На почеток сама поретко го возев во мојата кола напред со исклучен ербег, свртен нели обратно, врзан со каиш. После откако пркна последниве 3 месеци го возам во на маж ми колата што е поголема на задно седиште,ама свртен нанапред за да ме гледа..како мал мораше цуце играче да ми е при рака, сега само да ме гледа треба па и ме довикува
Не земам од пазар имам од свекрвата мн домашно, не живеат во ск, местово е одалечено некои 20 км од др град и онака на повисоко место е и од таму ми носат. Само Јаболко зедов хип, немаа годинава свекрвата. Сега сакам да видам имаме од мајка ми еден овоштарник јаболка запуштен е починати се дедо баба дали нешто родило непрскано, знам јаболката колку се прскаат па несакам да купам од пазар. Ресен се дамбетер по 20-22пати прскаат јаболка. Скопје после цело лето пожари и треубарево ништо не земам, незнам дали е под фолија или не така да тоа. Од хип гледам кашички без додаден шеќер. Има и до Андреа месаницата една пиљара, имаат органски некогаш овошки може да видиш.
@Бибиче треба да го прилагодуваш бебето на вашата исхрана и кујна. Ако вие јадете домашно, даваш домашно, ако јадете од маркет/пазар, даваш од таму. Зошто за година дена ќе јадете сите исто што си зготвила дома, нема поента барање стриктно органско ако подоцна јаде дома и во градинка све. Иначе од матичната имам препорака да давам кашички на хип и холе, има одено во една од фабриките и ми кажуваше колку бил контролиран процесот, почвата, условите во кои се одгледуваат овошките, исто и на дм био доколку ептен сум решила проверени работи да давам, и сум давала за првото бидејќи почнавме во февруари со цврста храна кога ништо сезонско немаше, а прв пат мајка не ме поучи никој да си замрзнам. Најдобро е да се дава сезонско од пазарче од луѓе што продаваат на мало. Сега најдов за малата јабочиња, сите црвосани се, ситни, неправилни, одма се гледа дека не се или се многу малку прскани.
Ми дадоја упат за компјутерска томографија на глава. Малиот за 2 недели цќе прави 7 месеци. Со хранење сме комбинирано (цица и вештачко) колку е сериозно за него? Некои дури ми викаат и 24ч да не се доближувам до него а не да му давам цицка. За цицање 3 дена да не сум му давала. Ако е толку сериозна работава ич не се снимам, што биде, биде..
напред ја возам, да ми биде при рака кога ми плука цуцла да и ја враќам иначе за позади и нарачав огледало од тему за да можам да ја гледам кога се возиме сите 4ца, а некогаш се возиме она напред ја позади со поголемата, мн е мала за да ја научиш на било шо не се секирај, големата така ја возев па кога прооде ја префрлив позади во седиште
мајка секако ќе си направите, вашето здравје е битно. Јас во амб каде што работев препорачуваа 3ч разлика само во доење. секако викаш комбинирано сте на исхрана, тоа не е проблем. А за доближување до него тоа е ако правите пет скен како што знам јас. Зрачењето е во твоето тело во моментот ти не шириш зрачење потоа каде ќе одиш
Значи нема гајле за него Е сеа ми е полесно. Мм ми имаше закажано за утре но јас цело време се двоумам да откажам Немам читано ни за мене како влија зрачењето ни за синко затоа прашав тука за искуства фала мн
еее па ти многу си чекала, јас и големата од прв месец и малово ги возам сама, не е толку страшно колку што изгледа не и се секирај
Цел живот сум во кола и овие 4месеци некако како во грч со неа низ маало само или попладне и викенди во кола со мм. Ама времево се испорасипа ќе мора да возам за да шеткаме на затворено или некои гости да истераме преку ден
јас ако чекам на маж ми, ќе дочекам на првата контрола во систина ме остави сама, прво ми рече оди ти јас ќе дојдам таму ќе излезам од работа и на крај ми рече ја сум заглавен во гужва, не стигам иначе времево крш денес и јас планирав да шеткам баш си фатив ред со пешачење со неа, не знам што ќе се прави зимава со двете
Ајјј ќути денес дождови. Сабајле таман се спремивме и ја и она ставив во количка излагам што да видам порој. Ја па фокусирана да не и е ладно ја облекував + кебенце па капче си викам и не ѕирнав надвор дека заврнало и рикверц - среќа имам голема тераса па таму ја успав спиеше еден саат во количка на дожд и воздух Иначе моловите не ни бегаат од наредна недела … дома не доседува со сите играчки и подлога и релаксатори и чуда пак и се здосадува.
Кога им почнаа грчевите на вашите бебенца? И капки дадовте со одобрение од педијатар или? Исто така, ме интересира искуства со појасите за грчеви, дали ви помогнале? Уште не им се паднати папочињата па се мислам дали смеам да им ставам такви.
Овошје, зеленчук, месо ако давате од каде ги купувате? Дали од маркет или гледаде од некаде да набавите органски? Едит - веќе си напишала дека земаш од кај свеквати
Се спремам полека за новото бебе, ама се сум заборавила. Знам дека за првото дававме капки за грчеви еспумисан и биогаја пробиотик. Педијатрите препорачуваа бебитол д3 со к2 и плус бебитол омега. Тоа не знам дали ќе давам, имав прочитано некоја теорија дека од нив имаат грчеви. Сега по ново се дава нешто друго ? Има нешто поефикасно за грчеви измислено ? Ми стигнаа Саб симплекс капки имав нарачано, глеам исто како еспумисан се по состав. Вигантол порачав и тоа ми стигна, дозирање врска немам ќе прашам педијатар. Препорачајте пробиотски капки, биогаја или има нешто подобро ? слушам за некои колиеф и колипрев, тие намалувале лактоза од формулата, ако добро сфатив, во тоа време за син ми не знаев за такво нешто. Мислев обични капки за грчеви се. Друго што ми треба од аптека ? Бидејќи сопругот кога го праќав за едно се враќаше со полна кеса непотребни работи кои аптекарките му ги препорачувале. Да си земам јас сега уште додека можам да шетам.