Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.313
    Жалче ми е така да ја гледам како шлапка со устето. Ама барем од пет ипол мислев да почнам ;(

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    6.932
    јас планирам на 5 да почнам, со големата почнав на 5 ипол, после сфатив дека секако првите недели не е јадење тоа, додека пробува по една лажичка две, пак ќе направи скоро 6

3. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.471
    Една капка вигантол и е малку. Ако ја даваш на лажиче ништо не прима. Ние сме 5м јсс месец ипол веќе давам 3 ако се во уста директно, 4 на лажиче

4. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.313
    Не и е малку. Толку рече ортопедот да и давам. Една капка вигантол содржи околу 500единици. Консултирана си со доктор за дозата? 2000 единици за 5 месечно бебе се многу. Препораката е 400. Доколку примети доктор дека треба тогаш качуваат.

На jagoda777 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  5. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.471
    Од таа причина јас порано од планираното со вкусови го почнав. Сака машала дури и тоа што не му се свиѓа отвара уста за повеќе и се лути ако не му дадам. А жал ми е да го гледам да ми пласка муциња, како да џвака дури

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.471
    Педијатар ми кажа да давам толку. Јас го почнав со 1 капка директно во уста, после ми рекоа 2 па и 3 капки оти кај мене на 3++ беше 7500г. На лажиче ми рече 4 капки да ставам оти секако останува нс лажичето и не ги прима целосно

7. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.313
    Машала. Мојата е 4+ и уште нема толку. Добро штом така препорачале со причина е:)

8. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    34
    Препрашајте подобро уште еднаш дали стварно треба така, висока доза витамин д може исто да е токсична. И јас имам прилично големко бебе, па не ми рекле да давам повеќе од 1 капка, бев и кај Талевски он ми рече тек после 1 год. да зголемам на две капки. Најдобронамерно само ви кажувам мое искуство и мислење, подобро да проверите и препрашате, за бебенце се работи сепак.

На jagoda777, naturally, Anaroz1 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.313
    И мене Талевски истото ми го кажа, затоа ја прашав Надеж зашто еве јас кога имав дефицит од витамин д секој ден пиев по 2000единици. И некако за бебе и мене ми дојде многу.

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    Нас педијатар ни рече во теков на зимава да даваме две капки д3 на пливит, плус капсула бејбитол, па на лето да намалиме. Ортопедот само не праша и рече продолжете како што кажал педијатарот

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Jas davav plivit po dve kapki (1 kapka 200 Edinici) Ortoped me sovetuvase po 3 pa I 4 da m davam. Moeto na 4m bese 7 kg I e dolgo bebe. Bas poradi kilaza I dolzina taka ne sovetuvase.

На Mimmi39, Надеж♥️ и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.471
    Добро значи не ме советувале само мене ме замислија. На 13 сме на контрола и ќе препрашам баш ама и тоа ми го спомнаа оти е зима и нема сонце.

На КаринаТ и Dijana DM им се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.887
    Јас по препорака на педијатар и ортопед од 3ти до 5ти месец давав 2х400 Д3, потоа по препорака на ортопед од 5ти месец (септември) наваму и давам секој ден 2х400 (Солдевит) а за викенди (3 пати неделно) 3х400Мојата е исто голема и буцка (На 3м беше околу 6800, на 5м 7800 сега на 8.5м ја мереа 9700) и ми рече вака да терам до мај а од мај до септември скроз пауза да направам

На Надеж♥️ и Dijana DM им се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    6.932
    многу се три капки за 5 месеци бебе,4 премногу, големата има 4 години и 17 кила, на неа по препорака на ортопед и даваме две капки.

кај Тони ги носам

15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.532
    Допаѓања:
    18.204
    Кога бевме на педијатар ни препорача дека можеме да почнеме со вкусови од 4 месеци, исто и јас планирав да почнам од 5 месеци. Пред 4 месеци почна да покажува интерес за храна, да отвара уста, јадачка е, ќе се степа за јадење и ја даваат рота вакцината како ја грабна и почна да ја шмука. Втората недела од 4ти месец почнав да и давам по 5 лажички, се давеше, плаче, сака уште, ама забележав дека неколку часа после тоа имаше грчеви и престанав да и давам. Неколку дена како не и давам ,ама пак ја грчи мешето повремено. Доби пакетичиња за бебиња, имаат рок ќе стојат, две кашички ги отворив и скоро цели ги фрлив, по многу малку и давав.

