеко на 3,4ч а измеѓу да мудадам оброк

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.528
    Допаѓања:
    6.340
    Да, треба да се замени, ама кога ќе биде комплетен оброкот, односно да вклучува житарка, овошје/зеленчук, месо, јајце, млечни.
    Може на тоа мислеле, пример две овошки - јаболко и круша не може да ги држи сити и не би можело да замени шише млеко, ама ако додадеш овесни, грчки јогурт или путер од јатки тоа веќе е убав оброк. Рачунај до година три-четири оброци се воведуваат, тамн работа да останете со иста количина млеко. Нека пишат мајките кои даваат ад, јас дојам и таму нема правило, цицаат кога сакаат :D.

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.722
    Допаѓања:
    6.195
    кога беа првите вакцини? во систина ми рекоа на 2 месеци, матичнава вика на 2 ипол

7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.282
    Допаѓања:
    4.776
    Рота, меѓу 8ма и 12та недела се прима.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    219
    Мене педијатарот ми рече од 10та до 12та недела за да може заедно со рота да ја прими и шестовалентната.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.310
    Допаѓања:
    4.834
    Пример пие прво млеко во 7 кога ќе стане и кај 8 ипол заспива до кај 9 ипол и гледам до 10 му давам кашичка и после игра и кај 11ипол заспива се буди 12ипол или 13 и после му е следно млеко чим стане. Несака млеко одма, тоа ако му дадеш млеко на кашата има све да исповрати. Сега зборам каша пример ориз со овошје или зеленчук. Моево е 6 месеци, по корегирана 4 и нешто. Ние од 5 месеци пробувавме вкусови овошје само и по 6-10лажички и тогаш после пола сат си бараше млеко, сега со ориз и количина од 120-150 мл не бара млеко. На Ад сме.

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.577
    Допаѓања:
    16.705
    Мајки, да ве прашам. Бебе треба да дојде за отприлика 2месеци. Е сега дека ќе биде ладничко дали на почеток треба дс облакам два слоја, пример боди по прерамки и шпикозни и боди со блузичка, панталони. Или директ се облекува едно? Исто не ми иде боди со прерамки па боди со долги, два пара доле закопчано:?:

11. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    4.288
    Допаѓања:
    12.886
    Боди со прерамки и шпикозни, или боди со прерамки и блузичка, ама за почеток најкорисни ќе ти бидат шпикозните, боди на прерамка, и неколку на долг ракав, иако тие на прерамка поискористени се.
    Тоа боди врз боди не, никогаш не сум правела така, а и ми нема логика.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Јас му давам млеко 150мл, после 2ч му давам кашичка околу 50гр (ориз со праска или круша или јаболко....) малце водичка и за саат, саат ипол 150мл млеко

13. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Мојот е на дохрана, цица, јаде, све прави хахаха... иначе уште не сме стигнати до јајца и млеко. Давам ориз, тиквички, батат, круша, јаболко, праска, слива, ориз, морков

14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.310
    Допаѓања:
    4.834
    Па малку е 50 г, јас правам ориз со 60 мл и две лажички и плус 90-100г овошје и ги мешам и ја јаде. Сум мерела сега не мерам нон стоп околу 155-160г каша иде. Млеко моето пие 230ка.

На Dijana DM и Baby warrior им се допаѓа ова.
  15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.906
    Допаѓања:
    8.135
    Мене секогаш освен нели на ептен жешко во летo еден слој ми личел како малку така да не сум користела само боди на долги и пантолони. Евентуално таа комбинација и плус меко елече памучно од горе.
    Имав неколку такви од Тритекс земено.
    Инаку боди на прерамки/со куси ракави и шпикозни. Или боди на прерамки и комплет со блуза и пантолони, плус чорапчиња долу.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Ориз земам од хип. 50мл вода 1 супена лажица ориз, како што пишува и додавам овошје.. Значи со овошјето околу 80гр може да оди ама не го дојадува :( Си напредува, шуќур ама ко да не е многу мераклија на јадење :)
    Во плодност така ми кажаа да му е додаток дохраната а не замена. Искрено мене ми изгледа многу јадење. Млеко измеѓу тие 3,4ч до млекото да му дадам каша, водичка.... Јас не би можела такви комбинации да изедам :)
    Млеко читам дека сите ви пијат повеќе, моево едвај 150 го пие некогаш :(

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    55
    Ти си фармацевт да те прашам во споредба со овошките од пазар и кашичките, дали се подобри кашичките?
    Јас мислам, може грешам... дека кашичките се поздрави зашто нели сертифицирани се дека се органски, некако со овие од на пазар прекупциве шубе ми е. На 100 ума сум :) Кој знае сега на какви не почви се , кој знае со што не се прскани. Ептен дојде некако незгодно време да не знае човек што е најдобро.... Искрено мене ми е мерак дома да му приготвам ама да најдеш саглам овошје...

18. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.528
    Допаѓања:
    6.340
    Рано ви е за замена на млеко со оброк, кога ќе почне повеќе количински да јаде каша со житарка тогаш, самото бебе ќе ти каже дека е сито. Полека ќе стигнете и до таму, за почеток сега терај како што ти кажале во Плодност. Отприлика на почеток оброк им е 120-150 грами со една третина житарка, две третини овошје/зеленчук. Кај некое повеќе, кај некое помалку.
    Води се според температурата дома и како сте вие облечени. Синко е роден во август и цела есен/зима ја помина само по боди на кратки и хеланчиња и тоа доле на под. Ама во стан сме со градско парно и е претопло, гасам радијатори од што е топло.
    Ние цела зима по кратки сме.
    Боди преку боди никогаш не сум облачала. Преку бодито можеш некое бенкиче ако е за два слоја, или едноставно боди и шпихозни.
    Имаш табели на нет за која температура како да го облечеш ориентационо, за надвор и за спиење, помагаат за почеток да добиеш претстава, после ќе се уходаш, а и самото бебе ќе ти диктира дали сака потопло/поладно.

На Anie93 и Бибиче им се допаѓа ова.
  19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    4.670
    Саглам овошје/зеленчук само дома во двор ако имаш. Јас купувам од пазар, добро го мијам и малку на пареа го ставам да се обработи.
    Некогаш и купечки од Хип давам, ама па тие сигурно имаат некој конзерванс за да стојат и не знам баш што е попаметно.

Ќе одиме на пат и сакам да носам од ноќните каши од Хип пошто видов дека се со семолина и овошје, за да ги давам како доручек. Во ред е така? Ако имате предлог за други, не мора да се стриктно Хип.

20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.174
    Допаѓања:
    4.233
    Више цел месец се спремам сама да ја возам во кола ама некако све нешто ми закенкува пред да се осмелам и одложувам 8) 4+сме и мора да почнам. Можда еднаш прашував ама не ми даде никој конкретно пример :D
    Ги возите ли до вас напред со исклучени air bags? Некако мислам првите пати полесно ќе ми биде така ако ми закенка или и падне цуце одма да и ставам да и подадам раче да ме гледа да не ја оставам сама позади одма ;) или грешка ќе направам да не ја заучам само напред па после да нејќе позади сама ич ни поголема|(