Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    28
    Моето е 5 ипол месеци и буквално се згадува и добива нагон на повраќање. Никако не сака да пие. Не терај со сила. Си прима преку млекото или кашичка(во домашните ставам малку и во блендер).

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    28
    Јас да прашам за моето бебе(5ипол месеци). Некако во последниве 2 недели слабо го пие млекото(само АД) и помалку количински јаде. Има еден оброк. Ако пиеше млеко 180мл на 3 часа сега пие 120-150 и тоа на 4 часа и некогаш повеќе. Не сака да го допие,се трга. Од кашите исто,јадеше по 150гр.сега едвај 120 ќе изеде. Весела е,пргава,не плаче,не кенка. Едноставно не бара да јаде. Тоа ме теши ама ме чуди што е работава? Скок некој? Заби? Инаку за 40 дена напредната е 650 грама...

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.734
    Допаѓања:
    5.342
    Од мека чашка со мека цевка од mushie, пие мојата од 6месеци, мала количина ама пие по оброк или измеѓу и купувам нера критис

4. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.239
    Јас пд 4+ го ставав на 45 а сега 5+ сака да седи на 90 ама нема рамнотежа и паѓа и само го држам и потпирам со перници

На Dijana DM и nice-girl им се допаѓа ова.
  5. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    1.690
    Нема да се снајде, од мам му зедов чашка со испакнато муце не знае што да прави, прееска после оброк затрга малку ама толку беше некоја голтка.

6. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    73
    Мајки имам дилема со топломери. Ако може да споделите искуства за microlife?
    Имав на чико за под мишка но многу мрдаше и му земавме microlife за на чело да му мериме.
    На чело 37.9 под мишка 37.1

7. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    1.239
    Јас мерам со живин под мишка. Пред него некоја играчка што мрда, свети и му ја држам раката најточен ми е

8. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    73
    Нема шанси со ништо да му мериш, почнува да плаче. Само додека спие можам да мерам. Сега спие и мерив со двата :)
    Мислам дека 0.5 повеќе кажува на чело

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.139
    Допаѓања:
    8.149
    Брка работа ориентационо. За точно живин. Јас живин слабо користам. Иако не е скроз точен безконтактниот, попрактичен е. Живин 2 пати искршивме и само во екстремни ситуации се користи

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  10. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.481
    Така прават на почетокот многу од бебињата, ретко кое одма прифаќа вода без плукање. Ќерка ми иако знаеше од шише млеко да пие, кога ќе и дадев вода плукаше, со 3те различни чашки со клунчиња си играше и почна да пие по малце од чашка за ракија ама само ако и дадев грч ладна од фрижидер(пола плукаше ама пак по нешто знаеше да голтне ама бев упорна и и нудев при секој оброк). После неколку недели пиење од чашката за ракија, на еден оброк пак и ја извадив една од чашките со клунчиња и малце повеќе голтна од таа, на следен оброк уште повеќе и така почнав само таа да ја нудам. Сега си пие најнормално од таа со клунче при секој оброк (освен некогаш кога драматизира со вадењето заби ама по некој ден се враќа во нормала)

11. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    1.690
    Од што можи да е оваа точката испакната на горното непце ? Ептен нервозно се чеша горе и се става во уста, да не се заби или некоја афтичка ?

Прикачени фајлови:

12. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.734
    Допаѓања:
    5.342
    На афта ми личи ова :( оф јас сега имав после нова година мн болат и се незгодни носи на докотор

13. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.734
    Допаѓања:
    5.342
    Со цевка е поприродно зошто од цицањето рефлексот го имаат да вшмукаат пробај

14. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    1.690
    Кај да го носам Германија сме, а тука на педијатар за вакви раб не те примаат а и изгор скап е преглед на приватно, претходниот пат додуша не ни зеде воопшто пари докторот ама сега не ми е згодно пак да се појавам за ваква раб. Си идиме Македонија за една недела, ако случајно се влоши нормалмо ќе го однесам тука.
    Педијатарот од МК ми рече гинги гел да мачкам, сумља да не се има удрено од некое играче, ама не мислам, извесно време се чеша таму горе

Сега гледам бебиња на нет си горе заби кога вадат и буквално исто изгледа, ќе почекаме, афта шо знам не е како афта испакнато е ова како топче

Последна измена: 8 јануари 2026 во 17:43
  15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.734
    Допаѓања:
    5.342
    Да гелчето ќе потсмири со хијалурон е и афта да е ке го смири помалку. Ако е заб честитки! Нема ќерка ми ниедно уште не знам како изгледа на почеток дали вака странично се гледа :(

16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    5.269
    Чекај рано ти е :D, ќе пропие сам џабе се нервираш сега.
    Мојот на 9 пропи, не нешто значајна количина ама сепак пие. Битно е да нудиш.

А за другото прашање, заб не е 100%. Тука од прилика треба да е тројката/четврка што нема логика прва таа да изникне, мене ми личи на Epstein Pearls. Прочитај на гугл за појавава, вака не мислам дека е афта.

Последна измена: 8 јануари 2026 во 20:12
    На Ladyme, јolene и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  17. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    1.085
    Сакам да ве прашам, за капки и сирупчиња, чајчиња што читам дека им давате на бебињата, за грчеви итн, бидејќи спомнувате милилитри; како мерите?
    Дали треба да си купам некаква мерилица во мл, за течности, сирупи, млеко итн?

18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.525
    Допаѓања:
    11.708
    Примаат на педијатар и за вакви работи. Поточно слика праќав. Ми врати дека не треба никаква терапија, само од себе ќе мине.
    Парла беше. Имаше на долната страна една, нон стоп ја фаќаше. И да помина само од себе, ништо не ставав.
    Епштајн перла беше. На такво ми стои и мене дека е.

Заб и да вади, ќе вади единица..ова е надзад.

На Ladyme, Cvetce_ и naturally им се допаѓа ова.
  19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    5.269
    Чајчето ќе си мериш според шишето во кое ќе му го направиш, капките се даваат по број на капки не по милилитри, а сирупчињата обично си имаат внатре во нив специјален шприц градуиран.

На EarthFire и Cherry333 им се допаѓа ова.
  20. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    4.192
    Кога беше новороденче го имаше, како ставаше килажа со тек на време го снема.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.