Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    1.236
    Мене истото ми го кажа др.Јана од Систина. И не го будев. Ако напредува добро и си цица добро преку ден не гледам причина да го будам. Само првата недела го будев додека си врати родилна тежина

2. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    1.672
    Како да го вдише преку нос ?
    Баш на страна шансите се помали да се задави логички ако размислуваме

3. hannybanny

hannybanny Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    723
    Во Ремедика така ми кажаа

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.542
    Допаѓања:
    19.451
    Природно е да лежи на грб се додека бебињата сами не се вртат на страна, а не ние со ќебиња да ги вртиме.
    Свртено ако поврати може да го вдише преку нос, повраќаницата од уста да ја вдише дури спие на тоа се мисли.
    Пред 5г ми е читано од сајтовите горе побарај слики/видеа има појаснување пиши SIDS vomit chocking hazard нешто слично ќе ти даде појаснувања.
    Друга ситуација е вештачки легнато на страна може да се преврти и да му се блокираат дишните патишта...
    Жално што во болница, бар мене во Ремедика не ме подучија за овие работи.
    Ама ви препорачувам на сите кај Антоније да си закажете ортопедски преглед , он е книга за СИДС и за препораки од аспект на безбедност. Многу ми помогна

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Thinkerbell.

Thinkerbell. Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    3.430
    Мене баш во Ремедика ми зборуваа за тоа дека мора да спие на грб. Првото дури и сама кога ќе се свртеше на стомак, Јадранка ми викаше да ја враќам назад зошто до година морало на грб да спијат. Ама после консултација со Антоније, ја оставав ако сама се свртеше да спие на меше, зошто он имаше став дека се што прави сама не треба да спречувам.
    Во Ремедика се малце опседнати со килажа на бебе, дека морало не знам колку грама на ден да става и слично и тука бар јас со првото се погубив начисто. Исто и за будењето на 3 саати за да јаде бебе. Тоа не им го простувам :D после се навикна и цело време стануваше. Со второво терам од искуство генерално. И не сум го разбудила ниту еднаш па еве го пу пу машала топче е.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.542
    Допаѓања:
    19.451
    Може се поправиле, реално препораките се менуваат низ годините и како доктори треба да се во тек.
    Ваму божем форсираат доење, ама обавезно ад да се додава. И се вртиме во круг цело време, они тоа го прават да се осигураат дури се кај нив на тие 3 бесплатни прегеди бебињата дека напредуваат. А дури бев во болница го носеа најадено, па ај нека цица абе глупости правеа..совети па глупи исто ми даваа за доење.
    Од тогаш не сакам за доење ни да чујам,тортура поминав од тие грешки во првите саати и ден-два.
    Добро пројдов пораѓај, однос со анестезиолози и се' тоа ама после тоа искрено да можам уште исти ден дома би си отишла не би им седела 3 дена

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    6.092
    За будењево мене ми рекоа да го будам на 2-2.5 саати и тоа го правев до втора конторла на еден месец кога напрај тогаш докторката ми рече веќе да не го будам кога сам ќе се разбуди тогаш да му дадам млеко дека надмина 5 кг. Уште ми вика има малку повеќе кг не му давај многу млеко, тогаш почна да испие и 120мл па да сум му давала само по 90. А он гладен на 3 часа со 90мл.

8. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    119
    Планирам на беби ( 4ипол месеци е на 18ти прави 5) да и дадам да проба вкусови преку таа силиконската цуцла за хранење што е, да сварам тиква и да и дадам да цуца па колку толку ке и излага од дупчињата на цуцлата. Педијатарот ни одобри од 5 месеци да почнеме кашички ама ке видиме како ке биде. Е сега прашањето ми е, пошто сега планирам по 3 дена да давам иста намирница преку цуцлата, дали и кога ке почнам да и давам баш како кашички ке треба пак намирнициве што сум ги дала преку цуцла по 3 дена пак истото и со кашичките? Пак по 3 дена или не?

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.888
    Допаѓања:
    6.543
    немаш потреба пак да ги даваш по три дена намирниците шо веќе си ги дала, јас тие првите и по еден ден и ги давав само

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    119
    А јајце, овес чиа лепче путер од кикирили итн тоа кога се дава?

11. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    6.092
    Јас лепче давав од 7 месеци, јајце нешто покасно околу 10 месеци. Путери после година и овес исто, а чиа не сум дала воопшто.
    За вкусовите ги давав исто 3 дена ама сега планирам по ден или два да ги давам, па да правам комбинации.
    Освен некој од алергените сепак ќе ги одложам до година.

12. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    1.672
    Зошто овес после една година ? Можиш да почниш овес да даваш кога ќе почниш со исхрана.
    До година да не е касно, после да не не ти јаде

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    6.092
    Така давав со првото дете, среќа јаде ко луда овес. Сега ќе почнам порано

14. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    1.672
    Давај му нема зијан, баш убо е да јади такви работи на почеток за железото.
    Има без глутен, јас сега за една недела ќе почнам да давам од холе само тоа го најдов без глутен сите другите имаат

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    3.891
    Кога носите бебе на педијатар ако почне да кашла ?
    Татко и ни го донесе вирусот дома за жал , малово од ноќеска почна да кашла , денес температура до 38.
    Инхалирам со физиолошки , мачкам на грб и гради лој од гуска , ставив лепенка за ладење.
    Температурата анално 37.5 .
    На повисоко ја кренав , ја тапкам по грбот .
    Ја разладувам кога доаѓа тт до 38 само телото.
    Што друго да направам ?

16. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    6.092
    37.5 нив им е нормална температура колку што знам. Ама на температура од 38 ја би ја однела на педијатар чисто да ја види па да каже што понатаму.

17. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    3.891
    Некако ми останало во сеќавање дека не се дава ништо додека не е температурата 38.5
    Треба на детска клиника во државна или Козле да ја носам?
    Празници па педијатарот не знам од кога почнува да работи, вчера звонев не ми се јавија .

18. MorskaSirena

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.932
    Допаѓања:
    6.092
    Па така е по препорака од педијатри, да не се дава ништо до 38,5 ама ја од мое лошо искуство со таа температура давам сируп и на 37,6.
    Каде да ја однесеш не знам не сум во МК. Нека кажат другиве мајки акј ги носат во вакви случаеви.
    Како сте иначе, освен температурава. Како напредува бебка?

19. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    3.891
    Супер е , на 15.12 беше 2870 гр 47.5см .
    Почна гласот да го распознава па се смешка, да пушта звуци . 56 ка алиштата и се таман , па верувам дека е над 3 ипол кг сега.
    Очите и се средија .
    Веќе е новороденче оформено :inlove:

На fragaria, LiquidLuna и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  20. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    2.253
    Dr Tanja Baevska vo Biotek

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.