Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.131
    Допаѓања:
    8.145
    Хахаха почнав да пишувам ваков коментар, кога се брои колку станува е добро, до кај 4 пати му е стандард, добро е. Големиот после 4 месеци до после година немаше споено повеќе од саат ипол спиење, најчесто на 45 минути се будеше и со нишање заспиваше, ме мрдна. Ова се надевам мааалце помалку лошо ќе биде, го гледам му влијае све, бубачка бебе не е дефинитивно, тоа нема кај мене..

На jelo и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    1.669
    Лелееее како бе до година хахах ме утеши

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.353
    Допаѓања:
    17.953
    Моето има кила на папоче, од втор месец почна да се забележува. Совет од педијатарот да следиме и повеќе од три дена ако не е какана да дадам клизма, но кај мене секој ден кака и тоа па три пати, па немаше потреба од тоа.
    Ништо не сум чепкала да враќам назад, сега сме веќе 4ипол месеци забележувам дека топчето се повлече.
    Како ќе се зацврстува абдоминалниот ѕид, мускулатурата и килата ќе се повлече, до една година треба да се повлече.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.131
    Допаѓања:
    8.145
    Да не речам до година и кусур. Го одбив од доење на година и почна да се подобрува, па постепено намали будење и на крај кога решив да делиме кревет почна да преспива цела ноќ. Ама со ова од старт си спиеме заедно, па ќе видиме како ќе биде. Не сакав да пратам и да се замарам со скокови за малово ама очигледно е кога е во скок..

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    407
    Леле дај боже она си цица немам кај да го пратам јас само да не и се доближува и да не спиеме заедно фала ти ме смири малку :)

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    721
    Педијатарот на нас ни рече мора да се буди можела да падне во гликемиска кома. После 3 месеци можело да се остава преку ноќ.

На Thinkerbell97 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    6.090
    Мајки на бебиња од месец ипол/два дали им давате или сте им давале млеко да пијат легнати на грб со главата свтена скроз на страна?
    Мојов понекогаш само така го пие цело млеко ама многу ми е страв да му давам така да не се засркне.
    И дали секогаш после јадење ви подригнуваат?

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.131
    Допаѓања:
    8.145
    Му давам ад навечер, никогаш така не сум му дала. Во раце го држам под агол, после уште некое време така го држам и не се буди. Само навечер не го кревам да ждригне зошто така ќе се разбуди дефинитивно, затоа го држам некое време под агол, инаку преку ден обавезно. Првото не мораше да ждригне, ова секогаш си ждригнува и навечер би сигурно, ама океј си е не бљуцка си спие после млеко.

На Anastasia579, hannybanny и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.054
    Допаѓања:
    1.669
    Обавезно во раце или под агол бебето кога даваш шише, не мора да подригни ама е препорачливо за да нема гасови, ако не подригнува држи го малку подисправен да му спадни убаво млекцето

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    6.090
    Го држам во раце т.е го ставам на перница за доење со раката под негова глава, го исправам после секое јадење некогаш ќе подригне поретко, некогаш не.
    Поголемата ја имам хрането така легната со свтена глава и ич не ми беше страв ама со второво не знам зошто малку страв ми е, а баш се нервирам ако не го испие цело млеко. Се си мислам дека е гладен така и ќе треба секој саат да му давам. Не знам зошто си имам зацртано во глава дека мора на 2.5-3 часа да испие 120мл, иако не мора.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.539
    Допаѓања:
    19.439
    Мене во ремедика ми рекоа легнати да бидат и така да му давам...ама како ми се подави од пиењето легнат и тоа преку ден буден , со плачење го враќав назад најголемиот стрес. Така да, под агол исправено.
    Ремедика може за пораѓај се ок ама најлошите совети за доење, ад, чување, носење во транспортер сум ги добила од таму.
    Чисто како инфо за сите сонрезерва зимајте што ви кажува Марина, Јадранка, сестрите и проверувајте на нет

На Peperutce6 и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  12. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    721
    Јас на страна ја легнувам страв ми е на грб и така ја оставам да спие. Иначе млеко легната само навечер и давам, преку ден се научивме на раце. А за подригнување битка е голема нејќе и крај и по 20 минути сме ја држеле не сака. Многу ретко се случува да ждригне одма. Некогаш ќе ја легнам ќе почне да кенка ќе ја кренам пак и тогаш ждригнува.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    721
    Леле јас таму почнав да ја носам на педијатар мислев посаглам се кај Елена не и знам презиме. Ќе морам да си барам друг дефинитивно.
    Да не имате некоја препорака за педијатар?

14. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.931
    Допаѓања:
    6.090
    На почетокот го ставав на страна да спие ама во креветче не можам да го оставам свртен со главата накај ѕид да не го гледам, па почнав да го оставам на грб да спие и тоа преку ден со главата на една страна а навечер во креветче на другата страна т.е со лице накај мене свртен.

И мене во болница ми го ставија така на страна да го хранам. А навечер кога ќе заспие во кревет полесно ми е така да му дадам млеко него да го кревам пошто се буди па седи буден по саат време и кенка

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    721
    Како се справувате со плачливи бебиња. Ние имаме 5 недели и само плачеме. Многу ретко седи така и гледа без да плаче.

16. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    58
    И моево така.. имам пробано да го будам, џабе. Тера 4 саати и го оставам. Максимум 4 , 4 и пол саати.. и сам си бара после тоа.
    А убаво напредува.. тие саати обично ги отспива после АД (некогаш и цица кратко после АД за да заспие)

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.539
    Допаѓања:
    19.439
    Правилно е на грб да спие, а не на страна. @hannybanny Ако бљуцне а не го видиш бидејќи е на страна може да го вдише преку нос и да се задуши.

Читајте за SIDS на Mayo Clinic или American Association of Pediatrics.. или некои поконкретни сајтови

На MorskaSirena и hannybanny им се допаѓа ова.
  18. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    721
    Јас откако станав мајка мислам дека не спијам а мрдне одма очи отварам. Ама ќе сменам, сега учам се. Прво дете многу нејасни нешта :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.539
    Допаѓања:
    19.439
    Иста бев и јас, колку ми се давеше од памет се вадев

20. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    53
    Ајдеее… од прицатнове клиники некој педијатар неонатолог или матичен? Мене па обратно ми рекоа и во Систина и матичната, штом прва недела ок качува веќе да не го будам дека сонот е многу побитен од храната за когнитивниот развој, ако дење цица убаво,, ноќе и 8 саати да спие да не будам. Пошто мојот од втора недела ноќе испод 6 саата не се буди сам.

На Dijana DM, Joanna28, Anastasia579 и 2 други им се допаѓа ова.