Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    Бебињата најубав период за заспивање навечер им е од 19-20 часот. После 20 часот демек мелатонинот им опаѓал ама шо знам, јас мојата бебка сега гледам да и правам некој ред ( во вторник правиме 3 месеци) и ја заспивам во 8 саат и здравје би сакала така да ја навикнам, ама она е главна па ке си каже со тек на време дали и одговара хехе
    Легнуваме во 20ч, спие до кај 2,3 обично станува да јаде (на АД сме) и после пак накај 5-6 некогаш и 7 зависи и пак си презаспива и така после тоа станува

На LanaDelR, Simon4e0507 и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Супер му е ноќното заспивање, мојата накај 8 заспива на веќе 9 месеци, ама можно е денските дремки да му се многу па затоа да ти станува рано. Ама се зависи и колкаво е :)

Последна измена: 14 ноември 2025
    На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    Три и пол месеци е, ептен е лесен за заспивање навечер ама мн често ми се буди во зори, посебно овој месец откако почна денски да спие повеќе.
    Бара да цица на секој час час и пол, освен таа блок дремка што ја има кога ќе легни, тогаш спие 3 часа, после тоа борби, не плачи едноставно се врти, кемка и турка со ноџињата, како да сака да стани, го смирува градата ама пак по еден час буден.
    После 5 веќе не сака да спие, си лежи сам, му се вртам со грб и ме зупка со ноџињата се буни, привикнува, само за да се свртам:rofl: душа ми е
    Заедно спиеме инаку на спална, откако е роден ни еден час нема преспиено во креветче, се обидовме еден куп пати ама узалуд, а и мене ми е полесно вака за доење навечер

На Simon4e0507 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.532
    Допаѓања:
    18.204
    Исто и јас си спијам со бебе, истото го прави :D, се преправам наутро дека спијам и она да продолжи ама нее, спремна е за игра, ме тргне за коса, за лице со рачињата, неспретно ме фаќа да ме разбуди :D, сонце мало.
    Моето исто кома е штом дојде 19часот, не може да издржи изминативе два дена, преку ден слабо ми спие, кратко и траат дневните дремки и немаме ред. Јас ја легнувам покасно кај 9-10 и ми станува рано 6-7 часот, ја легнував и порано ми стануваше многу рано, во 5 беше будна спремна за акција, плус си имаме еден голем проблем, без мене не спие бебе, а толку рано уште во 19 часот да си легнам не можам.

5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    5.829
    Честиткии Ехо, да сте здрави и живи ❤️ не сум стручна за тоа, ќе кажат другите мајки. Јас само да пратам поздрав.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    Се сеќавам дека бараше помош, дури и некој те искара :rofl:
    А јас не знаев да ти помогнам затоа што во тој период и кај нас беше истото.
    Знам дека штом се одложи спиењето е полошо, ама некогаш не можам да ги спречам работите. Дошол маж ми со син ми од школо, ете го едниот збори на телефон, другиот тропа, за викенд па да не збориме. Преку недела сама полесно ми е, барем преку ден тие две дремки ги тера затоа што мајка ко мајка знае да се контролира за тропање, шушкање и сл.:rofl:
    Иначе си имаме и вака доста динамичен живот и често пати мораме да излеземе, со приватен бизнис никогаш не си раат.
    Најверојатно на сите мајки им се случува да се губат кога бебе/дете им плаче. Јас не можам да се сконцентрирам кога плаче, пример менувам пелена таа плаче, а бе сто пати одлепи залепи, презалепи пак, пак, или едвај ќе и го наместам стапалцето во шпихозните од што не можам да се сконцентрирам. И страшно нервозна станувам тогаш, и ако некој друг во тој момент ме праша нешто на него се истурам. Не знам, како да застанува мозокот во тој момент кога детето плаче, се блокира. И кога ќе престане плачењето, се чувствувам како да сум истрчала маратон...

На Peperutce6 и cocopuff им се допаѓа ова.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.614
    Допаѓања:
    2.958
    Прво да цица колку што ќе цица, па после ќе пумпаш, за градата да биде стимулирана од него, а со пумпање да и дадеш знак дека уште треба да произведе.

