Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.661
    Со ништо, уште стојат 15м :rofl: и на лигавки и на тетри

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.882
    Допаѓања:
    15.117
    За жал со ништо не ми излезе.

3. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    494
    Пробај со Pink stuff за флеки и сапунот од дм

4. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Devojki
    Beba za dve nedeli ke polni 4 meseci.
    Budenje na sekoi dva casa za cicanje. Ajde velam skok vo razvoj e. No dali e mozno da ne mu e dovolno mlekoto? Samo na doenje sme.
    Dali zavrsuva ovoj period nekoj slicno iskustvo ili da vovedam formula
    Neznam dali da se posomnevam vo sebe.
    Preku den e super ne cica tolku cesto i raspolozen e sekogas posle doenje...
    Me rabotaat hormonive nemam samodoverba veke

5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.274
    Дела бели викам да ги извријам со варекина да отстојат па псоле да ги преперам со фрош страв ми е дека избелувач или да не си играм да фрлам тоа се да си купам нови

6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.274
    Еве ние 4ипол месеци, откако влезе во 4ти скок навечер исто цицање на 2саати. Овие два дена ме спобудалува се буди и на саат ипол, се врти цела ноќеска сама се сврти на стомак да спие … ја до неа набљудувам ставам цуце, па ќе го плукне па пак ќе го побара па инго враќам … и такс во круг. Преку ден цица после спиење додека е уште поспана инаку војна е да и задржам внимание се врти на страна да измониторира се пошто е главна шефица 8) премногу е љубопитна и со тие очите најубави само гледа лево десно цицањето не и е интересно преку ден толку па гледам да ја фатам после спиење да не ми кенка после ;(
    Нас 4ти скок ни завшрува за една недела … ама ја не се надевам дека ќе сврзе повеќе … се помирив вероватно дека уште 10тина месеци сигурно ќе биде вака …. Здравје од наредно лето ско почнам да спијам до тогаш вака ќе тераме јако :emo:

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    26.856
    Ова го испофалија многу.
    А јас со домашен сапун вадам се.
    Ама со ова било полесно. IMG_2572.png

8. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Bas me utesi :o
    Da se pomiram i jas deka ke si bidam kako zombi. Da ne se somnevam vo mlekoto i doenjeto?
    Se nadevam deka ke zavrsi ovoj period ;(

9. lozinka002

lozinka002 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2023
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    103
    Мајки ве молам да споделите искуство со кој апарат на пареа готвите за бебињата, дали можеби сте задоволни со некој готвач и блендер како две во едно.
    Ве молам пишете ми марка и тип на производ, морам да се одлучам што да купам, што е најпрактично и исто така да е безбедна пластика/силикон/челик.
    Ви благодарам

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    18
    Колку пати спијат вашите бебиња преку ден ако има некоја 4 месечно бебе да сподели

11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Пробај со хидроген 3% или 6% над флеките и сода стави, и остави ги 30 мин.

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.274
    Пред некој ден беше консултанткава за доење пак кај мене и јас се плашев дека снемувам млеко дека детево врти глава плаче на града и ми вика ајде да пробаме да видам … ја ставам цица цица и вреснува инпочнува хаосот и она ми вика немој да минкажеш дека и чаеви пиеш за млекото викам па пијам повремено два три пати неделно … ми вика ти не го губиш млекото него премногу млеко имаш … млазот е силен детето се плаши и се заркнува затоа плаче |( јас во прашалници цела … ми вика прекинувај чаевите одма, си имаш млеко прати ја и само додека е поспана доење и во темно и одмолзување пред цицање нарем 30тина милилитри да се смири млазот:?: ми вика млеко не се губи така, жени прекинуваат на година да дојат па уште пола година имаат по малку ако стиснат града, не си прај фантазии непотребно 8)

исто и јас ја прашав за нокниве подои викам да не не и е доволно млеково мое да додам и аптамил … ми вика не си барај бељата детето ти станува за гушкање не е гладно. Оптимално на 4 месеци треба да е гладна два до три пати во ноќта не на секои два саати :D
    Ќе си се гушкате и ќе дојдете годинка и ќе се смири се :party: така да, да издржиме мајки сме :rofl: здравје од наредна година ќе поспоеме некој саат плус а за цела вечер здравје за две години :$

На Mimmi39, Трагедијаупмм, jagoda777 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Дали ставате некоја перница и ако да ако може да ми препорачате.
    Бебе си ја врти главата на лево десно и право но има една омилена страна и претежно е на нејзе, па главчето е малку сплескано .
    Почнав демек да го потпирам со една анатомска перница ама не е многу практична.
    Иначе бебе е 2,5 месеца.
    Како се справате со ова ?

14. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.274
    Бебе не смее да спие на перница до годинка. Немој перници. Врти го најизменично и главчето консултација со ортопед, се средува по 6-7месеци ако припазуваш

15. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.596
    Да пробш со омино не ги оштетува алиштата и да се во боја и колку и да стои на нив. Одма кога ќе се направи флеката, мислам дека би ја извадило и омино...
    А ако не бива со него, ако е постара флека, тогаш можеш со доместос ама зелен, тој не ги пожолтува, и само на бели алишта. На внукот сме му ваделе флеки од алишта успешно. Појако е ама како и да е се пере облеката убаво после тоа и не ставаш на цели алишта само на флеката капнуваш. Одма обелува. И пази со рацете ако имаш помош свекрва мајка другарка нека пробаат они или стави ракавици.

images-6.jpeg

16. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    777
    И моето бебе е исто така , вчера бев на ортопед ми рече ништо страшно само ќе се среди.
    Перница не ставам,пробав свиткана тетра пелена од омилената страна за да се врти на другата. Ама многу е мрдлест и со газот ќе се спушти надолу и пак си се врти на лево (facepalm)
    Малку му е сплескано главчето и се нервирам. Аи све левото рече си го шмука. Пробувам да го стимулирам со тропалки ама ќе се сврти моментално и пак си се мести на лево. На стомак кога го ставам плаче ,не сака. Ама пробуваме по неколку пати на ден.

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.480
    И кај мене цело време на лево врти со главата. Мене ортопедот ми рече за спиење да го легнувам на страна и дс му мењавам страна кога ќе стане за цицање. Јас го легнувам ама он во спиењето си легнува на грб пак. Педијатар ми препорача некои потпирачи имало го легнуваш бебето на страна измеѓу и не може да се сврти ама се уште не сум решила да земам такво нешто

18. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.006
    Истиот проблем го имавме ,ортопедот ни кажа во креветче да сменуваме страните на спиење ,една вечер на горната страна со главчето друга вечер на долната.Не ни беше сплескано главчето ама цело време си сакаше на лева страна.

19. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    1.073
    како ги облекувате на времето по дома и како на шетање ? ние 2 недели бевме со затнато носе, секрет па инхалации и капки оздравевме се вакциниравме во петокот ја изнесов во дворот на сонце викендов и од вчера пак исто затната :|

20. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    777
    Преку ден го ставам на страна, ама пак сам ќе си се намести како миу е удобно. Вечер на грб го ставам и пак си ја мести главата на лево. Ми рече ортопедот само ќе се среди како расте главата растат и коските и се оформуваат. А и ќе почне да се врти само па ќе си се регулира.
    На ќерка ми се сеќавам од лежење позади малку и беше сплескана. И се вртеше лево десно да се презаспие сама, така се смируваше и таму кај што лежеше и се кинеше косата. Сега е 3 години округла и е главата нема ништо од тоа.
    Ама на ова му е од страна под сплескана, плус машко со кратка коса ќе му се познава.
    Се надевам ќе се среди со тек на време...