Јас на педијатар кога го однесов есента го имав облечено по скафандер флис и пелена дебела, ми рекоја ова е премногу за овие темп, кига ќе фати минус што ќе му облечеш, нејсе тоа време беше шашаво, излегуваш надвор ладно, по пола саат сонце ќе пукнеше, најлошо време за излегување ми беше тоа. Овде сме секој ден излезени, го облакам по шпикозни и скафандер плус ќебе или пелена зависи колку е ладно, секогаш спие како јагне, кога му е жешко кемкав е, се жали. Сега му купив вреќа за во количка и ски скафандер водоотпорен ќе му го облакам кога врни или кога е поладно, и ќе ги мафнам тие пелени и ќебиња, за полесно и попрактично оти еднаш и дожд не фати па беба не сакаше во количка и брат ми на дожд до дома го носеше во раце.
Каков термометар купивте за новороденче? Од кој сте задоволни? Разгледував премногу брендови, не знам како да одлучам...
Немора одма вакви коментари де. Идна мајка е и сѐ и е измешано. Тек кога ќе се роди бебе самата ќе знае што-како. Сега овие прашања се најнормални. @Anie93 повеќе од тоа немаш потреба. Дома секако ќе ти биди топло. Јас само толку облекував и таман му беше. Ајде ситно броиш.
Јас го имам Nimo med бесконтактниот и тој НЕ би ти го препорачала, каков и да купуваш немој тој. Цело време покажува различна температура, во рок од 2 минути, дава разлика од цел степен. Единствено позитивно е што има опција за мерење на вода, млеко, па кога ми треба некоја приближна температура го користам него.
Истиот проблем го имам и јас. Многу често сум во искушение за климата Преку ден 26-27 степени е, а бебево ич не трпи да му е топло па преку ден е претежно само по боди. А за навечер, откако го исклучивме радијаторот во спална, околу 3-4ч ноќе температура знае да падне до максимум 23, ама пак е топло и уште си спие со летна вреќичка. Купив една зимна вреќичка за спиење, мислам дека така необлечена ќе остане.
Јануарско бебе плус прематурче, дома држевме околу 22-23 степени, за бањање 2-3 степени плус. Носеше преку ден боди кога на куси, кога на долги, зависи колку "дебел" беше горниот слој и обавезно чорапчиња. Па макар и со стапалца да имав ставено шпикозни или пантолончиња, чорапче ставав. Некако ми идеше дека е во ред таа. Капа, ракавички и слично не сум ставала. Од горе или дведелен комплет или шпикозни. Сепак по самото дете ќе си видиш. Моево и ден денес, години подоцна си бара екстра чорапчиња или топлинки, а веќе е во возраст каде што знае да си каже што сака. Неколку дена и ќе влезете во шема. Со лесно нека ти е.
@Anie93 Јас сега ја облакам вака. Тенко боди на прерамчиња, горе тенко боди по долги и долу панталончиња. Или боди на прерамки и шпикозни. Хулахопки и носам само со фустанчиња. Кога се роди тек, август, мн топло. Јсд ја облакам по боди по кратки свекрва ми и облака по кратки, долги , панталони, чорапи, и ја повива. Не и одговараше тоа цела се нафрла со тенки точки. Сега мислам дека ова и е идеално. Навечер спие со боди по долги, потенка вреќа без ракави и чорапи. Може не треба чорапи не знам, ама јас и во сред лето сум со чорапи имам некоја фобија од прелада преку нозе Надвор кога ја изнесувам и облекувам скафандер и горе тенко ќебе. А секое бебе обожава да е голо. Кога се играме и соблекувам панталончињата и правиме вежби. Гледам дека ужива некако така.
Не беше злонамерен коментарот, и дадов споредба само дека ако е многу ладно тогаш да го наоблечи, мала шала
Вервај бетер ми е, не од вртоглавици туку од други работи Поќе од три сати немам спиено. Не се лути, коментарот беше шала, ќе видиш сама дека и бебе не трпи многу облека, повеќе сакаат во ладно да спијат, нас парното кога ни беше искл поради технички проблеми цела зграда тогаш ми се чини најмирен беше бебуш, варница ни е дома инаку, претопол е станот и никако не можам да спуштам температура под 24 степени, врати отварам џабе е се, бебе е испотено во стопала од што е жешко