Јас пак искрено да ти кажам немав сили да се нервирам со цицање зошто не ни фаќаше, па до кај 2 недели само се молзев, ама секој ден вадев се повеќе и имав доволно за преку ден да пие по 60 мл. секои 2 часа. Навечер јадеше последно накај 11 и после знаеше да спие и до сабајле, ама по препорака на доктори и давав уште една доза накај 5.

За мене сметам дека најголема разлика направи Авент пумпата, имав и на Медела рачна и таа беше океј, имав и некоја шкљ од Алиекспрес ама за моите гради не ја биваше, ама со Авент осетив огромна разлика. И често правев power pumping (читни на нет ако не знаеш да не објаснувам тука).

После тоа фати со силиконска прво, во болница ме убедија дека брадавиците ми се многу мали и дека не може да фати па така почнавме, и за неколку недели ја викнав Јасна па успеавме да ги тргнеме.

Пиев на Хипп чајот, јадев многу овесни колачиња, и искрено не знам дали имаше врска ама секоја вечер дробев сигурно по 100 грама бадеми и индиски ореви :D Откако дојде Јасна почнав и Лактил да пијам.

На Eho му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    Хаахахха збеснувањето им е нешто неодоливо. Мојот пола ден го трча во школо дека ги пуштаат надвор обавезно, и пак дома збеснува. Иначе иста шема, и мојов не издржува после 8 и пол, што е сосема ново.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    Тоа со јазичето е сигурно проблем, но да знаеш дека јас не можам да си измолзам млеко, кога требаше капки Колиеф да му мешам со млеко, капка некоја само ќе појави и влечам пак ништо. А бебето еве само на цицање е веќе полни два месеци. Со пумпа исто пробував, многу малку вадеше во споредба со тоа што си го цица самата. Ова ти го кажувам како и другите, само за да знаеш дека тоа не е сигурен знак дека немаш млеко.
    После тоа, ти посакувам среќа да си цица бебето без проблем.

На Eho и specificone им се допаѓа ова.
  10. Eho

Eho Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2024
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    408
    I feel you :hug: Јас толку сум разочарана од околината (уште во бременоста почна тоа, сега само се потврди). Во најубавиот период кога ми дојде бебуш и кога душата ми беше толку исполнета и полна радост, направија да се осеќам за никаде. 2 дена бев во некоја психичка дупка, ама сфатив дека најубавите денови, почетокот од нашиот заеднички живот со бебуш ќе ги паметам само по тие работи, не сакам да си ги уништам, и сега се трудам колку можам во едно уво да ми влегува, од друго да излегува. Не е лесно, ама ќе си поплачам кога ќе ми се насобере и ќе ми дојде тешко, и после сум нов човек :)

Инаку и за мојот бебуш ми кажаа дека му е малку подврзано јазичето, најверојатно ќе треба да се сецне, понаредна недела сме на доктор. Ми кажаа нема гаранција дека тоа ќе помогне за цицањето, ама вреди да се проба. Па ќе видиме како ќе биде.

Фала ви девојки на одговорите :hug::hug::hug:

На Puffy2019, specificone, MariaBouli и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.760
    Мајки.. бебка е 5ипол месеци, последнава недела пие многу малку млеко. По 90мл едвај ги пие. Почнавме со вкусови, но сеуште немаме воведено оброк, здравје од наредна недела. Има мака со забите, нервозна е, се што ке и дојде при рака става во уста. И нудам постојано млеко по малку ама џабе, не отвора уста. До сега супер напредува. Дали е можно да одбива млеко поради забите? Се мислам дали да сменам млеко, ама еве од старт го пие истото млеко и немавме мака. Инаку пелени полни нормално.

12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Можно е да одбива млекце ради заби, ги боли, чеша, нервозни се, еве и нас ако не болат непцата не би отварале уста нели? Плус да не сте во 5ти скок и тоа да игра улога? Секое бебе различно, мојава млекце и е спас и за скокови и за заби. Она ми одбиваше цврста храна кога и искочаа првите запчиња, само некои поблаги и ладни кашички знаеше да прифати ама па се лепеше до цице шматаше така се тешеше. Како и се со бебе, период е и ќе пројде.

