Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Ја изгледа правам нешто погрешно преку ден :( преееемногу се врти и се буди навечер. Дневните дремки се 30мин до еден час зависи која како. Се будиме секој ден меѓу 6-7наутро и будните прозори и се саат ипол до два најмногу. На саат и 15мин она веќе трие очи и станува кенкава. Претпоставувам дека не се доспива пошто и се вака кратки дремките денски и ја по цели денови успивам дете - раце ми паднаа буквално :( значи дневно 4 или 5 дремки. Ноќното спиење го почнуваме меѓу 19-20h првите саат време и се хаос триста пати станува и се презаспиваме после зацврстува докај 10ипол па цица и продолжува до кај 1… е од тука до сабајле е скандали :rofl: будење вртење дигање нозе… еднаш во ноќта обавезно и ќе се разбуди цела расонета :envy: па одново презаспиваме со нишање и така сабајле кога ќе се разбудам сум убиена :x

колку ви спијат вашите бебиња на 5месеци дневно? Каков е распоредот? Се си мислам дека дење нешто утнувам за навечер вака да ми прави … ова се случува недела ипол, претходно се будеше за цицање и презаспиваше сега цица 100пати плус се буди плус мрда се превртува цела по кревет :headbang:

2. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    1.703
    3-4 дремки дневно еве уште сме така и на 6 месеци. Исто така беше и кај нас. Накај 3,4 ноќе будна спремна за играње (facepalm) да не ја заречам сега не станува ноќе освен за цицање. Сега е во скок ноќеска ме исцеди значи на саат се будеше да цица и станавме во 7 и дадов да јаде зошто капка не остана во мене веќе :rofl: да не сте и вие во некој скок штом толку често цица и се буди?

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Споени ви се 4ти и 5ти скок, башка сега е периодот кога учат превртување и вежбаат цело време и во сон и на јаве и секаде и тоа го пореметува сонот.

4. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Леле овие денови е полошо од цел 4ти ако ми веруваш… оваа мојава ги спои и измисли нов скок (facepalm)(facepalm)
    И тоа пиштењето по цели денови како се радува на гласот сопствен…лелееее во глава ми стои :headbang:

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Хах добро е ако е само дење, да не почне и ноќе подкасти да прави, следно тоа е обично :rofl:

На LaTama и Baby warrior им се допаѓа ова.
  6. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Да да има обиди цела недела ни се буди барем еднаш во ноќта онака скроз за да ја нишаме ;( се буди и се смее главнава … уште не почнала да пее како преку ден 8)

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Чекај ништо не е тоа во споредба со врискањето на 9 месеци :D ќе сакаш тампони да носиш :D прееска се возиме во кола, со мм муабет не можеме да си направиме од неа :rofl:

На Baby warrior и dummy им се допаѓа ова.
  8. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    :whew: Сабајле тргаме на викенд надвор од мк ќе обавестам дали сме извозеле со сите плачки и песни … само нека спие вечерва :drunk: мн ми е тешко будењевооо

На 1RedLipss и MariaBouli им се допаѓа ова.
  9. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    И мене ми спиеше в раце скоро 4 месеци секоја денска дремка. Кога направи 4 месеци ќе го заспиев со нишање, ќе го легнев во креветче и си продолжуваше со спиење, а претходно само што ќе го легнев се будеше (пократко спие во креветче отколку во раце). Некогаш на некоја дремка го чувам уште така на мене да спие, зошто и мене ми одговара:). И да спие на тебе сега, за брзо ќе смени така што уживај и во ова:)

10. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    Мајки, дали е многу/малку бебе од два месеци да има само две дневни спиења од два часа?
    Како спомнав се урочив, убаво ми рече @Cherry333 да си ќутам.
    Сега спие убаво преку ден, ама до кај 4 попладне. После тоа пробувам да ја заспијам после саат и пол, или ќе задреме и ќе се разбуди за некоја минутка, или ич нема да заспие, а кенка плаче за спиење. Две вечери кај 6 и пол вришти како да се вади од памет. Па ќе земе ќе прецица, па ќе бљуцка, па ќе се искака до пола грб, и цела ноќ така во круг, се до кај 9, 10, 11. Еве ја вечерва конечно заспа околу 9.
    Синоќа до 11 и пол беше вака, ме изморува, преку ден мирна, ќе си завршам работа нешто, ама од стемнување скоро до полноќ хаос.
    Исто како кај вашите, се буди во сред ноќ барем еднаш така насмеана и расположена за муабет, обично кај 5 е тоа кога се буди да цица, па останува будна до кај 6, 6 и пол.
    Не знам каде грешам...

