Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.559
    Допаѓања:
    5.072
    Ќе ти се смени мислењето :) доењето е исто како шише со ад … хранење а некој од машки род ако го сексуализира чинот ич не ми е гајле. Јас сум убава и згодна мајка ама откако сум породена градите не ги гледам како моја убавина и женственост туку како извор за развиток на моето дете. Дојам секаде, во парк, во кафич, на клупа, во мол, сегде… исто како што и јас јадам сегде. Цел свет е со кампањи за доење во јавност само кај нас покриеваат дете со тетра да не може да диши… летоска па на плажа кога ќе ги видам со пешкирите на жешкото (facepalm)

На Simon4e0507, Трагедијаупмм и Anie93 им се допаѓа ова.
  2. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.559
    Допаѓања:
    5.072
    Мртва ладна да … имам индругарки што бараат вц за доење кога излегуваме мн пати сум зборела со нив … ама ете

3. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.070
    На тоа мислев. И јас сум со Ф корпа и цицката ја покривам да не биде ептен на изволте оти бебе не може ни брадавица целосно да фсти а камо ли цицка да не се гледа.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    462
    Какво доење во wc (facepalm) Па колку се чисти тоалетите што да расправаме...
    Бебето пред се, си го дојам во јавност, ресторан, кафиќ, парк, на гости... Каде и да посака.
    Ставам марама колку ете некоја приватност и чао.
    Нека биде непријатно на тие што знаат да зборуваат, моето бебе нема да биде гладно или пак да пикам во разни тоалети да јаде никогаш.
    Зарем ние би јаделе во некој тоалет? Зашто тоа малечко тогаш да биде така третирано

Туку будни прозори во 5 месец колкави се?
    Колку дремки имате?

Претпоставувам дека се зголемуваат будните прозори сега... Почнавме 5ти месец па да знам за некој ред. Пред некој ден се чудев како е буден 3 часа :o аларм одма во глава

На Simon4e0507, Baby warrior, Anna-Karenin и 2 други им се допаѓа ова.
  5. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    5.050
    Скокни па речи оп :D.
    Имаше едно meme вака нешто гласеше:
    Postpartum is just crying with your boobs out.

:nod:

И јас мислев дека ќе ми е непријатно ама искрено ич не ми е, па од маж ми да ми е незгодно не можам да замислам.:)

На Simon4e0507, Baby warrior, Надеж♥️ и 6 други им се допаѓа ова.
  6. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.219
    Од маж ми секако не ми е, што ми е многу чудно дури и од татко ми не ми е (а таква конзерва човек не сте виделе), во јавност исто не ми е (еве признавам не ми е НАЈпријатно ама кој ги шиша луѓето).

Ама пред свекор и свекрва нема шанси.

Инаку се согласувам со натурали дека многу перцепции ќе ти се сменат :D

На Baby warrior, dummy, Puffy2019 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    7.445
    Има ли некое бебе преку ден што не спие повеќе од 20 минути, ме мрдна детево..

На Simon4e0507 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  8. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.456
    Допаѓања:
    11.330
    Има. Еве ја сега сама си легна да спие, а сакав да не спие денес за да си легне вечер во нормално време :drunk:. Почекај значи уште една година и после ќе биде полесно :D.

Во количка надвор во возење некогаш заспиваше подолго..ама шом застанеш се будеше.
    Во раце нон стоп ја држев да спие, ама кај тебе не е изводливо така. Буквално ни на мочање не можев да идам од неа. Не смеев да мрднам. Јас не знам дете да успиев и да зафатам нешто низ дома, одма значи само што ќе ја легнеш и ако се поместиш ќе се разбуди. До три месеци и фаќав раце со тетра голема и така успеваше понекогаш. После тоа само со контакт од мене или татко и.
    Јас и пуштав бели звуци и темнев соба кај спие. Ама и тоа не помагаше секогаш. Моето реално после година ипол почна да спие и сврзува, до тогаш се на штрек бевме.
    Едно ќе се подобри, па друго ќе почне и така. Ај да се живи и здрави.
    Јас кога ќе паднев веќе од умор, ја давав на татко и,.земав таблета за спиење и спиев, за да можам да издржам после пак една недела до десет дена.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.577
    Допаѓања:
    7.445
    За лесно тешко ќе да е полесно. Потоа доаѓаат други левели...ама што си викаш живи и здрави да се.

На Puffy2019, Трагедијаупмм и јolene им се допаѓа ова.
  10. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    757
    Допаѓања:
    1.017
    @SanelaS @jolene
    Кога ве прочитав мислев сум во темата Македонки во Германија, си викам како сега се префрлив таму хахаха навикната сум повеќе таму да ве читам :rofl:

На Peperutce6, SanelaS и јolene им се допаѓа ова.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    3.217
    Зошто па од сопругот ?

