Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

И мојот спие ама така кенка и офка да невозможно е да спијам. И сега се искака, се надевам ќе се смири малце..

Baby warrior likes this.
  2. Iva.T

Iva.T Популарен член

Искрено не пратам веќе затоа што до сега немавме никакви промени со спиење, расположение и сл. Не ги осетивме скоковите.Наредна недела прави 6 месеци, веројатно е 5ти сеуште

Baby warrior and jagoda777 like this.
  3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Да да еве табела со неделите 5ти скок вика 26та недела е најјакото ;( IMG_2522.jpeg

Mimmi39 and Iva.T like this.
  4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Јас искрено мислам дека ова е многу голем прозор на будност за 6 месечно бебе, плус штом со овој прозор имате 3 дремки значи вас последната дремка ви завршува многу касно.

Мојата има 10 месеци за 4 дена, првиот прозор и е 2ипол саати, вториот 3-3ипол, и до спиење има 3ипол-4 саати.

На 6 месеци, едвај 2 саати издржуваше, пред спиење до 2ипол. Јас би го намалила прозорот на будност :)

Iva.T and Ladyme like this.
  5. dummy

dummy Истакнат член

Јас за неалергените обично давав по ден ретко два ама во вториот помешано со друго.

6. dummy

dummy Истакнат член

Не е многу 4-5 какања во ден, мојава до кај 3-4 месеци цело време така си какаше (а само на доење бевме) ама никогаш не бљуцкаше и педијатар ми рече она така си исфрла вишок. Дури и заби кога вади нема премногу лиги како други бебиња дека си ги голта и после од кака ги вади хах… и сега кога сме со 3 оброци си кака по 3 пати на ден обично, брз метаболизам има фино ќе беше и јас така :rofl:

Guns N` Roses and Baby warrior like this.
  7. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Многу време сум го размислувала ова затоа што за БЛВ едно 10 години следнам, и (ова е мое мислење), ама не ја разбирам поентата на давање овошје и зеленчук по 3 дена за да следиш реакција кога не се алергени. Пу пу пу не дај боже се случува и алергија на нив ама тоа се мнооогу мноооогу мали шанси, и ако не дај боже се случи (што најчесто е исфрлање), тогаш ќе пробуваш за да откриеш на што е. А реално, ќе покаже и уште првиот ден.

Ама вака ми нема логика, затоа што ти додека му внесеш рановидна храна на дете ако од се даваш по 3 дена, ќе наполни 2 години додека да има пробано дури и најсекојдневните намирници

Плус имам голем биф со нашите педијатри. Не знам како може толку многу да не се заинтересираат да научат нешто ново, да се едуцираат, да препорачуваат нешто друго...

8. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Намерно прашав педијатар која конзистенција да почнам и ми рече ептееен течно ќе разредуваш со нера критис или со мајчино млекце :) блв не постои во нивните глави воопшто да ти го понудат како опција

9. Merten

Merten Популарен член

Мене и со сокче ми рече да почнам, а цело време демек се надоградуваат на семинари, ваму таму..
    И најмногу што мразам и не им верувам е дека си препорачуваат работи според тоа со која фирма соработуваат. Или пак кога ќе ми стават печат/потпис на обичен флаер па така да им покажам во аптека

10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Не ни знаат што е. На мојата матична и реков ќе терам БЛВ ми рече Што? и викам Baby led weaning методата и ми вика Ааа тоа беше тоа со парчиња? и го прекинав муабетот затоа што ако јас треба да и објаснувам тогаш дај јас да бидам доктор :D

Сокче бе...

11. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Еве ние веќе 3 недели сме на вкусови.Совет од педијатарот беше прв ден компир,2 ден морков,3 ден комбинација компир и морков.Даваш колку бебе сака ако изеде 100гр даваш млеко послем 2 до 3ч.Еден ден само за нов вкус следен ден комбинирам веќе со нешто што веќе пробал или давам ново.Бебе веќе јаде 125гр една мала тегличка од каша.Пауза од нови вкусови само кога примивме вакцина ,така ни кажа док од пинктот да не внесуваме нови вкусови 3 дена.

12. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Ива ние сме еден месец помали и исто ни е од 2-3ч прозор на будност, јас цело време пратејќи некои табели го успивав порано и думкав еден саат и он нервозен и јас нервозна. Ако му одговара на твоето бебе терај така не се води по некои општо пропишани табели. Кај нас исто почна ноќното да се ремети, откако исфрли 4та дремка се среди ноќното спие 12 саати без или само со едно будење, пробај на 2 дремки чим една дремка е 2 саати. Вкупен сон за оваа возраст е од 13-15 саати, прати вкупен сон колку има, тоа е најважно.

Iva.T likes this.
  13. naturally

naturally Популарен член

Кои точно кашички од Хип содржат шеќер?
    Читајте убаво, шеќерот не е додаден туку е природен од овојшето :).

14. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Ако добро ме држи сеќавање, само кашичката со чиста кајсија и чиста слива беа со шеќер. За ноќните не знам, само еднаш му купив и тоа кога беше поголем. Сите останати од Хип немаат шеќер ниту сол во нив мајки.
    Јас пазев многу на тоа, затоа и знам.

naturally and Marijanche33 like this.
  15. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Јас за првото дете земав производи од Добра земја, тоа што имаше, другото од пазар, ама мислам дека ја затворија скроз, сега има Зелена република, Димитар Medis Honey, Нанес органик, Сезер. Тие ги знам, и бидејќи е органско понудата е многу ограничена, ама колку толку, јас кога има земам и замрзнувам.

Инаку на сестра ми педијатарот и викаше поарно Хип него 10 пати прскано

Puffy2019, Dijana DM and dummy like this.
  16. dummy

dummy Истакнат член

И јас исто само на тие од чиста кајсија и слива имам видено за шеќер останатите немаат убаво си пишува. Мене ставот ми е за некои намирници како на пример јаболко подобро од каша да давам готова него ли од прсканиве јаболки македонски со милијарда пестициди

17. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

методиве за воведување на храна на педијатриве им се од пред нашата ера, јас многу читав за првата и рано и воведов се, ја ранев по блв и фала богу супер си беше, и за второво планирам така.

MariaBouli likes this.
  18. Iva.T

Iva.T Популарен член

Да, последната дремка и е накај 19ч. Знам дека е прекасно. Прозорците на будност не можам да и ги намалам, порано не заспива.. сум пробувала повеќе методи за успивање ама се мачиме и двете. Така да си останува будна по 3 часа

19. dummy

dummy Истакнат член

Во 19 веќе ноќното спиење почнува кај повеќето бебиња. А по колку време станува од таа “дремка”? Може вреди да пробаш рутината за ноќно спиење (верувам имате некаква) да ја направиш пред таа дремка.

Iva.T and MariaBouli like this.
  20. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Видов дека си пишала дека си пробала да ја будиш на 45 мин, може тоа и е прекратко за првите 2 дремки. Генерално првите две се од 1-1ипол саат, а третата треба да е макс 45 мин. Или што вика dummy да пробаш таа во 7 да ја претвориш во ноќно спиење па да сте со 2 дремки :)

Iva.T likes this.