Мене истото ми го кажа др.Јана од Систина. И не го будев. Ако напредува добро и си цица добро преку ден не гледам причина да го будам. Само првата недела го будев додека си врати родилна тежина
Природно е да лежи на грб се додека бебињата сами не се вртат на страна, а не ние со ќебиња да ги вртиме. Свртено ако поврати може да го вдише преку нос, повраќаницата од уста да ја вдише дури спие на тоа се мисли. Пред 5г ми е читано од сајтовите горе побарај слики/видеа има појаснување пиши SIDS vomit chocking hazard нешто слично ќе ти даде појаснувања. Друга ситуација е вештачки легнато на страна може да се преврти и да му се блокираат дишните патишта... Жално што во болница, бар мене во Ремедика не ме подучија за овие работи. Ама ви препорачувам на сите кај Антоније да си закажете ортопедски преглед , он е книга за СИДС и за препораки од аспект на безбедност. Многу ми помогна
Мене баш во Ремедика ми зборуваа за тоа дека мора да спие на грб. Првото дури и сама кога ќе се свртеше на стомак, Јадранка ми викаше да ја враќам назад зошто до година морало на грб да спијат. Ама после консултација со Антоније, ја оставав ако сама се свртеше да спие на меше, зошто он имаше став дека се што прави сама не треба да спречувам. Во Ремедика се малце опседнати со килажа на бебе, дека морало не знам колку грама на ден да става и слично и тука бар јас со првото се погубив начисто. Исто и за будењето на 3 саати за да јаде бебе. Тоа не им го простувам после се навикна и цело време стануваше. Со второво терам од искуство генерално. И не сум го разбудила ниту еднаш па еве го пу пу машала топче е.
Може се поправиле, реално препораките се менуваат низ годините и како доктори треба да се во тек. Ваму божем форсираат доење, ама обавезно ад да се додава. И се вртиме во круг цело време, они тоа го прават да се осигураат дури се кај нив на тие 3 бесплатни прегеди бебињата дека напредуваат. А дури бев во болница го носеа најадено, па ај нека цица абе глупости правеа..совети па глупи исто ми даваа за доење. Од тогаш не сакам за доење ни да чујам,тортура поминав од тие грешки во првите саати и ден-два. Добро пројдов пораѓај, однос со анестезиолози и се' тоа ама после тоа искрено да можам уште исти ден дома би си отишла не би им седела 3 дена
За будењево мене ми рекоа да го будам на 2-2.5 саати и тоа го правев до втора конторла на еден месец кога напрај тогаш докторката ми рече веќе да не го будам кога сам ќе се разбуди тогаш да му дадам млеко дека надмина 5 кг. Уште ми вика има малку повеќе кг не му давај многу млеко, тогаш почна да испие и 120мл па да сум му давала само по 90. А он гладен на 3 часа со 90мл.
Планирам на беби ( 4ипол месеци е на 18ти прави 5) да и дадам да проба вкусови преку таа силиконската цуцла за хранење што е, да сварам тиква и да и дадам да цуца па колку толку ке и излага од дупчињата на цуцлата. Педијатарот ни одобри од 5 месеци да почнеме кашички ама ке видиме како ке биде. Е сега прашањето ми е, пошто сега планирам по 3 дена да давам иста намирница преку цуцлата, дали и кога ке почнам да и давам баш како кашички ке треба пак намирнициве што сум ги дала преку цуцла по 3 дена пак истото и со кашичките? Пак по 3 дена или не?
немаш потреба пак да ги даваш по три дена намирниците шо веќе си ги дала, јас тие првите и по еден ден и ги давав само
Јас лепче давав од 7 месеци, јајце нешто покасно околу 10 месеци. Путери после година и овес исто, а чиа не сум дала воопшто. За вкусовите ги давав исто 3 дена ама сега планирам по ден или два да ги давам, па да правам комбинации. Освен некој од алергените сепак ќе ги одложам до година.
Зошто овес после една година ? Можиш да почниш овес да даваш кога ќе почниш со исхрана. До година да не е касно, после да не не ти јаде
Давај му нема зијан, баш убо е да јади такви работи на почеток за железото. Има без глутен, јас сега за една недела ќе почнам да давам од холе само тоа го најдов без глутен сите другите имаат
Кога носите бебе на педијатар ако почне да кашла ? Татко и ни го донесе вирусот дома за жал , малово од ноќеска почна да кашла , денес температура до 38. Инхалирам со физиолошки , мачкам на грб и гради лој од гуска , ставив лепенка за ладење. Температурата анално 37.5 . На повисоко ја кренав , ја тапкам по грбот . Ја разладувам кога доаѓа тт до 38 само телото. Што друго да направам ?
37.5 нив им е нормална температура колку што знам. Ама на температура од 38 ја би ја однела на педијатар чисто да ја види па да каже што понатаму.
Некако ми останало во сеќавање дека не се дава ништо додека не е температурата 38.5 Треба на детска клиника во државна или Козле да ја носам? Празници па педијатарот не знам од кога почнува да работи, вчера звонев не ми се јавија .
Па така е по препорака од педијатри, да не се дава ништо до 38,5 ама ја од мое лошо искуство со таа температура давам сируп и на 37,6. Каде да ја однесеш не знам не сум во МК. Нека кажат другиве мајки акј ги носат во вакви случаеви. Како сте иначе, освен температурава. Како напредува бебка?
Супер е , на 15.12 беше 2870 гр 47.5см . Почна гласот да го распознава па се смешка, да пушта звуци . 56 ка алиштата и се таман , па верувам дека е над 3 ипол кг сега. Очите и се средија . Веќе е новороденче оформено