Јас вака мислев од брат ми дека ќе ми е незгодно. А помал е. И само еднаш јас си ја доев тој дојде од негде и седна до нас... ко најнормално нешто да е и јас не скокнав да бегам ко нездрава и така...
    А покривање со тетра не знам ,еднаш така на роденден бевме и бебе мало ептен го пори абе зајде од плачење и од тоа кога го видов јас не ни пробав да покривам

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.280
    Иста беше мојава до кај 5 месеци, после почна магично да си ги продолжува дремките. Јас си мислев вечно ќе трчам да пробувам да ја презаспијам, многу ми беше стресно ама ете смени сама откога продолжи прозори будност. И сега (7+++) уште знае некоја дремка така особено во скок или ако е престимулирана, заби ако вади ама не е секоја, порано буквално секоја дремка и беше така.

13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.831
    Допаѓања:
    17.670
    Па ако не ни иде да не ме гледаат во таква состојба (facepalm) може е само во мојата глава…. Ќе видиме

14. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.536
    Допаѓања:
    5.319
    Нема што да биде грдо и неубаво, да не сме требале да доиме немало да имаме гради. Буквално непотребни за живеење и без нив се функционира освен што требаат за храна на децата. Така да тоа е тоа. На балканов посебно мн се сексуализира и затоа жените се криеле срамота, ама мене сосема нормално ми е, чак што више не ни загледувам жени за да не им е непријатно. Да би доела, би доела сегде без криење, за да научат и децата во околина од помали дека тоа е нормален процес, да не им се ствара некоја чудна замисла и одбивност.

15. Karanfilce14

Karanfilce14 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2022
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    554
    Има драга еве сме и ние. Знае да сврзе повеќе ИСКЛУЧИВО ако спие на мене. 5 месеци сме и скок не фати и се. Протестира со јадење, ако тропне нешто веднаш се врти да види што е па ајде молење од почеток да продолжи и така :D

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.500
    Допаѓања:
    3.217
    Види како и да е ќе имам моменти кога нема да ,,иде " еве воспоставено доење од раѓање капка ад нема испиено од 4 .5 месеци чим шушне негде нешто пушта дојка и гледа што шушка . А ни можам ни имам намера секое доење да се затворам во спална ,посебно зимово а и покрај нас имаме дадана која што не можам да и кажам не смееш да збориш ,играш пееш за да цица.
    Татковците треба да се присутни и да бидат поддршка а не да се криеме од нив а и секако не виделе веќе голи :rofl:.
    Е кога би имала свекор и татко живи од нив знам дека ќе се тргав ,некако ете како авторитети би ми било срам не сексуализирано.
    Ќе видиш во пракса е многу различно.;)

На Puffy2019, Anie93 и dummy им се допаѓа ова.
  17. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Девојки ај да симпрашам за мислење.. бебе има два ипол месеци, вчера прв пат бевме цел ден по гости. Кај една баба па кај друга баба надвор од Ск. Таму внуците ми беа, гви, галама, пат од еден саат..малку спиеше и вчера заспа накај 22.30 и ок ја поминавме ноќта.. ама денес стана во 8 спиеше пак од 9-11 и после 14ч еве го уште спие.. цицаше во 4 мислев ќе стане ама си затера.. ми е страв да не е изладен од вчера или е само изморен? Не врзал вака 5 саати ниеднаш до сега... полудувачка, незнам шта са собом

18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.749
    Допаѓања:
    35.706
    Ништо страшно. Променило рутина и најверојатно се изморило па сега повеќе му се спие. Ако си јади нормално како до сега, се понаша нормално, се е ок.
    Загрижувачки е само ако тешко ти се буди, ти одбива храна или има температура.

19. Muki-coocie

Muki-coocie Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Па еве стана пред 7, цицаше, се смее, гуга, го бањав и сега пак заспа. Значи прозор на будност неполн саат.. фала ти на спветот, ќе видам ноќва како ќе помине..

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.589
    Допаѓања:
    14.279
    Мене лично не ми смета доење во јавност, си дојам кај стигнам. Единствено кога сме во друштво, не гледам причина зашто да ја извадам градава пред другари на маж ми, па фино лепо се вртат сите и јас си дојам, секако 5 минути трае. Ако сме некаде седнати, си одам на некој стол си се вртам и дојам, никој не ми рекол во вц да одам кога сум побарала каде може да ја дојам, еднаш во Охрид дури ми рекоа да влезам во куќата ако ми било поудобно така, да сум се раскомотела. Пред жени секогаш и секаде сум вадела града.

На Peperutce6, naturally и Ladyme им се допаѓа ова.