Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    Он вака си е ок, и цица фала богу. Само мене некако ми се меки градите, дали намали млекото, дали зошто го оставам да заспие на цице и да си цица долго време, незнам. Само знае да се закашла и се осеќа има секрети.
    И јас го ставав да спие подигнат, и кога го однесов на пулмологот ми рече кога спие подигнат тебе ти е помирен и помирно спие, ама така му се слеваат секретите накај плуќата, а кога е на рамно секретите ќе стојат и ќе го тераат да искашлува. И сега стварно незнам како да го ставам да спие.

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.998
    Допаѓања:
    276.433
    Хируршка интервенција во ретки случаеви, обично е на “живо“ - амбулантски. Зборувам за бебиња. Ама пред една година никако, освен вие полека. Ако и после една година не се отвора како што треба, носете го на лекар, ќе го решат проблемот за 5 минутки, а колку е постаро детето, толку ќе биде постресно и поболно за него.

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.573
    Допаѓања:
    289.727
    Исти случај е и кај мене со меки гради и дури добивам мисли да не снемува млекото. Но од друга страна од како почнавме со инхалирање си цица подобро од предходната недела и секогаш добивам впечаток дека е најадена.
    ПРетпоставувам дека имам доволно.
    Само кога прерипуваме ноќен подој се стванро тврди и болни, инаку во нормални денови меки.

Закашлувањето и кај нас е ретко, неколку пати на ден, но доволно за да заклучам дека сеуште има секрет.
    Плус редовно вадам мрсулчиња од носето. Насабајле дури фучи од што и е затнато.

Не знам и јас сега за ова со перницава (facepalm).

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.352
    Да да, не плаче за јадење, мојов и спие цела ноќ, полни пелени редовно. Викам ако е гладен нема да спие цела ноќ. Наутро кога веќе многу му се јаде мрда нон стоп и пика прсти во уста, да е гладен цело време ќе бара.
    Јас го инхалирам само со физиолошки. Имам чувство дека е уморен после инхалации и обавезно дремнува.
    Ние од носот ништо не вадиме, влечам влечам ама ништо не искача.
    Абе Дани си приметила исти случувања ги пратат нашиве деца од како се родија :*ајде зтоа сме мајки ќе издржиме.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Majki,mislam deka nema konkretna tema pa ovde ke prasam posto mislam ne ima poveke majki koi sme vo stranstvo,ako nekoj saka da mi kaze posle kolku vreme gi krstivte malite, i dali do togas pravevte nesto vo vrska so toa,kako pr molitva, nesto slicno,se izvinuvam uste ednas sto mozebi izleguvam od temata..ovde nemame nasa crkva i treba da cekame dur do letoto a mene epten mi e sube taka..:|

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.573
    Допаѓања:
    289.727
    Јас сакав да направам молитва и бев до една наша црква во близина кога малата беше еден месец. Ми рекоа дека на попот му истекла визата. Наредниот од септември ќе дошол.

Толку беше од нашата молитва.
    Ќе крштевам догодина во Македонија. Малата ќе биде нешто памала од година но не се штрекнувам нешто псоебно за тоа.
    Здравје кога ќе можеме тогаш.

7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    I jas nese brzav i aj moze ke zvucam kako dete ama ke pisam,iskreno se ispaniciv od eden noken kosmar vo vrska so toa,a i bebusko denovive mi e cuden,i se spie ke si se namesti za spienje si gi trla ocinjata i nemoze ama nikako da zaspie kako da ja maci nesto kako da e isplasena,i koga ja zaspivam zaspiva onaka kako so tivko placenje kako da se zali nesto,aj ako i neloe dr bebe pravi vaka vi se molam spodelete da nemislam deka samo moevo e taka i da ne filmam sve i svasta..epten sum panicarka,znam:whew:

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.204
    @danichap и @irena.1 меки гради не се индикација за немање млеко. После третиот месец си се воспоставува лактацијата и се поретко ќе има "скаменување" и преполнување. Преку рефлексот на цицање кога ќе повлече бебето во истиот момент (или неколку секунди покасно) почнува да се лачи млеко.

На Kaetana, femina11, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.356
    Допаѓања:
    332.244
    zosto shube?Nie nasata ja krstevme na 12 meseci koga imase :)

10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nie se izmacivme ,nokeska zaspa vo 12.00od maka so zapekot, dushicka place syom ke i dojde da se iskaka i edvaj malju po malku kakase tvrda stolica :(....

11. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Zdravje ako cekame i nasata ke ima tocno godinka,jas sum panicarka me izmaltretira eden son hehe,i vednas si filmam,nemame zedeno nitu molitva niti nisto i onaka mi e neznam,toa sto mi se plasi bebus sto zaspiva taka ko na placenje si go povrzav so toa..

12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nie molitva zemavme na 40 dena, a ja krshtevavme sega pred nepoln mesec,taa imase 5.meseci.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мамички пошто времето залади,па ме интересира како ги вие облекувате вашите бебиња за по дома,ние моментално сме на клима,ама денес ќе пуштиме и парното низ куќата нешто ладно ми е мене:lol:

14. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Сон како сон,те сфаќам сите не фаќа шубе кога сонуваме некои работи,но не му обраќај внимание.Ние молитва земавме на 40 дена , а крштевка во недела на 3 месеци и една недела,ама многу луѓе денес ги крштеваат децата на 12 месеци

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    78.051
    i jas si pustam klima odamna hahah :D inaku kaj mene e dosta ladnicko doma, a zaedno ziveeme so svekor i svekrva, oni na 2ri sprat se i golema kukjava ladna i go setkam gore dole, pa zatoa sinko mi e vo hulahopki, panucni trenerki, bodi po dogli i maicka po dolgi.. :)

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @bella.s sin mi eve ke polni godina za een mesec pa ne e kristen i ne ni znam koga ke ideme vo mk . se e na psihicka baza toa sto si sonuvala i deka si sama doma i samo ti se vrtat sekakvi misli niz glava (kako i na mene ponekogas)

17. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nie sme vo stan ama mn.e prijatno jaa sum po kratki celo vreme isto i soprugot, nepustame uste nisto, taa e oblecena vo trenercinja, bodi tenko dolgi i bluzicka dolgi ,koga ja banjame ili ako osetam da zaladi pustam malku grealka...

На VladeMila и Maceto123 им се допаѓа ова.
  18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Znae li nekoj po kolku pati mozam da stavam od kapkite aquamaris za vo nose? Zatnato mu e edvaj dise :( neznam dali da go odnesam na pedijater ili ke pomine...Nesto drugo sto mozam, kako da mu pomognam se maci nemoze ni da zaspie ?Primetiv od masinata za susenje alista posto mi e vo kujna od toa mu se zatna, od pareata :(

19. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    На упатството пишува неколку пати на ден,јас ставав по три пати во текот на денот по една капка во носето и многу ни помогнаа.Незнам дали знаеш дека едно шишенце смее да се користи три дена,после ново

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Da, znam deka e tri dena rokot nie od vcera pocnavme da mu stavame ama stavam po 5/6 pati i dzabe..ke mu se odzatne otkako ke mu stavam kapki i posle saat vreme pak isto :( Mislev nekoj ako znae nesto dr osven kapki sto mozam da napravam.Imam citano tuka nekoi majki stavaa nesto vo vodata dodeka gi banjaat pa neka pisat sto,tie sto znaat