1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    114
    Бебињата најубав период за заспивање навечер им е од 19-20 часот. После 20 часот демек мелатонинот им опаѓал ама шо знам, јас мојата бебка сега гледам да и правам некој ред ( во вторник правиме 3 месеци) и ја заспивам во 8 саат и здравје би сакала така да ја навикнам, ама она е главна па ке си каже со тек на време дали и одговара хехе
    Легнуваме во 20ч, спие до кај 2,3 обично станува да јаде (на АД сме) и после пак накај 5-6 некогаш и 7 зависи и пак си презаспива и така после тоа станува

На Simon4e0507 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.804
    Супер му е ноќното заспивање, мојата накај 8 заспива на веќе 9 месеци, ама можно е денските дремки да му се многу па затоа да ти станува рано. Ама се зависи и колкаво е :)

Последна измена: 14 ноември 2025 во 21:18
    На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    1.543
    Три и пол месеци е, ептен е лесен за заспивање навечер ама мн често ми се буди во зори, посебно овој месец откако почна денски да спие повеќе.
    Бара да цица на секој час час и пол, освен таа блок дремка што ја има кога ќе легни, тогаш спие 3 часа, после тоа борби, не плачи едноставно се врти, кемка и турка со ноџињата, како да сака да стани, го смирува градата ама пак по еден час буден.
    После 5 веќе не сака да спие, си лежи сам, му се вртам со грб и ме зупка со ноџињата се буни, привикнува, само за да се свртам:rofl: душа ми е
    Заедно спиеме инаку на спална, откако е роден ни еден час нема преспиено во креветче, се обидовме еден куп пати ама узалуд, а и мене ми е полесно вака за доење навечер

На Simon4e0507 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.278
    Допаѓања:
    17.794
    Исто и јас си спијам со бебе, истото го прави :D, се преправам наутро дека спијам и она да продолжи ама нее, спремна е за игра, ме тргне за коса, за лице со рачињата, неспретно ме фаќа да ме разбуди :D, сонце мало.
    Моето исто кома е штом дојде 19часот, не може да издржи изминативе два дена, преку ден слабо ми спие, кратко и траат дневните дремки и немаме ред. Јас ја легнувам покасно кај 9-10 и ми станува рано 6-7 часот, ја легнував и порано ми стануваше многу рано, во 5 беше будна спремна за акција, плус си имаме еден голем проблем, без мене не спие бебе, а толку рано уште во 19 часот да си легнам не можам.

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.453
    Допаѓања:
    5.122
    Честиткии Ехо, да сте здрави и живи ❤️ не сум стручна за тоа, ќе кажат другите мајки. Јас само да пратам поздрав.

6. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    1.687
    Се сеќавам дека бараше помош, дури и некој те искара :rofl:
    А јас не знаев да ти помогнам затоа што во тој период и кај нас беше истото.
    Знам дека штом се одложи спиењето е полошо, ама некогаш не можам да ги спречам работите. Дошол маж ми со син ми од школо, ете го едниот збори на телефон, другиот тропа, за викенд па да не збориме. Преку недела сама полесно ми е, барем преку ден тие две дремки ги тера затоа што мајка ко мајка знае да се контролира за тропање, шушкање и сл.:rofl:
    Иначе си имаме и вака доста динамичен живот и често пати мораме да излеземе, со приватен бизнис никогаш не си раат.
    Најверојатно на сите мајки им се случува да се губат кога бебе/дете им плаче. Јас не можам да се сконцентрирам кога плаче, пример менувам пелена таа плаче, а бе сто пати одлепи залепи, презалепи пак, пак, или едвај ќе и го наместам стапалцето во шпихозните од што не можам да се сконцентрирам. И страшно нервозна станувам тогаш, и ако некој друг во тој момент ме праша нешто на него се истурам. Не знам, како да застанува мозокот во тој момент кога детето плаче, се блокира. И кога ќе престане плачењето, се чувствувам како да сум истрчала маратон...

7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.804
    Прво да цица колку што ќе цица, па после ќе пумпаш, за градата да биде стимулирана од него, а со пумпање да и дадеш знак дека уште треба да произведе.

Јас пак искрено да ти кажам немав сили да се нервирам со цицање зошто не ни фаќаше, па до кај 2 недели само се молзев, ама секој ден вадев се повеќе и имав доволно за преку ден да пие по 60 мл. секои 2 часа. Навечер јадеше последно накај 11 и после знаеше да спие и до сабајле, ама по препорака на доктори и давав уште една доза накај 5.

За мене сметам дека најголема разлика направи Авент пумпата, имав и на Медела рачна и таа беше океј, имав и некоја шкљ од Алиекспрес ама за моите гради не ја биваше, ама со Авент осетив огромна разлика. И често правев power pumping (читни на нет ако не знаеш да не објаснувам тука).

После тоа фати со силиконска прво, во болница ме убедија дека брадавиците ми се многу мали и дека не може да фати па така почнавме, и за неколку недели ја викнав Јасна па успеавме да ги тргнеме.

Пиев на Хипп чајот, јадев многу овесни колачиња, и искрено не знам дали имаше врска ама секоја вечер дробев сигурно по 100 грама бадеми и индиски ореви :D Откако дојде Јасна почнав и Лактил да пијам.

8. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    1.687
    Хаахахха збеснувањето им е нешто неодоливо. Мојот пола ден го трча во школо дека ги пуштаат надвор обавезно, и пак дома збеснува. Иначе иста шема, и мојов не издржува после 8 и пол, што е сосема ново.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    1.687
    Тоа со јазичето е сигурно проблем, но да знаеш дека јас не можам да си измолзам млеко, кога требаше капки Колиеф да му мешам со млеко, капка некоја само ќе појави и влечам пак ништо. А бебето еве само на цицање е веќе полни два месеци. Со пумпа исто пробував, многу малку вадеше во споредба со тоа што си го цица самата. Ова ти го кажувам како и другите, само за да знаеш дека тоа не е сигурен знак дека немаш млеко.
    После тоа, ти посакувам среќа да си цица бебето без проблем.