Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    641
    Да, особено последниве месец-два (6 месеци сме)

На Beksss12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.316
    Се искака бебе 7ми ден. Цел ден и правев вежби најдов едни на јутуб предобри. Три особи ме советуваа да и ставам топломер намачкан со крема во газот. Добро луѓе стварно некој прави тоа? Баш денес гледам како е можно да се стави тоа таму гревче ќе ми биде, плус ризик од оштетување на слузница, инфекции. Крајна опција би ми било глицеринско чепче и тоа ќе ми беше жал.
    @Ladyme да си жива и здрава и пробиотиков изгледа помогна. Другарка имаше од тој ми даде два дена да пробам зашто го немаше во зегин аптеки и аптеките кои ми беа у близина а ја сама со бебка.
    Изгледа помага и тоа.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Помага многу, баш со две три мајки еве во пораки им го кажав одма после пола сат до сат им се искакале. Од време на време давај и додека се нормализира да не се мачи. :l:

4. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.316
    Кај го купуваш? Во зегин ги нема, ниту еурофарм.

5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.798
    Допаѓања:
    5.833
    Види јас од Дна ани фарм го земам и во капитол и во хром го има. Или нарачај има виа фарм и дна ани фарм има онлајн.

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. monkey89

monkey89 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    9
    Дали имате искуство со ова?

Прикачени фајлови:

• IMG_5619.png
      IMG_5619.png
      Големина на фајлот:
      513,9 KB
      Прегледи:
      55
  7. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.477
    Мајкии дали е океј 3м бебе преку ден да си бара понекогаш за јадење на 3 часа? Малку ми е чуден деновиве знае на 3ч да побара денеска 2 доења ни се така. Во 10:30 цицаше кај 12 се успа во 14 јас го разбудив за да јаде во 15 сам се успа и во 17 пак за јадење

8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.316
    А инаку на колку јаде? Мојата 2 ипол е јаде на 3 саати по 110мл измолезено млекце.

9. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.316
    Бебка изгледа си ги открива рачињата и цело време ги става пред очи и ги гледа. Ама кога гледа толку блиску и се губи фокусот и како да ги криви очињата.
    Инаку не и се криви очите, нормално фокусира играчки, се врти накај играчките , гледа и од доста далеку , никогаш не криви така освен кога нештото и е буквално пред нос..
    Дали е нормално? Или да барам упат од педијатар...

10. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.477
    Инаку беше на 2ч како навиен за цицање.

11. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.477
    Истото го прави и кај мене дали рацете кога си ги гледа дали играчка кога држи и ја гледа инаку му се таман

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.390
    Допаѓања:
    8.472
    Премногу е мало, чекај малку. Инаку сум заборавила за поголемиот, ама сликите стојат, имам една слика од него како бебе со очињата малку искривени накај носето. Нема проблем со страбизам инаку, поголемко кога ќе биди прати го. И моево новороденче сега прави чудни звуци и движења, ама знам дека се е нормално, да направат некој месец до пола година, ќе се стабилизираат колку толку.

13. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    632
    Гледав овие вакви вреќички за надвор за бебе што треба да се роди во јануари. Практични ли се за кога ќе го изнесувам надвор зошто е мало заскафандери или вие како ги облекувате?

Прикачени фајлови:

• IMG_4781.png
      IMG_4781.png
      Големина на фајлот:
      435,3 KB
      Прегледи:
      42
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.881
    Допаѓања:
    15.116
    Од прва недела ја облакам во такво како мече, во ноември е родена.

15. jabi

jabi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    90
    Vo grupa za majki i trudnici na facebook e objavena slikata za mlekoto Hipp Combiotic 1,sega go proveriv mlekoto i seriskiot broj e ist a bebeto vejke ima pieno od mlekoto nekoja majka da kaze konkretno info dali e rasipano ili ne?
    Nemam od predhodnoto mleko sto go piese bebeto za da sporedam razlika a neznam sto da pravam dali da davam da pie ili da go vrajkam mlekoto od kade sto e kupeno:worried::worried::worried:

Прикачени фајлови:

16. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    1.409
    Јас пишав пред можеби еден месец за ова ама никој тука ништо не ми одговпри. Пишав и маил до хипп македонија и ми се јавија два пати да ми објснат дека формулата била исправна, дека бојата била ради некои масла и нормално било да варира. Ме уверуваа дека е во ред дури и ми се јавија повторно по 10тина дема да проверат. И јас најчесто ја зимам од ДМ затоа што е најефтина искрено. Ама имам и од аптека земено и пак беше пожолта од вообичаено. Инску бебе нема проблем немам приметено никаква разлика во ништо.

На jabi и jagoda777 им се допаѓа ова.
  17. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    628
    Мајки здраво,бебе родено во 36та недела. Старо е 6 дена. Од денес е ставено на сончање поради билирубин 216.
    Дали имате искуство со ова?
    Колку време ги сончаат со овие параметри? За колку време се подобрува состојбата?
    До вчера беше на кислород,таман тоа го надминавме сега па жолтица не снајде.. окапавме во болницава психички попуштив веќе овде ...

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.881
    Допаѓања:
    15.116
    Мајка секое бебе има жолтица, ќе го посончаат некој ден, после ќе ве пуштат. Нас не сончаа па не пуштија и уште имаше. Може цел месец и траеше, немај гајле, сосем нормално е. Дур трепнеш ќе сте дома.:l:

На A.a.gj и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  19. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.316
    Исто , сигурно две ипол неделни беше жутка скроз :) Се повлекуваше полека почнувајќи од нозе лицето последно.

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    22
    Бебка ми е месец ипол (8 недели), минатата медела бевме на клиника поради пролонгираната жолтица. Билирубинот 230 и ми кажаа дека можно е да е од млекото, само на доење сме. На неонатологија ми рекоа да го сунчам повеќе и повеќе цицање па да повториѓе. Се извадив од памеет ама додека добро напредува, се буди сам за цицање на два-два ипол саати, полни пелени и весел е.. мислам нема потреба од паника. Ќе провериме пак наредна недела како се. Така да, вие сте уште многу мали, кај вас е баш нормална жолтица.

На A.a.gj му/ѝ се допаѓа ова.