Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.022
    Да не знаете дали ги има овие некаде кај нас?

Прикачени фајлови:

• images.jpeg
      images.jpeg
      Големина на фајлот:
      21 KB
      Прегледи:
      17
  2. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    189
    Искуства ако може Асентра за постпородилна депресија? Со првото ме вратија во живот ама сега некако сум преплавена со страв дека нема да помине, ги пијам 17ина дена…

3. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    Mislam deka vidov na muppet stranava, a vidi i na temu moze ima, stavi ja slikava na google vo delot na search kaj sto ima za slika da prikacis, i pisi samo mk ke vidis ke ti izleze valjda

edit: eve
    https://muppetkids.com/collections/ak-vidi-gi-site-novo/products/перница-за-бебе-со-електрична-смирувачка-дланка-против-грчеви

https://muppetkids.com/products/еле...82573&pr_ref_pid=9216423526637&pr_seq=uniform

Последна измена: 2 јануари 2026
    На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  4. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    Vaka moevo bebe e 4ipol meseci, ba 18ti ke pravime 5. Imam takva cucla so dupcinja kako i da se vika za probuvanje vkusovi, me interesira dali nekoja davala takva cucla poso jq sakam da probam prvo taka pred da i dadam kasicka.. pa me interesira dali isto treba primer 3 dena tikva da i stavam da probuva pa posle morkov 3 dena i slicno ili toa vazi samo za obrok ?

5. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.022
    Денес правиме месец, од пред 2 дена многу кенка и се тегне во сон па плаче па заспива. Нормално ли е или да се јавувам на педијатар.

6. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    777
    Бебе е 4 ипол месеци, уште му е подсплескана главата од позади. Седи на стомаче ама кратко, се нервира вришти. Се поткрева ама брзо се изморува и си го мава носот у земја. Уште не се превртува. Вака силен е сака да седи се тегне напред. Се стега одвај го пресоблакам. Дали вашите бебиња на 4ипол месеци седат подолго на меше. Претежно ми е во раце. Не ни лежи толку многу. Се нервирам зошто уште му е подсплескано главчето. Беше повише малку се подоправи ама уште се приметува сплескано. Се надевам ќе се оправи скрос.
    Како се вашите бебиња на 4 ипол месеци со седење на меше и превртување ?

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    981
    Исто е и моето исто месеци
    Мислам дека не е страшно
    Ми кажаа дека ќе помине главчето полека
    Инаку лежи на стомаче ама не предолго и не се врти можеби неколку пати ако се има свртено

На Ena0310 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.314
    На 21ви мојата ќе прави 5 месеци. На стомаче ја ставам многу, ама ете по 3-4 минути и после почнува да плаче. Гледам за тоа време да ја занимавам за да издржи што повеќе. Исто сака да се исправа како да седи, кога ми е у раце додека седам буквално се исправа во седечка полба и таа.
    Превртување нема абер, само со помош додека и правам вежбички. И ставам играчки од страна над главата, го врти само горниот дел, газето не.
    Ја ставам јас почесто на страна , со перница позади за да не може да се сврти назад, и така ја наоѓам на стомак свртена. Ама само кога е странично,ретко.
    Верувам дека има време, секое бебе различно.

На Ena0310 и fragaria им се допаѓа ова.
  9. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.473
    Не знам нс кревет дали ја ставаш на 45 со поддршка, ако не ја ставаш можеш да почнеш. Јас скоро еден месец го ставам некогаш така седи повеќе одколку легнат. Може да си разгледува. Играчки го интересираат кратко и ги фрла ама затоа со шише, било какво дали пластично или тетрапак може да се заигра и по 30-40 мин. Исто кога е така веќе се тргне на 90 да се исправи ама уште нема рамнотежа и паѓа:rofl: Исто сака и на нозе исправен да го држам и многу се радува. За на меше веќе не се замарам. Го ставам 2-3 мин и кенка. Некогаш сам ќе се заврти на грб, некогаш го мрзи и со главата р во кревет и плаче. За вртење исто не се стресувам веќе толку кога ќе му дојдр време ќе си се врти пак. А за главчето ставајте кога спие на стрсна да спие како што правиш со перница потпрено, прво на една после на друга страна кај мене така му се врати формата

На fragaria, Peperutce6 и Ena0310 им се допаѓа ова.
  10. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    777
    Фала на споделеното искуство, баш сега гледав во радосница што сум пишала,ќерка на 5 месеци почнала да се врти. Има време за тоа да. Ама повише ми е тоа со главчето на мисла.. се надевам ќе му се среди со време. Да е девојче ќе пушти коса нема да се знае. Ама вака машко проблем ќе биде.. се надевам ќе се среди..
    Инаку исто уште има гасови и вечер многу немирно спие. Ќенка стенка неможе да ги испушти, ми вежбички ни кревање нозе му помага. Давам еспумисан редовно ама пак се мачи.
    А планирам од скоро да почнам и со вкусови. Ќе видиме како ќе му реагира мешето..

