И кај мене поголемиот немаше никогаш реакција од вакцина. Со бејби поминавме добро на прва доза, денеска прими втора па да се надеваме дека ќе биде добро. Инаку јас сум во ит па овде даваат парацетамол.
Извини што дури сега ти враќам, не бев долго време вклучена на форумов. Бев упорна, никогаш не дадов АД без прво да цица, се случуваше да се успива со саати дури од што инсистирав на цицање, детето исто многу сакаше да цица, ама кога остануваше гладна и' давав АД. Јадев премногу и јадев се', особено супи, јогурти, видов дека од нив надоаѓа млеко. Пиев чај за доилки од ХИП максимална дозволена доза, плус чај од ким, плус чај од грчко семе. Се туширав со топла вода и со благи масажи на градите - и од тоа видов дека надоаѓа млеко. Јас бев премногу внесена во целото нешто и запишував на список во колку часот и колку АД сум дала, па правев просеци. Како што се зголемуваше апетитот на детето така се намалуваше дневниот внес на АД (значи се зголемувало моето млеко), последниот месец стигнавме на само 40 мл дневно ама од пуст страв дека ќе остане гладна и' давав и АД. Ова е набрзина нафрлено, ако те интересира нешто подетално пиши ми, те молам.
Така го бањав првиот месец ама кога ќе се роди големо бебе и кога квалитетно качува нс килажа малку е потешко. Сега на 3 месеци со 7кг размрдано бебе некако ми е невозможно на рака да го бањам. Оддвај го додржувам газето да му го измијам кога е многу извалкан од какање
Абе не ја бањам на рака, ја кревам на крај од капење и ја плакнам, не ќе ја оставам со цела пена од корито.
Благодарам мајки за советите, моето е уште многу мало, препорака од педијатар е инхалации со физиолошки двапати, друго ништо не ми препорача, ниту ме советува. Јас и прскам спреј, па после 10-15минути со аспираторот влечам, се извлекува многу малку безбоен секрет, а затнато и е носето. Неделава сме трети скок. Како го поминавте третиот скок мајки?
Тогаш почна да ми штрајкува подои … плачење а гладна, па одмолзував замрзнував залихи за ургент ситуации.
Јас до трет скок не осеќав некои драстични промени за време на скоковите. Во трет единствено имаше период во денот кога несака да цица, како да незнаеше да фати цице и беше многу нервозен. Баш тој период пишав и тука бев исплашена дека ми се намалува млекото ама среќа брзо помина. Е сега четвртиов скок ме тресна од земја на најјако. Што е со овие плачки по цел ден? Не сака да лежи, сака само во раце да е, ако го оставам плаче до зајдување. Како бонус на се ова почна и навечер да станува на саат ипол, ќе поцица 2 мин и пак си продолжува да спие.
Ние прв, втор и трет не ги осетивме нешто баш. Четврти беше лош, 5ти уште полош. До тука сме дојдени, ќе видиме понатаму што не чека
Тие што сте ги повивале бебињата, дали има шанса да се буни на повивање? Голем урлач е бебево, ако нешто не му е по ќеф вреска дига одма на најјако. Пробав да го повијам со тетра, тенко ќебенце, не успеав рацете да му ги спуштам доле, многу отпор даваше. Синоќа со тоа штрекање без спиење останав, тој се вади од памет, во раце си спие, јас зомби од 12 до 6 сабајле, а го спуштам на кревет почнува со рацете да пафта и да кенка, ќе го земам си спие. Сакам да купам онакво за повивање ама сакам да слушнам искуства..
Оффф некои работи ми се малце избришани од сеќавање иако беа сега хахаха ама отприлика еден месец. Со тоа што јас не давав наеднаш 5мл (мислам така нешто пишуваше на упатството) туку 2-3 пати низ денот по 2мл.
Колку време трае вториов скок? 8ма недела сме, денес го достигна врвот. Јас незнам од каде таа сила за плачење, за неспиење. Од 17ч е буден, сега заспа. Ќе задреме 10-15мин и толку.. заспивањево со урлање, гол ќе поседи мирен 5-6мин, се тепа со цицката на секој подој (читај секои 15 минути)... ужас. Наредна недела треба да го оставам на два три саати, ќе помине ли до тогаш лудилово? А вчера и завчера скоро ги преспа двата дена пошо на сонце по дел ден, убав воздух, си се опушти!
Мајка тешко дека ќе го повиеш будно. Мене за повивање најдобра ми беше муслин пелена, поголема. Имав и посебно за повивање, но од тие одма ги вадеше рачињата, ако не прета многу бебето може и ќе ти завршат работа. Јас прво си ја местев пелената во креветчето, потоа ја успивав. Така успиена ја легнував на пелената и полека ќе ја повиев. Ако ти се подразбуди повиено ќе го кренеш и така пак ќе си заспие. Моето само повиено спиеше до два месеца скоро и на тој начин ја повивав, додека е будна немаше шанси да се повие.
Во трет скок и то како видов промени кај бебе. Промени ритам на ноќно спиење.... ама мислам дека пак фативме ред. Дневните дремки се пократки, послабо ми јаде, сака да е во раце и да го шетам да не седам на едно место. Плаче пред да заспие, кога се буди сака некој да е до него. Бута рачиња во уста, си ги смука ракавите или терата ... можам да кажам интересно
Дали почнавте директно со кашички или прво сокче од јаболко? Јас мислев директно со каша, ама матичната ми рече сок од јаболко и морков
Еј и мајка ми ми спомна дека они почнувале со сокчиња прво. Сега праксата како што гледам е директ неколку лажички од намирницата обарена или сварена. И тоа педијатар ми рече не 2-3 лажичиња за проба туку од 5 до 10 ако сака бебето нормално за да ако има интолеранција да се манифестира и да не мора по три дена иста намирница
Недела, недела ипол. И кај нас беше ужас. Неспиење по цела ноќ, кенкање.. Помина ете ама ни се ближи трет скок