За некој ден 4ипол месеци, на два ипол месеци се превртуваше на меше, сега е станата мрзлива, потешка е и не сака да се врти, само кога ќе ја соблечам, душа нејзина и почнува да се врти странично, но не на меше и тежи газето. Од прв ден ја ставам на меше, сега не сака, одма се буни. Периодов хит и е да си ги фаќа стапалата, да пишти, кажува нешто татата ама со врискање, пресмешна е. Навечер во креветот само се врти, извртува, без престан, стопати ја враќам на место.

На nice-girl и fragaria им се допаѓа ова.
  16. Mammamia16

Mammamia16 Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    13
    5 месеци и 2 недели сме, се преврти за прв пат пред неколку денови, а како нинџа е, се превртува само кога не ја гледаме, ќе ја оставиме на грб и потоа ќе ја најдеме среде соба на меше. Нормално е, секое бебе е различно и се развива во свое темпо. Ние прво седнавме, па потоа почнавме да се вртиме од грб на меше.

На nice-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    932
    Една капка е по стари препораки, од пред некоја година, глобално се сменети препораките да бидат 2 капки. 3-4 и јас мислам дека се премногу ама и 1 е малку. 2 капки е идеално бидејќи им е неопходен Д витаминот а природно пред сѐ, бебињата не ги изложуваме на сонце а и тоа малку сонце е премалку за да се синтетизира доволно витамин Д во телото :)

@Guns N` Roses ми се избришал цитатот
    За некој ден 4ипол месеци, на два ипол месеци се превртуваше на меше, сега е станата мрзлива, потешка е и не сака да се врти, само кога ќе ја соблечам, душа нејзина и почнува да се врти странично, но не на меше и тежи газето. Од прв ден ја ставам на меше, сега не сака, одма се буни. Периодов хит и е да си ги фаќа стапалата, да пишти, кажува нешто татата ама со врискање, пресмешна е. Навечер во креветот само се врти, извртува, без престан, стопати ја враќам на место.[/QUOTE]

Не е мрзлива, таман си е. Тоа на 2 месеци не е вртење, туку некои рефлексни движења кога осознаваат дека имаат раце и нозе. Свесните превртувања грб-меше и обратно се после 4 месеци. Тогаш доволно им е мозочето развиено да направат координација со телото да се свртат со цел да посегнат по нешто. Од 4-7 месеци се очекува овој мајлстоун да се постигне. Се си е океј, не се стресирај, првиот чекор е истражување на стапалата, јадење прстиња па после свесно се вртат на страна па на меше :)

На Peperutce6, Надеж♥️ и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    6.932
    @Baby warrior колку што се сеќавам ти зема некој бесконтактен топломер, како си задоволна, дали е точен?

19. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    6.932
    оваа финта со цуцлава не ми текнала :rofl:, на големата и давам вигантол, а на малово бебитол пошо ми е полесно дирекно во уста, затоа те прашав, баш зборев со Тони да ја префрлам и нејзе на вигантол, ама тие како тешко капнуваат немав идеја како да и ја ставам дирекнто во уста.
    за вртењето, ќе се сврти не и се секирај, мене големата ми беше мрза, многу покасно почна да се врти од сите останати бебиња околу нас, ко ќе ми текне колку без везе сум се замарала :drunk:, на 8месеци почна да лази, на година прооде, а баш памтам дека касно се преврте. малово ми е скроз обратно, тоа сега почна да се врти.
    за јадење мојава не покажала некоја желба, така да не знам шо да ти кажам, многу се мали некако на 4 месеци за храна, знам дека кога почнав со големата и големка и беше и пак грчеви, запек одма ја фати, не е на почеток баш лесно, не поднесуваат храна, затоа планирав после 5, мада пак исто не чека.

20. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.471
    Јас му давам од 4++ ама по неколку лажичиња колку да се привикнува нс вкусови за една две недели поактивно ќе почнам да му давам сега може 2 дена да дадам 3 не давам ако е кенкав ако не сака во хранилка. Ама стрвно е се сака малку водича му давав после кашичка мм од чаша му давашее како кутре со јазичето многу е интересен

На Guns N` Roses и Anaroz1 им се допаѓа ова.