Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

@jelo и јас го користам истото, мн помага

jelo and Надеж♥️ like this.
  2. jelo

jelo Популарен член

Anaroz1 and Надеж♥️ like this.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Жени од кои капки сте задоволни д3+омега ?
    Ќе заминуваме Германија па ме интересира какви да си понесам со мене, или да барам таму. Моментално сме на бејбитол и задоволни, земаме и пробиотик диастоп, со грчеви немавме проблем ама во последно ми кака на два три дена, да сменам или ?

4. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Бебе е скоро 4 месеци. До пред 3 недели си какаше по 3-4 пати на ден, после почна по еднаш некогаш и по два пати. Сега еве три дена нема какано, ги крева ножињата и се напрега, претпоставувам дека му е мака.
    Дали е можно од Пливит Д3 капките да се случува ова, бидејќи единствено тоа ни е ново?
    И освен масажи на меше и вежбички со ножињата има ли нешто др како да му олеснам?

5. milicka12

milicka12 Истакнат член

Јас на моето некогаш и ставам топломерче потопено со повличева или зејтин, многу и помага одма кака :))

6. Noemi

Noemi Популарен член

Не знам кој ти го кажал ова ама престани да го правиш. 21ви век сме, едуцирајте се малку.

7. Marge

Marge Популарен член

Во Германија не се дава ништо друго, само витамин Д и ќе ти ги препише педијатар. Битно е кога ќе дојдете, одма да најдеш педијатар, затоа што има задолжителни У прегледи, што мора да се направат во точно одредена возраст на детето и никако не смееш да ги пропуштиш.

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Колку што знам, кај нас се само бејбитол. Земи си со тебе 2-3 кутивчиња, штом веќе имаш почнато, продолжи со истите. Консултурај го и педијатарот пред да заминеш.

И моево бебе од какање по 3-4 пати на ден, последниве 3 дена се кака еднаш на ден, а вчера ниту еднаш. 1,5 месец е.
    Мајки со поголемо искуство, дали е ова очекувано?

Dijana DM likes this.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Ако е на цицање, да, може и со денови да не кака, ако е на адаптирано нека кажат другите членки колку се толерира, тоа не знам :)

10. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

И ние така бевме. Сега знае и по два дена да не кака, ама кога ќе се искака е ауууу:o
    Педиатарот ми рече дека било нормално. А иначе кога нема да се искака многу му е тешко, се витка, не јаде убаво...
    Немам јас некое искуство со бебиња , ама како што напиша поискусните ако памтат како било добродојдено ќе е нивното искуство :mm:

jagoda777 and Mimmi39 like this.
  11. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Здраво мамички
    Од кога почнавте да го користите третиот дел на количката за вашитее бебиња
    Незнам од која возраст се почнува

12. dummy

dummy Истакнат член

Зависи до бебето и развојот, треба да може убаво да си ја држи главата и телото за да е под агол во тој дел од количката. Јас од 3м почнав на 45 степени со препорака од педијатар. Малава ич не сакаше во корпата да лежи после 2м па одкога почнав во другиот дел почна да сака пак да се шета да гледа

13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Знам тука негде ни се бебињата јас почнав минатата недела, на 4ипол месеци точно

1RedLipss likes this.
  14. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Од 4 месеци на 45 степени во тој дел, по препорака на педијатар.
    Син ми после 2 месеци не сакаше да лежи во корпа, па додека да стигнеме 4 месеци за да го возам во ова, го возев во транспортер. Со паузи, нормално.
    Морав да се снајдам некако дека од сам старт не ја обожаваше количката, ама од 8 месеци нешто магично се смени па сега ужива хаха.
    Мајки со бебиња што не ви сакаат количка, има надеж да знаете.
    Добро, со исклучоци. :D

Baby warrior, Anie93 and 1RedLipss like this.
  15. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Поради тоа и моево веќе во корпата не сака, па се возиме во транспортерот. Но тука во Германија веќе времето како да не дозволува за вожња во транспортер :D а и ноџињата веќе излегуваат надвор :lol:

16. Anie93

Anie93 Популарен член

а што е разлика во корпа и транспортер? :) Ние сега треба месецов да зимаме…..

Dijana DM likes this.
  17. Merten

Merten Популарен член

Ни пораснаја бебињава, јас си викам уште рано е и кога те прочитав дека го користите третиот дел, реалноста ме погоди.:rofl: Моево тек скоро засака да седи во корпа и да заспива во шетање. Сега со третиот дел се уште накај тебе ја чуваш свртена?

Baby warrior likes this.
  18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Korpa nemam imam transporter I drugiot del za posle 4ti mesec. Iskreno ne ni sakav Korpa. Transporterot mi e dovolen I za setanje so kolicka I za vo kola. Za nekoj den ke vlezeme vo 3ti mesec I vekje nozinhata mu podizleguvat od transporterot. Mene me interesira od koj mesec se sedistata za vo kola, bidejki nema sigurno transporterot uste dolgo da mu bide udoben.

Anie93 likes this.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кај транспортерот е битно главата да не излегува, а не нозете.

Седишта имаш и 0+.
    Ние до кај 8-9 месеци користев транспортер, во ширина ја собираше и главчето, после тоа седиште, обратно завртено во кола.

20. Ladyme

Ladyme Популарен член

Јас немам корпа, не гледав корист од тоа, после дома немам кај да чувам па од старт почнав со тоа скоз најниско пуштено, па после 3месеци како беше таму после ортопед на 45 ја ставам и она сака да разгледува. Сега што е до неа на 90 би се возела само се крева несака 45 ама тоа е.
    Транспортер само за во кола, додека возиме, не ја чувам мн во тоа да спие пример надвор излезени, од старт така. Ми изгледаше мн незгодно.

1RedLipss likes this.