Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Хахаха почнав да пишувам ваков коментар, кога се брои колку станува е добро, до кај 4 пати му е стандард, добро е. Големиот после 4 месеци до после година немаше споено повеќе од саат ипол спиење, најчесто на 45 минути се будеше и со нишање заспиваше, ме мрдна. Ова се надевам мааалце помалку лошо ќе биде, го гледам му влијае све, бубачка бебе не е дефинитивно, тоа нема кај мене..

jelo and Cvetce_ like this.
  2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Лелееее како бе до година хахах ме утеши

Cherry333 likes this.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Моето има кила на папоче, од втор месец почна да се забележува. Совет од педијатарот да следиме и повеќе од три дена ако не е какана да дадам клизма, но кај мене секој ден кака и тоа па три пати, па немаше потреба од тоа.
    Ништо не сум чепкала да враќам назад, сега сме веќе 4ипол месеци забележувам дека топчето се повлече.
    Како ќе се зацврстува абдоминалниот ѕид, мускулатурата и килата ќе се повлече, до една година треба да се повлече.

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Да не речам до година и кусур. Го одбив од доење на година и почна да се подобрува, па постепено намали будење и на крај кога решив да делиме кревет почна да преспива цела ноќ. Ама со ова од старт си спиеме заедно, па ќе видиме како ќе биде. Не сакав да пратам и да се замарам со скокови за малово ама очигледно е кога е во скок..

Cvetce_ likes this.
  5. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Леле дај боже она си цица немам кај да го пратам јас само да не и се доближува и да не спиеме заедно фала ти ме смири малку :)

Cherry333 likes this.
  6. hannybanny

hannybanny Популарен член

Педијатарот на нас ни рече мора да се буди можела да падне во гликемиска кома. После 3 месеци можело да се остава преку ноќ.

Thinkerbell97 likes this.
  7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Мајки на бебиња од месец ипол/два дали им давате или сте им давале млеко да пијат легнати на грб со главата свтена скроз на страна?
    Мојов понекогаш само така го пие цело млеко ама многу ми е страв да му давам така да не се засркне.
    И дали секогаш после јадење ви подригнуваат?

8. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Му давам ад навечер, никогаш така не сум му дала. Во раце го држам под агол, после уште некое време така го држам и не се буди. Само навечер не го кревам да ждригне зошто така ќе се разбуди дефинитивно, затоа го држам некое време под агол, инаку преку ден обавезно. Првото не мораше да ждригне, ова секогаш си ждригнува и навечер би сигурно, ама океј си е не бљуцка си спие после млеко.

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Обавезно во раце или под агол бебето кога даваш шише, не мора да подригни ама е препорачливо за да нема гасови, ако не подригнува држи го малку подисправен да му спадни убаво млекцето

MorskaSirena likes this.
  10. MorskaSirena

Го држам во раце т.е го ставам на перница за доење со раката под негова глава, го исправам после секое јадење некогаш ќе подригне поретко, некогаш не.
    Поголемата ја имам хрането така легната со свтена глава и ич не ми беше страв ама со второво не знам зошто малку страв ми е, а баш се нервирам ако не го испие цело млеко. Се си мислам дека е гладен така и ќе треба секој саат да му давам. Не знам зошто си имам зацртано во глава дека мора на 2.5-3 часа да испие 120мл, иако не мора.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мене во ремедика ми рекоа легнати да бидат и така да му давам...ама како ми се подави од пиењето легнат и тоа преку ден буден , со плачење го враќав назад најголемиот стрес. Така да, под агол исправено.
    Ремедика може за пораѓај се ок ама најлошите совети за доење, ад, чување, носење во транспортер сум ги добила од таму.
    Чисто како инфо за сите сонрезерва зимајте што ви кажува Марина, Јадранка, сестрите и проверувајте на нет

fragaria, Peperutce6 and MorskaSirena like this.
  12. hannybanny

Јас на страна ја легнувам страв ми е на грб и така ја оставам да спие. Иначе млеко легната само навечер и давам, преку ден се научивме на раце. А за подригнување битка е голема нејќе и крај и по 20 минути сме ја држеле не сака. Многу ретко се случува да ждригне одма. Некогаш ќе ја легнам ќе почне да кенка ќе ја кренам пак и тогаш ждригнува.

MorskaSirena likes this.
  13. hannybanny

Леле јас таму почнав да ја носам на педијатар мислев посаглам се кај Елена не и знам презиме. Ќе морам да си барам друг дефинитивно.
    Да не имате некоја препорака за педијатар?

14. MorskaSirena

На почетокот го ставав на страна да спие ама во креветче не можам да го оставам свртен со главата накај ѕид да не го гледам, па почнав да го оставам на грб да спие и тоа преку ден со главата на една страна а навечер во креветче на другата страна т.е со лице накај мене свртен.

И мене во болница ми го ставија така на страна да го хранам. А навечер кога ќе заспие во кревет полесно ми е така да му дадам млеко него да го кревам пошто се буди па седи буден по саат време и кенка

Milkiway likes this.
  15. hannybanny

Како се справувате со плачливи бебиња. Ние имаме 5 недели и само плачеме. Многу ретко седи така и гледа без да плаче.

16. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

И моево така.. имам пробано да го будам, џабе. Тера 4 саати и го оставам. Максимум 4 , 4 и пол саати.. и сам си бара после тоа.
    А убаво напредува.. тие саати обично ги отспива после АД (некогаш и цица кратко после АД за да заспие)

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Правилно е на грб да спие, а не на страна. @hannybanny Ако бљуцне а не го видиш бидејќи е на страна може да го вдише преку нос и да се задуши.

Читајте за SIDS на Mayo Clinic или American Association of Pediatrics.. или некои поконкретни сајтови

MorskaSirena and hannybanny like this.
  18. hannybanny

Јас откако станав мајка мислам дека не спијам а мрдне одма очи отварам. Ама ќе сменам, сега учам се. Прво дете многу нејасни нешта :)

Milkiway likes this.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Иста бев и јас, колку ми се давеше од памет се вадев

20. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Ајдеее… од прицатнове клиники некој педијатар неонатолог или матичен? Мене па обратно ми рекоа и во Систина и матичната, штом прва недела ок качува веќе да не го будам дека сонот е многу побитен од храната за когнитивниот развој, ако дење цица убаво,, ноќе и 8 саати да спие да не будам. Пошто мојот од втора недела ноќе испод 6 саата не се буди сам.