Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    И јас со истиот страв, затоа одкако ја слушна педијатарот и рече дека нема ништо на гради правец во аптека и го набавив инхалаторов.
    Не чекав да се влоши.

Нас не ни дадоа чајче ама исти маки имаме. Кога имаше грчеви божем пробував да давам чајче.
    Ни цуцла, ни шише, ни лажиче прифаќа.
    Тогаш со буткање по неколку лажичиња давав и истите финти ми ги правеше.

Инаку сабајле спиеше до 08. Толку долго за прв пат и мене градите ќе ми експлодираа. Прерипавме еден подој и одма осетив мака.
    Штом го користите нема да се влоши. Стави нешто под душекот за да спие на подигнато и за ден два ќе осетиш подобрување.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Да да, во релаксатор спие ови два дена. И во него е подигнат. И тоа релаксаторот во креветчето до спална. Дај боже да има подобрување побрзо.

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Јас мислам со тоа што повеќе и подолго спие е знак дека има веќе подобрување.
    И јас и мојов почнавме да се инхалираме. Се преродивме и ние :rofl:.

Терај три пати на ден, нема зијан. Ќе биде само подобро.

На Maceto123, irena.1 и joy1 им се допаѓа ова.
  4. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Majki kaj bebevo pak se pojavija kako mali bruncinja samo kaj obravcinjaa,izgleda deka se stava vo usta se ligavi na stomak koga ke e celo vreme lize ato i da e pod nea...imate vaka kaj bebinjata i dokolku imate dali mackate so neshto ?
    inqku da se pozalam za spienje nezz zasto nacecer tolku nemirno spie, znaci cela nok desno levo ,bez prestan mrda, gore dolu,ne e ni taa ubavo naspana,a jas voopsto ja pazam cela nok...

6. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Ние имавме таков период на тешко спиење ,можеби цел месец беше таква,некаде пред да наполниме 4месеци почна тоа неспиење кај нас се првртуваше цела вечер на меше очките ги миже ама кенка неможе да се намести па јас ставај местија , за пола саат ете ја пак ..пак кенка пак сменила позиција и у сон некако си ја удара глават од креветчето дека не стабилна уште плус и успана,па од што се превртува цело време се заглавила у решетките па пак ставај мести ја (facepalm),затоа што уште од бебе го немам тој проблем со спиењето мојата беше спанка и дење и ноќе,па ме фати страв ако продолжи така но ете помина!

Во однос на брунчињата и ние имаме ситни црвекни одма под муцето ама не ги мачкаме со ништо и некако не ми е изводливо дека се и е мокро муцето таму и плус да мачкам нешто одма ке ги лизне и затоа не сакам да мачкам никакви кремови!

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Моево уште прв месец доби такви на лицето. По совет на другарка мачкав со крема со цинк оксид, се повлекоа на ден два и пак се јабија. Педијатарот ми рече се нормална појава до 12 месеци и да не мачкам ништо, ако не се повлечат до година се давала серија креми за дерматит ама сега да продолжам со воовичаената козметика.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    I kaj nas ima podobruvanje od inhalaciite, sega mu stavam samo fuzioloski rastvor, a koga bese malku povekje bolen mu stavav i edni ampuli plus vo fizioloskiot koi ni gi prepisuva pedijatar i ima vidno podobruvanje, malku pobavno ide lecenjeto so inhalaciite no mnogu poefikasno.
    Vie po kolku min.gi inhalirate vasite bebuski? Nie 15-20 min otprilika dodeka ne ispari tecnosta...

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Espana i nie nemirno spieme,kako sto kaza i dreams 11.
    Togas mu davam malku vodicka i se podsmiruva.Tokmu od ovie pricini i mu menam i pelena preku nok.I togas se smiruva na dva tri saati.
    Primer koga ke go izbanjam kaj 20h(jas inaku menuvam na tri saati)menam na kaj 12@,i posle sabajle kaj 5@ odprilika koga jade.Ova ne strikno vaka po saati,zavisi kolku i kako spie.
    Inace pocna da se prevrtuva konecno ama so kasickite uste tesko.Tie denovi koga se molime so kasicki znae i da povrati.
    Se mislam da pravam pauza nekolku dena.

Inace ,majkicki sto mislite,ima li vrska dali bebus e na primer rodeno so polni devet meseci ili na primer vo vtor den od devetti?Ova ne strikno vaka po denovi,ama pocnuvam da mislam deka ima.
    Jas na primer go rodiv na tri dena vlezena vo devetti,no kako sto ve citam site sto ste tuka nekade so porogaj so mene,sekogas ni begate za dve tri nedeli(ne za se) so bebuskite.
    Zatoa i se mislam so ova so kasickite za pauza.
    Prasav pred nekoj den za iskustva so kos za igranje vo nego,no nikoj ne napisa.Zemavme.Uste e rano no sakam da si imam,i na dva pati po deset minuti da sedi ke mi e dovolno kako sto sme sami po cel den.

