1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.270
    Допаѓања:
    13.588
    Дали ти вклучија барем чајче? Нас ни вклучија дека ја исфрлаат преку мокрача, многу помогна. Зашто ние во ноември сме родени, па и немаше баш некое сонце да ја сончам.

2. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Не, ништо. Само сончање и повеќе доење. Некако докторот не беше баш загрижен и искрено незаинтересиран. Некое посебно чајче е тоа или стандард бебешките? Ќе спомнам на матичната ако нема подобрување. Моментално не сме во Мк и здравје од наредна недела ќе го носам на преглед. Ме утеши моментот што докториве не се загрижија баш ама од друга страна кога го гледам уште жолтко во очињата немам мир.

Последна измена: 2 ноември 2025 во 20:28
  3. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.270
    Допаѓања:
    13.588
    Бекутан за бебиња ни дадоа нас, за повеќе да мочка и побрзо да ја исфрли. Ама во очите ќе има и на крај ќе исчезне, се чисти од нозете нагоре.

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Да, пред теи недели беше до под вратчето, сега вака ми личи дека само очињата се ама сепак високата бројка на билирубинот ме загрижува. Од кога сме повеќе на сонце приметив како шлајмче во какашката, можеби и така го исфрла. Само да се намалува, немам мир. Фала ти за совет, баш ќе ја прашам матичната за чајчето мада нејќам да давам ама ако помага ќе мора.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.271
    Допаѓања:
    4.463
    5месеци бањам бебе ама не научив како косичката да и ја исплакнам од шампон ќ. Се на крај тогаш ми се расплакува. Како ги полевате, све ми е страв во ушиња да не и влезе вода па све полека и се расплакува ..не најдов правец уште дали одозгора нанапред или обратно :?: дај кажете како правите

6. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.270
    Допаѓања:
    13.588
    Не и ги пазам никогаш ушите, немала никогаш проблем. Не знам што може од вода да и биде, во море цели влагаме.:D И секогаш прва и ја одмивам.

На MariaBouli и Надеж♥️ им се допаѓа ова.
  7. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.389
    Допаѓања:
    4.959
    Тушот на глава на косо према назад не право за да не и иде во очи. Уши не пазам. Јас ја подигам позади со раката на вратот дека лежи на мрежичата ставам шампонче една капка на рака и поминувам све коса позади ушиња и ја чешкам малку и после мм држи тушот како што ти кажав јас плакнам према назад и ако има нешто на лице земам вода во шаката и го поминувам лицето да не е директно со туш. И толку на крај кога е на грб пуштам вода кај вратот и малку накај главата не и иде во очи се цеди надоле во случај дане има нешто останато. Не плаче моево ужива да се бања ама од мало мало така со тушот на најтивко и мм рака држеше преку него да тече како вода сега е поголема пуштен е тушот. Туш рачката е тенка од унитас не е класик кружна.

8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.266
    Допаѓања:
    17.775
    Мајки сте се распишале, ве прочитав сите, почнав да пишувам, но сфатив дека цел реферат ќе треба да напишам и се откажав. Многу одамна сум оперирана од туѓи мислења, ама воопшто не се замарам кој што кажал, секој со своето мислење, почитувам, но не значи дека се согласувам. Правам онака како што сметам дека е најдобро за мене, за бебе, сопругот, саканите.
    Не знам од каде, настинав, болка во грло еден ден и носот затнат и бебето ми го префати што не беше неочекувано. Одма коментар од свекрвата индиректно, мм кога бил мал докторите и рекле да не го меша со други луѓе, да не одат на гости и да не им идат гости. Бебе веќе два ипол месеци е, во тој период само мајка ми иде да ја причува саат два, за да одморам раце, со бебе сама сум испаднала двапати, а за викнед со мм ја изнесуваме да ја прошетаме само ако е убаво времето. Две другарки досега имаат дојдено да ја видат и тоа со маски и се проближуваа оти знаат како е и они имаат мали деца, друг никој, плус ми е пресмешно затоа што сум медицинско лице, екстремно внимавам во тој дел и од моја страна блиски роднини, пријатели се премногу внимателни, ама ете секогаш ќе се најде некој да искоментира нешто, ова го земав само за пример не дека свекрвата и мајка ми, татко ми знаат да упатат непромислени коментари, но не замерувам, како што кажав, бирам на што да ја трошам енергијата.
    Како го минувате овој период со настинки, вие што сте со мали бебиња. Затнато и е носето, крчи и кашла кога и се слева секрет од носето. Спреј аква марис бејби и прскам во носето. Вие како се справувате кога има бебе затнато носе??

@Baby warrior јас со едната рака ја држам, потпирам на градињата со другата го држам главчето, а мм ја полева, полека со вода и најчесто заплакува, а мајка ми па кога ја бања, како што си лежи во кадичето на меко душече однапред, наназад, полека, внимателно и ја измива, така не плаче, не и иде вода во очите.

Туку дојдов за ова да прашам, а ќе заборавев. Мајки имам многу убави боденца на долги ракави, што да облечам под бодито, да не биде само на боди. Иначе ја облекувам со боди на рамчиња(тоа го сметам како долно маиче) и шпикозни или трнерчиња, блузиче, хеланчиња, ама не ми иде боди на долги да облечам врз боди, а само по боди на долги не ми се остава со оглед на тоа дека и јас се облекувам во два слоја.

На Ladyme и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  9. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    784
    Јас искрено знам дека коментарите се боди врз боди не оди амаа одоздола му облекувам боди на прерамки и одозгора боди на долги. Кога испаѓаме за да не биде многу наоблечен бодито на прерамки го соблекувам боди на долги и блузиче на вакво време а ако е поладно на боди на долги и имам подебелки шпикозни како скафандерче идат само не толку дебели

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    784
    Со тушот. Кога ми лежи со грб на мрежичката наназад оди водата кога ќе го исправам на рака со тушот одзади дури и на лиценцето му оди ама ова веќее чиста вода без шампон и му е интересно дури се смее а 3м е.

11. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.389
    Допаѓања:
    4.959
    Ние сме исто настина од вакцинирање, и сега носе хрчи, кашла легната и кива се буди па плаче и се спие, не памтам скоро да станала па може и тоа ја нервира што не спие па ја држам дури со неа заспивам подисправена подобро диши.
    Ја иналирам два пати со физиолошки 2мл, тапкам, шмукам со носко и на крај прскам ацидосалус. Пред легнување масажа на гради со експиро и над носето малку и под носето ставам.
    Спие како лак главата нагоре крената отворена уста на страна. Сама се врти и изгледа така и е полесно. Ставам и кромид сечен.. од мака да не биде не сум пробала, незнам колку и помага.
    Е подобра не хрчи толку. Направив крвна слика супер е све освен едно што покажува на вирусна инфекција. Ако не е подобро ќе правам брис.
    Температура нема од старт. Бев една пријателка докторка дома ја слушна и ја виде грлото не е црвено и така. Скоро помина недела се надевам ќе иде на подобро.