Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.566
    Кога почнаа бебенцата да ви фаќаат играчки? Точно два ипол медеци е.
    Прати со поглед, прати играчки и луѓе, си ги гледа рачињата, не и се констснтно во тупаници. Ја ставам во такво ко бејби џим и се возбудува кога ги гледа и и мрдаат играчките ама само толку.
    Кога и доближувам играчка како да сака да ја фати ама не знае трга и и иде раката на друго место.
    Ја ставам и на стомаче, малце се нервира ама тоа е мора..
    Верувам после трет скок ќе почне и тоа, иако знам дека секое бебе е различно ама да слушнам и ваши искуства.

2. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Уф, можда поминува најтешкото.. денес е мирно, спие скоро 3ипол саати со два пати цицање. Само на гради легнат, така е најмирен.

3. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.197
    И јас сите мајки ококу мене како што слушам со кашички почнувале. Најверојатно и јас ќе почнам така, но ме збуни педијатаров сега. А ми рече и сега да почниме иако нема 5 месеци. Јас планирам кога ќе наполни 5, а вие?

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.669
    На три месеци:)

Тоа е стара пракса со сокчињата, веројатно педијатарот ваш уште по тоа се води :) Мојата е 9 месеци а немам дадено сок затоа што според мене нема ништо корисно од сокчиња, после може да ти одбива вода. Плус потешко за бебе е да пие отколку да јаде :

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    4.501
    Јас на 5ипол, имаме едно патување точно на 6месеци па сакам две недели пред тоа да почнам за да имам неколку намирници поминато за таму пошто нејкам таму да воведувам ништо ново ради сигурност

На MariaBouli и Merten им се допаѓа ова.
  6. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    934
    Нас ни рекоа со кашички.Варено,печено.Даваш колку бебе сака,може и повеќе од 3 лажички.Јас почнав со листата од педијатарот со компир 2 дена ,па со морковче .Бебе компир не му се допадна ама морковче отвара уста:D.Почнавне со 5 месеци корегирана возраст дека сме предвремено родени.

На Merten и Baby warrior им се допаѓа ова.
  7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    1.197
    За пред пензија е докторкава ама гледам нон стоп на семинари оди.. не ми ни даде листа ни ништо, сама ќе се едуцирам:D

Пример јаболчето да го сварам и испечам малку?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    На 3м, а од 2м почна да пробува да се посега да фати ама да и паѓаат. Педијатарот ми рече ретко кое бебе пред 3м може да задржи во раче така да без стресови.

9. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    7м е и не сум дала сокче воопшто до сега, застарен е тој метод од времето на бабите наши. Директно вкусови храна пасирано/блендирано а да доминира пасирано да не е се мазна структура

На Merten и MariaBouli им се допаѓа ова.
  10. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    934
    Или го вариш или го печеш.Имаш на интернет што се дава на почеток кој овошки и зеленчук побарај.Неделно се внесуваат две нови раб .

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    2.178
    Od koga vi pocnaa bebinjata da vi gukaat.? 3 polni meseci e bebe. Na 2 meseca isoustase zvukovi auu, baa, maa od koga vleze vo 4ti mesec go nemam slusnato. Bas me fati panika. Inace mu zboram, peam....

12. Kitanova77

Kitanova77 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    103
    Истово ни се случува и баш сум загрижена. Сега само кога се лути знае да вика ааа а се др ко да заборави..

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    972
    Имаат периоди за како ги прават работите, не е се цело време бар така беше и е со ќерка ми. Гугаше ептен некој период па после се фокусираше на фаќање играчки па пак на гугање па на вртење на меше па пак на гугање па на фаќање нозе па пак на гугање па на вртење обратно и такаа цело време по нешто има ново и дур го совладува како да губи интерес за останатите работи.

На Kitanova77, Dijana DM, Guns N` Roses и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.269
    Допаѓања:
    17.777
    Моето уште не фаќа играчки и го ставам во рака да ги допира. Само тегне што ќе дофати, подлогата што и ја постилам, ќебенцето, лигавчето, блузата ми ја тегне. Ги шири прстите на рачињата, ми го фаќа прстите, ми го допира лицето да ме разбуди :o.
    Еден период повеќе гугаше, па како да престана, почна да крева ножиња високо и да се врти странично, па сега пак почна да гуга.

15. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.566
    Уште не се врти не знам зашто ама мн вика.
    Ако нема внимание вика гуга. И кога и зборам ептен менува интонации.
    Се смее кога ќе ме види, се радува на играчкии:) Ќе биде се во свое време :inlove:
    Има едно зајче штом го види се смее и свирка тоа интересно и е и само го пипка со рацете.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.867
    Допаѓања:
    4.793
    Да се врти од стомаче на грб и обратно? Рано е на 2 месеци никое не се врти, треба доволно да се ојачани муслите на стомакот.

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    4.986
    Ова е нешто што имам јас. Почнав со овошје тоа што имам домашно варев убаво да омекне и под блендер и и давав. Тоа што немам домашно купував кашички и давав. После кога све овошје освен авокадо, проба и почнав ориз со овошјата и после зеленчук почнав и сега мешам овошјето зеленчук со житарици. Додавам маслиново, кокосово.
    Почнавме од 5 месеци да пробува вкусови, моево е прематурче па не форсирав по 5лажички ако сака некои и помалце па зголемував. Сега уште имам зеленчук и житарици што не пробала и тоа воведувам. Скоро 7 месеци сме.
    Не давав кога примаше вакцини ново нешто, не давав додека ми беше настината сега. Имам некои дупки и затоа ми се одолжи. Ама сепак мислам супер сме.

Прикачени фајлови:

18. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.566
    Ни на страна не се врти ич. Едино ако ја ставам малку на страна и она да се заврти уште малку. Вака сама до сега не, а што зборам и со цимерката што ми беше ни нејзиното ништо такво не праи уствари секое дете своја приказна..
    @Ladyme жено ме спаси ти мене.. Детево секој ден кака. Од какање на 5-7 дена значи не ми се верува. Веќе 7ми ден, ниту се мачи ниту ништо.
    Господ здравје да ти даде цело време викам

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    4.986
    Мило ми е Пеперутче нека не се мачат деца нека какаат :rofl::l:

20. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.055
    Печено на почеток не, само варено. Најубаво на пареа ама можеш и варено да дадеш.