И мојот спие ама така кенка и офка да невозможно е да спијам. И сега се искака, се надевам ќе се смири малце..
Искрено не пратам веќе затоа што до сега немавме никакви промени со спиење, расположение и сл. Не ги осетивме скоковите.Наредна недела прави 6 месеци, веројатно е 5ти сеуште
Јас искрено мислам дека ова е многу голем прозор на будност за 6 месечно бебе, плус штом со овој прозор имате 3 дремки значи вас последната дремка ви завршува многу касно. Мојата има 10 месеци за 4 дена, првиот прозор и е 2ипол саати, вториот 3-3ипол, и до спиење има 3ипол-4 саати. На 6 месеци, едвај 2 саати издржуваше, пред спиење до 2ипол. Јас би го намалила прозорот на будност
Не е многу 4-5 какања во ден, мојава до кај 3-4 месеци цело време така си какаше (а само на доење бевме) ама никогаш не бљуцкаше и педијатар ми рече она така си исфрла вишок. Дури и заби кога вади нема премногу лиги како други бебиња дека си ги голта и после од кака ги вади хах… и сега кога сме со 3 оброци си кака по 3 пати на ден обично, брз метаболизам има фино ќе беше и јас така
Многу време сум го размислувала ова затоа што за БЛВ едно 10 години следнам, и (ова е мое мислење), ама не ја разбирам поентата на давање овошје и зеленчук по 3 дена за да следиш реакција кога не се алергени. Пу пу пу не дај боже се случува и алергија на нив ама тоа се мнооогу мноооогу мали шанси, и ако не дај боже се случи (што најчесто е исфрлање), тогаш ќе пробуваш за да откриеш на што е. А реално, ќе покаже и уште првиот ден. Ама вака ми нема логика, затоа што ти додека му внесеш рановидна храна на дете ако од се даваш по 3 дена, ќе наполни 2 години додека да има пробано дури и најсекојдневните намирници Плус имам голем биф со нашите педијатри. Не знам како може толку многу да не се заинтересираат да научат нешто ново, да се едуцираат, да препорачуваат нешто друго...
Намерно прашав педијатар која конзистенција да почнам и ми рече ептееен течно ќе разредуваш со нера критис или со мајчино млекце блв не постои во нивните глави воопшто да ти го понудат како опција
Мене и со сокче ми рече да почнам, а цело време демек се надоградуваат на семинари, ваму таму.. И најмногу што мразам и не им верувам е дека си препорачуваат работи според тоа со која фирма соработуваат. Или пак кога ќе ми стават печат/потпис на обичен флаер па така да им покажам во аптека
Не ни знаат што е. На мојата матична и реков ќе терам БЛВ ми рече Што? и викам Baby led weaning методата и ми вика Ааа тоа беше тоа со парчиња? и го прекинав муабетот затоа што ако јас треба да и објаснувам тогаш дај јас да бидам доктор Сокче бе...
Еве ние веќе 3 недели сме на вкусови.Совет од педијатарот беше прв ден компир,2 ден морков,3 ден комбинација компир и морков.Даваш колку бебе сака ако изеде 100гр даваш млеко послем 2 до 3ч.Еден ден само за нов вкус следен ден комбинирам веќе со нешто што веќе пробал или давам ново.Бебе веќе јаде 125гр една мала тегличка од каша.Пауза од нови вкусови само кога примивме вакцина ,така ни кажа док од пинктот да не внесуваме нови вкусови 3 дена.
Ива ние сме еден месец помали и исто ни е од 2-3ч прозор на будност, јас цело време пратејќи некои табели го успивав порано и думкав еден саат и он нервозен и јас нервозна. Ако му одговара на твоето бебе терај така не се води по некои општо пропишани табели. Кај нас исто почна ноќното да се ремети, откако исфрли 4та дремка се среди ноќното спие 12 саати без или само со едно будење, пробај на 2 дремки чим една дремка е 2 саати. Вкупен сон за оваа возраст е од 13-15 саати, прати вкупен сон колку има, тоа е најважно.
Кои точно кашички од Хип содржат шеќер? Читајте убаво, шеќерот не е додаден туку е природен од овојшето .
Ако добро ме држи сеќавање, само кашичката со чиста кајсија и чиста слива беа со шеќер. За ноќните не знам, само еднаш му купив и тоа кога беше поголем. Сите останати од Хип немаат шеќер ниту сол во нив мајки. Јас пазев многу на тоа, затоа и знам.
Јас за првото дете земав производи од Добра земја, тоа што имаше, другото од пазар, ама мислам дека ја затворија скроз, сега има Зелена република, Димитар Medis Honey, Нанес органик, Сезер. Тие ги знам, и бидејќи е органско понудата е многу ограничена, ама колку толку, јас кога има земам и замрзнувам. Инаку на сестра ми педијатарот и викаше поарно Хип него 10 пати прскано
И јас исто само на тие од чиста кајсија и слива имам видено за шеќер останатите немаат убаво си пишува. Мене ставот ми е за некои намирници како на пример јаболко подобро од каша да давам готова него ли од прсканиве јаболки македонски со милијарда пестициди
методиве за воведување на храна на педијатриве им се од пред нашата ера, јас многу читав за првата и рано и воведов се, ја ранев по блв и фала богу супер си беше, и за второво планирам така.
Да, последната дремка и е накај 19ч. Знам дека е прекасно. Прозорците на будност не можам да и ги намалам, порано не заспива.. сум пробувала повеќе методи за успивање ама се мачиме и двете. Така да си останува будна по 3 часа
Во 19 веќе ноќното спиење почнува кај повеќето бебиња. А по колку време станува од таа “дремка”? Може вреди да пробаш рутината за ноќно спиење (верувам имате некаква) да ја направиш пред таа дремка.
Видов дека си пишала дека си пробала да ја будиш на 45 мин, може тоа и е прекратко за првите 2 дремки. Генерално првите две се од 1-1ипол саат, а третата треба да е макс 45 мин. Или што вика dummy да пробаш таа во 7 да ја претвориш во ноќно спиење па да сте со 2 дремки