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Втор скок е 8ма и 9та недела, така што тоа ќе да е :D

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.474
    Да, веќе месец ипол му го отварам од 2 месеци, нежно после бањање

На LanaDelR и 1RedLipss им се допаѓа ова.
  13. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    Баш забележував нешто малку повеќе од две недели наназад,, и сега уствари сфаќам дека во тој период она штом се стемни само еднаш во 16 денови заспала во тој период на 1 и пол час.
    Баш ќе почекам уште два- три дена (гледам дека трае до 9 и пол недели) дали ќе се смени. Ако не се смени, зарем да и кратам спиење...прерано ми е некако.

14. cocopuff

cocopuff Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.090
    Допаѓања:
    1.409
    Мојава има 3-4 дневни дремки. Станува околу 6 сабајле и веќе во 8 и е првата дремка што обично е 40мин но знае и пократко или подолго. Ама најчесто е 40мин. После околу 11 втора дремка што најчесто е саатипол но и ова нема правило некојпат знае да се разбуди и по 20 мин. И зависи како била втората по 2 часа од кога станала има трета дремка. Ско има време во денот има и четврта што е баш кратка онака ресет да направи. Заспива навечер околу 7ипол-8. Станува 1-2 пати за млеко.
    Вчера пример заспа вечерта накај 6 ама се премори дур заспие што не пробав, на крај во количка заспа. Требаше да биде дремка ама затера до 1ипол :D
    Стана свежа, ја пресоблеков и дадов млеко и ја легнав во креветче, се вртеше пееше и си заспала. Јас кома за 2 мин бев кога заспала не знам. Ама има денови односно ноќи кога ќе стане околу 3 пример свежа наспана и нејке да лежи па се шетам ко вампир во дневна некогаш и 2 саати дур и се приспие.
    Не се жалам за спиењето, подобра е од синко. Нека остане вака и се е ок :D

Инаку имаше некое правило ако зевне 2 пати значи им се спие. Пробај да следиш и успивај одма штом забележиш.

15. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    И моето во вторник прави 3 месеци и цели 3 медеци си ги спие кај мене во раце... сма нема да е вечно и ќе ми фали после, така да си уживам во овој период.. после ќе порасне нема да сака во раце.. цел живот ќе биде голема а вака мала само сега е

На Tulip023, jagoda777 и Marijanche33 им се допаѓа ова.
  16. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    @Baby warrior
    Ние сме 4 месеци и имаме 4-5 дремки исто.
    Стануваме во 8 сабаље

Малиот и никогаш немал дремка подолга од час и половина (ова се случило два три пати:D)
    Обично дремките му се 40 мин до 1 час.
    Последната дремка е околу 18 часот, спие само половина час, во раце и во 20 часот веќе сме во кревет за ноќно спиење.
    Ноќното спиење е хаос. Станува на секои два часа де за цицање де за блискост. А спиењето е со кревање нозе високо и слободно ги пушта удира од кревет :D:D

Со мм сме отепани за спиење но што да се прави хахах само се тешам дека следниот месец ќе биде подобро кога ти сега ми ги сруши надежите за 5ти месец (facepalm):D

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.315
    Пафи втор скок е пекол.
    Кај мене престрашен беше. Исто така ич не спиеше детево, вампирче..
    Кај мене беше така 2 недели сигурно, се надевам побрзо ќе ви помине.... Период е.
    После втор пробувај следи и будни прозорци, јас успеав по малку да и воведам некој ред.
    И сега еве 13та недела тераме помина третиот , ја следам нејзе штом почне да зева ја успивам. Тоа е обично за 70-90минути. Толку и у глобала треба да е прозор на будност на оваа возраст, мислам дека е ок.

Последна измена: 14 ноември 2025
    На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    1.595
    Кога примија вакцина вашите бебиња? Нас ни рекоа на 2 месеци и 20 дена, ок е? Дали правевте крвна слика пред вакцините? Не сум антиваксер ама мн ми е шубе и страв со денешниве вакцини ...
    И за ортопед дали на 2 месеци точно ги однесовте? Ќе биде ли проблем ако е покасно пример на 3 ипол месеци?Ради термин кај Каличанин, сакам кај неа ама нема сега ништо слободно. Или да барам друг др. :l:

19. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.315
    2 месеци и 13 дена имаше. Без реакции поминавме.
    Ќе си земеш лепенчиња , сирупче и тоа е тоа. Може да биде само повеќе нервозно и да бара екстра повеќе внимание, ќе се гушкате галите.
    Направив крвна слика, иако ми рекоа немало потреба ја гледале општата состојба на детето.
    За ортопед, мислам дека е подобро на 2.Така пишува и на отпусното.
    Се проверуваат колковите,зашто тогаш се точно толку развиени да може да види ортопедот на ехо се што треба.

20. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.210
    Допаѓања:
    1.073
    Ние на скоро 3 месеца првите ревакцини бевме болни и двете, а крвна слика не правевме рекоа дека сега на вторите ќе направиме, а за на ортопед треба др недела кога ќе бидеме 3,5 месеци исто кај докторот немаше порано термини.