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    4.314
    Мојата пишував тука, се игра со кесичка чоко бисквит, вчера со банана се заигра па вика и збори :D И закачив уште сто играчки на она бејби цим ама кесички од крем банана и чоко бисквит ништо не менува.Не ја ставам, ама ќе пробам денес, мислам ќе се израдува ќе и се свиѓа. Еве ја ги кревс нозете колку може и ги удира, среќа на меко е 8)
    @Ena0310 ќе му се среди, ставај го ко што рече и Надеж со перници и да лежи на страна, држи го и во раце ама не знам како да објаснам, на стомаче да биде додека го држиш. Да вежба и стомаче а и нема да биде на грб цело време. Брат ми до 7 месеци имаше рсмно главче, е после беше на стомак, страни, мајка ми за месец дена му ја среди главата :) За гасовите, кака ли редовно? Мојата одамна нема гасови мислам не сум ни приметила. Кои капки и даваш?

Последна измена: 3 јануари 2026
  12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.473
    Јас за колку толку повеќе да е како на меше го ставам на мене. Го држам со рацете под газето и он ми легнува нс градите и го викам му зборувам и он се исправа, ми се смее. Позади мене има мечиња па ги гледа се развртува.

13. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    777
    Да , го држам така баш,за да си ја крева главата повисоко. Инаку давам еспумисан.
    Првото дете исто до 3 месеци имаше грчеви,гасови после не.
    Ама ова машко ми е ,све е различно од дада му, и голем плачко :D она беше мирно бебе, ова сега ми наплаќа и за неа :D

14. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    502
    Ма изнесувај бебе кога е чист воздух шетајте само немој во гужва ради вируси периодов јас по слави одев пред 40 дена бебе дома со мајка ми јас на слава башка имам поголемо него го шетам на игралиште шетавме со бебе 40 дена според мене останало од порано жените да не одат по ниви да работат и слично

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.053
    Допаѓања:
    6.932
    едно мора да ти наплати, мене првата ми е плачка, второво ептен е мирно :D

иначе за главата, мојата е исто 4 ипол месеци, не и е сплескана, позади има како една линија вдлабната јас се извадив од памет, сега кога ја носев на педијатар ми рече дека не е ништо страшно дека допрва ќе се оформува главчето

16. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    Моето толку многу не сака да седи на меше што уште од пред месец почна да зема залет со главата и да се враќа на грб. Не би рекла дека тоа е превртување зашто баш трга со главата и како несакајќи се враќа на грб. Вежбаме цело време за правилно превртување ама не е многу заинтересиран. Кај мене за лежење на меше најмногу помогнаа звучни, светлечки играчки што се движат. Има новогодишен воз што светка и свири што му го ставам пред него и заинтересирано го гледа и така најдолго издржува на меше.

На Ena0310 и fragaria им се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Мамички вие што излеговте од 5ти скок.
    Има ли надеж за барем малку подобар сон или да не се надеваме :D

Новата вештина која мојот малечок ја совлада во овој скок изгледа е плукањето :lol:

На КаринаТ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Кај нас после 5ти скок ги продолжи дремките и поубаво спие денски ама ноќе си станува, се глупира, брбља и ги “вежба” новите вештини.

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.473
    Јас мислев од 4 има надеж за спиење ама грешно сум мислела. Оваа мајкаа навикна веќе месец ипол да не спие:rofl:

20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.298
    Допаѓања:
    6.261
    Еве ние излезени од 5ти скок преку ден е добра си спие си играме со тоа што е кенкава сака по раце и внимание 100% ако не ме гледа одма почнува да кенка |( ноќеска ја успав у 19:00и нејќеше да ја легнам плачеше на секое спуштање па 20мин ја држеше маж мо во раце па ја легнавме 8-| кралица над кралиците :*: на 2ипол саати навечер цицнува ретко да продолжи три и станата е околу 6-6:20 шта да кажем а да не слажем ај си викам до летово во јуни годинка после поарно ќе дојде :swear:

На Надеж♥️ и EarthFire им се допаѓа ова.