10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Mila, da probas so Eucerin ph5 Skin - Protection crema whit Dexpanthenol ke i go iscisti licenceto.
    Nie bevme mnogu nafrlani duri i vo vratceto , a od ovaa krema ni pominaa. Podobruvanje imase uste pri prvoto nanesuvanje. Jas i nanesuvam od kremava posle banjanje na suva i cista kozha.
    Pozz

11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Na tolku mala vozrast moze da se oseti razlika vo odnos na toa koga bebeto e rodeno. Za onie pred vreme rodeni (vie ne ste vo niv) zatoa I se vodat dve starosti - realna I onaa po terminot sto bil predviden za ragjanje. Taka I kaj vas moze da e slucaj - a moze I ednostavno bebeto da si e poinertno. Nema mesto za sekiranje.
    Za kosot nemam procitano prasanje - a nema zosto da ne go stavas da polezi vo nego, doduse taka mu doagja isto ko vo krevetce...

12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ne dali da go stavam,dali da kupev mi bese muabetot.Dali voopsto sedat bebusi vo niv.
    Uste mi e rano da go stavam,ne sedi uste ubavo,ama bas i jas taka razmisliv,vo sporedba so krevetceto,deka krevetceto e vo drugata soba.

13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Slobodno stavaj go. Mene I ortopedot uste na 4 meseci mi rece da go legnuvam tamu povremeno, da se naviknuva na prostorot.

14. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    А каков зеде и колку пари е?
    Јас баш денес мислев да симнам монтажно во дневна ама кој ќе го носи повторно на спратот. А приметувам сака да е внатре, ваљда некоја сигурност им дава :/

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Pa i ova e montazno i se podsoberuva.3700,koga ke go sliknam ke ti go pratam.

На Sky-butterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Jas isto izgleda ke treba da kupam za kaj majka mi, od sledniot mesec ke go cuva koga ke trgnsm na rabota, a ne mi se davaat mnogu pari - doma si imame ogradica.

17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Ah bebus uste nekoj den 6 m, jas nesakam da si odam od temava, ama za nekoj den site ke se prefrlime:D
    Nego moja beba zapek ima nekolku dena tvrdo i denes se utepa od placenje sreka imav doma cepcinja i morav da i stavam. Sekoj den recisi i davam slivi a i praski neznam sto ke pravime, nekoj sovet?
    Sabajle odime na krvna slika pa ako e se vo red i na vakcina.Nego vi vikaat li pedijatrite otkako ke pri vakcina 2-3 dena da se izolirani moze da se setaat nadvor no da nemaat kontakt so luge.

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @galapce
    Да не не е спремно детето за цврста храна? Гледам се мачиш со вкусовите? Со сила убавина не бидува. Барем нема простор да се секираш, не дека е 7 месеци а не сака ништо да јаде... Ќе биде, без нервози... Нема дете што не пројало на крај.

@menelele
    За вакцина не е да не ја шеташ, туку не ја мешај многу меѓу луѓе, ден два, чисто да не ѝ опадне имунитетот. Инаку читкав дека сте почнале со цврста храна, супер што си е спремна. Сакав само да споделам мое искуство со бебето, бидејќи нели и кај нас е како кај вас со напредокот... Просек 600 грама, а сега и помалце иако јаде... Сакав да ти кажам да не се сомневаш во тоа дека не е најадена, еве мојава 9 месеци ќе прави, на два оброци е, цица, пелени преполни, а пак си напредува исто. Генетика. Тоа е. А лази, се исправува сама, по цели денови сака да патка... А да ја видиш ситна, околу 8 кила има... :)

На Tanjusce, menelele, Maceto123 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    вчера направивме молитва 40 дена дојдовме на гости но внуками кашла,ми велат нема да го префати тео? мене ми е страв да седам да не го префати,некое искуство со префакање кашлица само кашла нема темп

20. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мамички дали сте имале период кога бебе едвај го јаде млекцето, значи се врти на сите страни,активна е и додека пие,ја плука цуцлата па плаче па пак ја повлекува и така едно пола саат се храниме,се смее млекото и тече од уста,а гледам да не огладни многу бидејќи тогаш вика плаче од памет ме вади.И порано беше немирна додека пиеше ама овие два дена маки мачиме,а весела е и полни пелени.Инаку сме 3 месеци и два дена