јас планирам на 5 да почнам, со големата почнав на 5 ипол, после сфатив дека секако првите недели не е јадење тоа, додека пробува по една лажичка две, пак ќе направи скоро 6
Една капка вигантол и е малку. Ако ја даваш на лажиче ништо не прима. Ние сме 5м јсс месец ипол веќе давам 3 ако се во уста директно, 4 на лажиче
Не и е малку. Толку рече ортопедот да и давам. Една капка вигантол содржи околу 500единици. Консултирана си со доктор за дозата? 2000 единици за 5 месечно бебе се многу. Препораката е 400. Доколку примети доктор дека треба тогаш качуваат.
Од таа причина јас порано од планираното со вкусови го почнав. Сака машала дури и тоа што не му се свиѓа отвара уста за повеќе и се лути ако не му дадам. А жал ми е да го гледам да ми пласка муциња, како да џвака дури
Педијатар ми кажа да давам толку. Јас го почнав со 1 капка директно во уста, после ми рекоа 2 па и 3 капки оти кај мене на 3++ беше 7500г. На лажиче ми рече 4 капки да ставам оти секако останува нс лажичето и не ги прима целосно
Препрашајте подобро уште еднаш дали стварно треба така, висока доза витамин д може исто да е токсична. И јас имам прилично големко бебе, па не ми рекле да давам повеќе од 1 капка, бев и кај Талевски он ми рече тек после 1 год. да зголемам на две капки. Најдобронамерно само ви кажувам мое искуство и мислење, подобро да проверите и препрашате, за бебенце се работи сепак.
И мене Талевски истото ми го кажа, затоа ја прашав Надеж зашто еве јас кога имав дефицит од витамин д секој ден пиев по 2000единици. И некако за бебе и мене ми дојде многу.
Нас педијатар ни рече во теков на зимава да даваме две капки д3 на пливит, плус капсула бејбитол, па на лето да намалиме. Ортопедот само не праша и рече продолжете како што кажал педијатарот
Jas davav plivit po dve kapki (1 kapka 200 Edinici) Ortoped me sovetuvase po 3 pa I 4 da m davam. Moeto na 4m bese 7 kg I e dolgo bebe. Bas poradi kilaza I dolzina taka ne sovetuvase.
Добро значи не ме советувале само мене ме замислија. На 13 сме на контрола и ќе препрашам баш ама и тоа ми го спомнаа оти е зима и нема сонце.
Јас по препорака на педијатар и ортопед од 3ти до 5ти месец давав 2х400 Д3, потоа по препорака на ортопед од 5ти месец (септември) наваму и давам секој ден 2х400 (Солдевит) а за викенди (3 пати неделно) 3х400Мојата е исто голема и буцка (На 3м беше околу 6800, на 5м 7800 сега на 8.5м ја мереа 9700) и ми рече вака да терам до мај а од мај до септември скроз пауза да направам
многу се три капки за 5 месеци бебе,4 премногу, големата има 4 години и 17 кила, на неа по препорака на ортопед и даваме две капки. кај Тони ги носам
Кога бевме на педијатар ни препорача дека можеме да почнеме со вкусови од 4 месеци, исто и јас планирав да почнам од 5 месеци. Пред 4 месеци почна да покажува интерес за храна, да отвара уста, јадачка е, ќе се степа за јадење и ја даваат рота вакцината како ја грабна и почна да ја шмука. Втората недела од 4ти месец почнав да и давам по 5 лажички, се давеше, плаче, сака уште, ама забележав дека неколку часа после тоа имаше грчеви и престанав да и давам. Неколку дена како не и давам ,ама пак ја грчи мешето повремено. Доби пакетичиња за бебиња, имаат рок ќе стојат, две кашички ги отворив и скоро цели ги фрлив, по многу малку и давав. За некој ден 4ипол месеци, на два ипол месеци се превртуваше на меше, сега е станата мрзлива, потешка е и не сака да се врти, само кога ќе ја соблечам, душа нејзина и почнува да се врти странично, но не на меше и тежи газето. Од прв ден ја ставам на меше, сега не сака, одма се буни. Периодов хит и е да си ги фаќа стапалата, да пишти, кажува нешто татата ама со врискање, пресмешна е. Навечер во креветот само се врти, извртува, без престан, стопати ја враќам на место.
5 месеци и 2 недели сме, се преврти за прв пат пред неколку денови, а како нинџа е, се превртува само кога не ја гледаме, ќе ја оставиме на грб и потоа ќе ја најдеме среде соба на меше. Нормално е, секое бебе е различно и се развива во свое темпо. Ние прво седнавме, па потоа почнавме да се вртиме од грб на меше.
Една капка е по стари препораки, од пред некоја година, глобално се сменети препораките да бидат 2 капки. 3-4 и јас мислам дека се премногу ама и 1 е малку. 2 капки е идеално бидејќи им е неопходен Д витаминот а природно пред сѐ, бебињата не ги изложуваме на сонце а и тоа малку сонце е премалку за да се синтетизира доволно витамин Д во телото @Guns N` Roses ми се избришал цитатот За некој ден 4ипол месеци, на два ипол месеци се превртуваше на меше, сега е станата мрзлива, потешка е и не сака да се врти, само кога ќе ја соблечам, душа нејзина и почнува да се врти странично, но не на меше и тежи газето. Од прв ден ја ставам на меше, сега не сака, одма се буни. Периодов хит и е да си ги фаќа стапалата, да пишти, кажува нешто татата ама со врискање, пресмешна е. Навечер во креветот само се врти, извртува, без престан, стопати ја враќам на место.[/QUOTE] Не е мрзлива, таман си е. Тоа на 2 месеци не е вртење, туку некои рефлексни движења кога осознаваат дека имаат раце и нозе. Свесните превртувања грб-меше и обратно се после 4 месеци. Тогаш доволно им е мозочето развиено да направат координација со телото да се свртат со цел да посегнат по нешто. Од 4-7 месеци се очекува овој мајлстоун да се постигне. Се си е океј, не се стресирај, првиот чекор е истражување на стапалата, јадење прстиња па после свесно се вртат на страна па на меше
@Baby warrior колку што се сеќавам ти зема некој бесконтактен топломер, како си задоволна, дали е точен?
оваа финта со цуцлава не ми текнала , на големата и давам вигантол, а на малово бебитол пошо ми е полесно дирекно во уста, затоа те прашав, баш зборев со Тони да ја префрлам и нејзе на вигантол, ама тие како тешко капнуваат немав идеја како да и ја ставам дирекнто во уста. за вртењето, ќе се сврти не и се секирај, мене големата ми беше мрза, многу покасно почна да се врти од сите останати бебиња околу нас, ко ќе ми текне колку без везе сум се замарала , на 8месеци почна да лази, на година прооде, а баш памтам дека касно се преврте. малово ми е скроз обратно, тоа сега почна да се врти. за јадење мојава не покажала некоја желба, така да не знам шо да ти кажам, многу се мали некако на 4 месеци за храна, знам дека кога почнав со големата и големка и беше и пак грчеви, запек одма ја фати, не е на почеток баш лесно, не поднесуваат храна, затоа планирав после 5, мада пак исто не чека.
Јас му давам од 4++ ама по неколку лажичиња колку да се привикнува нс вкусови за една две недели поактивно ќе почнам да му давам сега може 2 дена да дадам 3 не давам ако е кенкав ако не сака во хранилка. Ама стрвно е се сака малку водича му давав после кашичка мм од чаша му давашее како кутре со јазичето многу е интересен