Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Мами имаме еден проблем се дохрануваме со Лактовит кој во моментов е дефицитарен. Некој да не има информација дали млекото ке го донесат повторно или ќе мораме да менуваме

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мамички јас не знам кај да прашам, па пак тука решив. Во врска со прибор за новороденче- купивме цуцла и стаклено шишенце на нук од 0-6 што се. Лажички гледав исто на нук ама цената е многу повисока од другите фирми. Исто за термометарче за вода има на нук од 400 ден. и гледав на baby nova околу 150 ден. Ќе врши работа тоа од baby nova? И друго што ми треба?

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Лажичка имав земено една на бејби оно, за вигантол давање. Термометар не земав никогаш...

Мој совет - не се троши на шишиња, барем јас џабе ги купив, ниту едно шише не прифати. Ниту цуцла лажливка. А сѐ можеш да купиш после.

Најважно е да имаш стерилни гази за папочето мачкање, пеленки, ланолин за градите, вигантол, лажиче за вигантол, шампонче / кубка, и креми за тело (еуцерин имав земено) и за пределот на пелените.

Сѐ друго ми кажаа во болница, па на враќање застанавме и земавме (други медицински цуцли лажливки, друго шише што исто никогаш не го фати...)...

Нека ме дополни некоја мајка ако заборавам нешто важно.

Со лесно!

На kristina.k и galapce им се допаѓа ова.
  4. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Јас користам лажички на babyono флексибилни, во пакување се две и цената им е 190 денари.
    Нормално дека ќе ти заврши работа и термометарот на baby nova. Од прибор ќе ти треба и ноктарка или ножички, аспираторче за носе, стерилни газички за папочето и др.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Lazicka mene mi zatreba duri koga pocnavme so dohrana. Vigantolot eve vekje osum meseci direktno vo usta mu gi kapnuvam.
    Termometarot od 150 isto meri kako toj od 400 :) I onaka mnogu brzo ke steknes oset kolku e vistinskata temperatura. Sekako treba za secenje nokti nozicka (ili noktarce). Drugo ke kazat I vo bolnica.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  6. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    сношти му ставив капки назорал денес поврати поголема количина мрсули кафеави барем јас мислам дека се мрсули? или нешто друго е?

7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mamicki bebevo dva dena nemoze da se iskaka,se napnuva, duaicka ama nishto,taka dva dena,mozebi e od bananata kashicka i pravev,vcera i dadov krushka ama pak nisto,denes sliva pa ke vidam,ako ne sto da pravam, osven so chepce, sto voopsto nesakam i so toplomerce da i stvam,nesto drugo znaete,da ai imam na um.

8. femina11

femina11 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2010
    Пораки:
    553
    Допаѓања:
    227
    Пробај со малку сокче од јаболче или ако имаш почнато да даваш зеленчук нас и тиквица ни помага многу. И ние го имаме истиот проблем од време на време,ама последно во секоја комбинација на јадење му давам јаболче,ама свежо,мислам не варено или печено. Зошто имам читано дека печено јаболче е против пролив.

9. Dreams11

Dreams11 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    782
    Сокче од црна слива ,ако немаш свежи да и свариш од хипп купи и сокче гарант ке се искака,не пробувај со топломер и такви ствари барем сега си јадат не се само на млекце! Мојата од кога си го испи сокчето 4 пати какаше у дента шо ретко се случува! Поефикасно е сокчето од слива него кашичка од слива,барем кај нас!

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.426
    Чај да не си му дала? Чајот кога ке го повратат е кафеав лигав :) Инаку ако не си дала чај, ако е само на цицање да си одиш на лекар :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Barbara*

Barbara* Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    8
    Здраво! Јас АД на синот му давав ХИП. Супер е млекото многу убаво напредуваше. Позз !!!!

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.166
    Допаѓања:
    329.416
    Не давај крушка она запек прави

@verena мислиш на низорал капки?
    Антибиотски се зошто ги даваш?

13. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    пиеше чај можеби од чајот е

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мајки ваш совет. Син ми мора чај од бел слез да пие. Уште малку ќе правиме четири месеци. Е сега он е само на доење, ништо друго не сака. Ова чајов едвај го бутаме со лажиче. Ама живо малтретирање е. јас ставам тој плука, вришти и прета и со раце и со нозе, па од глава до пети е мокар. А сами се чуваме, немам кој да го придржи. Сакам да пробам со шишенце, ама ми е страв да не се одбие од цицање. Мислите од едно пробување со шишенцето, можам да си направам проблем да не сака да цица после?

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.166
    Допаѓања:
    329.416
    Можеш друг проблем да предизвикаш.Алергија на бел слез на пример.
    Нема ли друго решение?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Majki znaci beba imase zapek. Dva dena po malku kakase. Vcera i dadov ffrutek kasa od sliva i denes se pokaka ubavo vo 12 ( normalna kaka ni tvrda ni tecna), pa i dadov da jade krusa i praska malku obareni pa vo 13 pak kakas. Ama sega ja presoblekuvam i sto da vidam pak kakana ama hranata neobrabotena ko samo da pominala niz nejze kasata od krusa i praska. Neznam dali da ja nosam na lekar. A vcera primavme vakcina i jadevme toa sto ima probano. Znae li nekoj sto e ova proliv li e neznam:(

17. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki denes sin mi kaka zeleno i kako so mali parcenca zeleni mu e stolicata..Da pocekam do utre kako ke kaka da vidam ili da si zakazam na pedijater? :| A so noseto ima malku maka mu stavam aquamaris i potkasluva ali pred 1nedela bevme na pedijater kaza nema nisto, grlceto ne mu e crveno deka kasla od sekret vo noseto sto mu se sleva

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.899
    Допаѓања:
    77.426
    Ako mora toj caj da go piete da probas so spric, poradi sto go piete toj caj?

19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Болни сме Мариз. Има секрети. За разредување на секретот и тера на кашлање.
    @joy1 не помислив мила на алергии. ама 4 ден му го давам, досега нема реакција. Ставаме спреј септоаква, правиме инхалации и чајов, што би можело друго да дадам?

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Ирена кај нас има денес мало подобрување.
    Пдед тоа инхалирав два пати на ден, и ми се виде подобра и неќна само еднаш. Вчера сабајле едвај дишеше и инхалирав три пати, па од денес пак вративме два пати на ден и еве добра е.
    Утро вечер е вистинската доза верувам за нејзе.

Инаку вчера јас прв пат дадов водичка и тоа од шише. Успешно од прв обид.
    Досега немаше прифатено ниту флаша ниту лажиче. За време на грчевите се капна задавувајќи ама сега одма фати.

Од инхалирањето од солта мислам дека беше ептен ожеднета и 50 мл испи иако предходно си беше убаво нацицана.
    Денес само лизна малку. Од сега после инхалирање и доење ќе и нудам по малку.
    Инаку ставам влажна крпичка навечер кај креветчето ис еуште спие подигната. Ништо ново немам воведено.

Може е рано, јас не приметив разлики во цицањето при доење.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.