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    1.809
    @Iva.T ,не се грижи, сигурно нема да престане со млекото. Потврдувам дека одбиваат храна кога имаат мака со запчињата. Секогаш кога син ми ќе одбиваше храна (а е страствен јадач), знаев дека следува запче. Биди упорна со млекото, не се откажувај веднаш. Ќе огладне па ќе мора да пие :)

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.056
    Допаѓања:
    6.934
    исти сме и мојата е 3 месеци, некако сама си направи ред, во периодот од 19:00 до 20:00 заспива повеќе не може да издржи ја фаќа нервоза, ја ставам да цица и за 5 мин е кома, е кај мене е проблем шо не станува да цица него спие до 12-1 и тогаш станува свежа и после до сабајле се буди цело време на пола саат :drunk: докај 8 ако издржам да лежиме и после по дома кафе пијам јас и кај 11 ја вадам на шетање во количка, тогаш ми заспива и спие пак 2-3 саати и после кога ќе се прибереме си седи будна некогаш знам да се свртам и да ја најдам заспана ама така кратки дремки( не дека може од сестра и многу да спие кога е дома :rofl:) и така секој ден.. кај мене е проблемот шо дома не ми спие ич, а ја извадам надвор во количка во кома паѓа и морам да шетам секој ден, мислам мене ми е супер, ама сега кога ќе се расипе време паника ме фаќа како ше биде

15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.532
    Допаѓања:
    18.204
    Исто ни се бебињата родени. Моето исто само ред си прави, од 19 часот кома е, не може да издржи, ама не може и да запие цврсто, до 22ч заспиј, стани, едвај да се успие. Се буди во 2, па во 4 за цицање, во 6, после 6 многу ретко се случува да презаспие до 8. Како ви се дневните дремки?? Приметувам дека и со дневните дремки почнува да си прави некој ред, зависи кога ќе стане, кај 9-10 една дремка, па кај 12, па кај 15 часот, но многу кратко, по половина час дали спие, некогаш знае да потера, ама тоа е многу ретко. Сами сме дома, нема никаква галама, да крцне паркетот одма се буди.

16. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Мајки, дали во премин на скок нормално е бебе помалце да јаде? Последните недела дена послабо јаде од вообичаено. Реално и со какањето има проблем кака на 2 дена што претходно не беше така ама ми е чуден дека не сака да го допива млекото, Иначе 3,5 месеци е бебе и е само на АД

17. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    И јас дојдов да прашувам за дремките. И моето е 3 месеци. Некако после трет скок не можеме да фатиме ред со дремките. Пред трет си спиеше подолго и ништо не му пречеше, сега има дремки и по 20мин. Обично третата или четвртата му е подолга, дури знае и по 3 часа да се успие па во дилеми сум дали да го будам, а ако и таа му е кратка после е нервозен и ништо не му е погодено.
    Па имам две прашања, колку најдолго ги оставате да спијат преку ден и колку кратка ви е профатливо кратка дневна дремка без да се трудите да презаспијат?

18. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
  19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.056
    Допаѓања:
    6.934
    исто дома и мојата мн кратки дремки или со фен пуштен ќе истера еден саат, зашо не ја вадиш надвор? мене најдолго во количка ми спие ја вадам и спие по 2-3 саати после се прибираме ја ручек правам ја ставам во релексатор во кујна со мене и доаѓа големата дада од градинка и нема спиење веќе :rofl:

20. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    5.829
    Од кога почна да ми крати дремки сеа сме 7 ++ и еве буквално на 25-30 мин почнува да мрда ја гледам на камера. Јас водам во апликација кога спие јаде кака хаха. И идам тивко она прсте само кога мрднала и шшкам и на креветче ми е она некст то бед и благо може да се нишка и седам некои 5мин ја презаспивам, цуцла на неа и продолжува. Ако презаспие спие или час и 10 мин или час и 30 мин. Така да пробувајте на секое да најдете кај вас што ќе помогне мора да презаспие барем две дремки, др ако се кратки.

Прикачени фајлови:

На Tulip023 и Baby warrior им се допаѓа ова.