Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    17.889
    Моето е исто ненајадено вечно, 4 месеца веќе не памтам да има одбиено да цица или да одбие шише, што ќе и дадеш тоа ќе пие, ништо не одбива. Покажува и кај мене интерес за храна, пред некој ден јадев со лажичка, посега со рачињата и се налути почна да плаче и дадов да цица па се смири, сега избегнувам да јадам пред неа, а малечка е уште има време за да ручка.

Се што ќе дофати става во уста, буквално се, веќе пазам многу што ставам во близина, пред некој ден што ја бришев палома ја дофатила, јас набрзина да и испеглам боди да ја облечам, гледам тивко нешто, госпоѓата си работи, паломата во уста ја ставила, мини срцев удар добив.

Премногу се лигави, за 5 минути лигавчето е водено, изнакупив еден куп лигавчиња и само менувам и перам.

Во врска со спиење, заедно си спиеме, веќе се навикнав, не се ни обидувам да ја преместам во креветче и сега иако спие со мене на кревет мора да ме допира, а истата е и преку ден.

Денеска за прв пат ја изнесовме на подолга прошетка, потоа седнавме во ресторан. Ресторанот беше празен кога седнавме, за 5 минути скрос се наполни, а веќе нарачавме. Седеше, ја игравме, дојде терминот за спиење, галама, неможе да запие и почна да плаче, да вришти(таква и е плачката со вриштење секогаш), мене ми падна незгодно, непријатно и си станав, седев во кола со нејзе, додека не потпорасне не ја носам никаде, наместо да се опуштиме малку, мене кортизолот ми се качи.
    Дали ги изнесувате вие вашите бебенца по ресторани, кафичи? Каде најчесто ги изнесувате?? Дали ви е незгодно ако се најдете во ситуација да плачат и како постапувате во таа ситуација?
    Моево е научено се на тивко, мирно, не е навикната на бучни места, дури некој да и прозбори погласно или да вика се плаши и плаче.

2. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.109
    Минатиот викенд бевме во Охрид цело попладне шетавме, единствен проблем беше што претпоставувам од возбуда што му е ново многу кратки дремки имаше. Во ресторан во гужва беше мирен, си гугаше си играше. Само јас од родено на галама го научив. И ја сум бучна и кога шепотам сум гласна и фамилија е гласна од галама мака немаме.
    А за плачење само што испаднавме на кеј почна да вришти до степен сите во нас да гледаат. Седнав на клупа му дадов да цица се смири заспа и си продолживме. Проблем ти е што е научена на тивко без галама, верувам и дома сте тивки и затоа мислам. Сепак може е и до карактер на бебе сите се различни

3. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    755
    Мајки колку е прозорот на будност кај вашите 4 месечно бебиња ? И дали фаќаат играчки више со рачињата?
    Моево фаќа ама одма ги пушта. По интересно му е да си го фаќа и да со го јаде лигавчето. Почна многу често да се буди навечер. Многу е ќенкав и сака само во раце.На стомак или на подлога ако го легнам одма вришти. Мислам дека сме и во скок. Сега направи 4 месеци ама роден е 3 недели пред термин.
    Треба да ставаме втори вакцини ама му тече носе ќе видиме прво крвна слика. Како поминавте со вторите вакцини ?

4. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    333
    И мојот пред некој ден направи 4 месеци. Прозор на будност му е 1ипол саат, ама веќе гледам дека попладневните ги продолжува до 2 саати, ама уште му варираат некој ден 2 саати, некој ден после саат и 20 минути почнува да трие очи и да кенка. Со рацете граба се и одма пробува да стави во уста, играчки, тетра пелени, ќебенца...кога го дојам обавезно цело време ми ја граба блузата или си ги тегне шпикозните. Ама играчките не ги задржува многу во рака, ги зема, пробува да ги стави во уста и одма ги пушта. А за лигавчињата исто, јас се откажав дома да му ставам лигавчиња од таа причина, иако се лигави многу и само му менувам облека.
    За спиењето веројатно 4ти скок и регресија. Мојот беше хаос 2 недели, сега прво врзува по 5ч. и после станува мноогу често. Некогаш штом му подадам цуцла веднаш презаспива ама некогаш знае и скроз да си се расони и да не можам да го презаспијам и цел саат. За на подлога исто не сака нешто многу во последно време, сака да го држам во раце и да пробува да си ја подига главата и нозете, тоа му е омилена позиција периодов.