Joy, te molam ako imas vreme malku podetalno da mi napises okolu ova so aspiratorive za nos, ne za sekojdnevno koristenje, tuku za nos poln so sekret, se preporacuva koristenje ili ne? Jas so golemovo imam loso iskustvo so toa necistenje na nos, ne zboram za redovno, tuku koga bese bolnicka, nosot poln, ne koristevme aspirator, samo fizioloski rastvor i demek ke go isfrli sekretot so,kivanje. Nisto od toa, pocna kako bezazlena nastinka nekolku dena, a zavrsivme so bronhit. Togas od Kozle dobiv sovet da go cistam nosot so aapirator koga e bolna, bez preteruvanje i imame ubavo iskustvo, ke se iscisti nosot, spie podobro posle. Dali taka ni se pogodi ne znam. Potoa pocnav da citam skroz podeleni,mislenja za nivnata upotreba i,opravdanost. A tek za inhalatorite pa da ne zboram. Pred poveke od godina dena slusav eden lekar od Kl za pulmologija vo edna emisija, slucajno go fativ i frlase drva i kamenja po inhalatorite ama bukvalno. I sega go pametam,muabetot demek toa se aparati za pravilno doziranje na lekovi, prm ventolin, a ne za sekojdnevno koristenje pro nastinki. I bas muabetot bese kakvo e roa inhaliranje so fizioloski rastvor, demek so dr zborovi gluposti. Pa kaza demek i,pismeno se obrakale do razni zdruzenija na lekari da sw ogranici upotrebata na inhalatorin pricinata ne ja zapamtiv najdobro, nesto vo stil de8mek se otvaraat disnite patista, se raznesuva infektot itn. Jas iskreno ostanav frapirana. I aj sega? Kako da gi lecime decata koga ke se napolnat so,mrsuli i pocnuvaat da kaslaat navecee od slevanjeto na sekret?
Ако е некое детенце кое сака цице со сигурност нема да се одбие. Јас на мојот така му давав еден период од негде месец дена со шише мое молзено млеко. После месец дена користење еден ден му давам од шише дете не сака да проба од шише. И ден денес моево не пие од шише не знам што му стана.
колку време можи молзеното млеко да стои во шише? планирам да го шетам тео и да му дадам молзено млеко кога ке му се пријади?
Мислам дека во убаво стерилизирано шише може и до 4 часа, а башка поладничко е времево, јас летоска кога се молзев го носев во специјално такво торбиче за млеко и по 2 часа му го давав млекцето
Како што веке кажав аспиратор се користи само кога носот е преполн со секрет а бебето е мало и незнае да дува.Повекето мајки овде ги читам го купуваат аспираторот како нужно зло уште пред да се роди бебчето и почнуваат пречесто да го користат .Малце ако хрчи бебето оп одма капки и влечење.Ем слузницата ке се оштети и исуши,ем крв може да потече ем со често влечење синусите ке се активираат.Во Козле аспирираат исто ама се стручни и плус кај нив лежат стварно болни деца:бронхит,пнеумонии,алергии.За полно носе важно е да лежи на повисоко,бејби оригано капките се супер,бистри течности,тапкање по грб и што побрзо да се учи детето да го дува самото носето. Инхалаторот доколку не се користат лекови на своја рака е супер работа.Јас лично инхалирав само 3-4 пати со физиолкшки и толку.Се спасивме од лекови.он помага да се разводени густиот секрет и полесно да се исфрли. Внимавајте на сув воздух преку зима мн.Тој ги прави најголемите проблеми.Кај нас цела зима вриеше преку нок тенгере со вода и камилица .Мн сув воздух имавме. Тоа е моето мислење околу темава А секоја мајка нека прави како мисли дека треба
Fala na pojasnuvanjeto, kako i za sekoja rabota i okolu ova trojca lekari 5 razlicni mislenja ke dadat. Inaku, sosema si vo pravo, zatoa nekolku pati naglasiv upotreba na aspirator kaj nose polno so sekret pri naatinki i sl. Znam deka mnogu majki uste od radjanje sekojdnevno stavaat fizioloski rastvor vo nos i posle toa koristat pumpici/ aspiratori,,ama i za toa nekoj taka gi sovetuval. Pr.pedijatarot na drugarka mi ova i go povtara na aekoja redovna mesecna kontrola.
Ви се случило ли бебушите да се исплашат од некого? Имавме гости, влегоа, се поздравивме и жената и се приближи на малата. Леле дете наеднаш кога почна да вришти . Душиче. Еден саат помодре од плачење со солзи.Плус и од шлајмот се капна задавувајќи. Не знаев веќе што да и правам и ставив чепче против вознемиреност кое најчесто се дава кога деца треба заби да вадат. Патронажната ни ги препорача кога имавме грчеви, но дури ни тогаш не било вака страшно, па и немав дадено до сега. Уште тогаш како хомеопатски ни ги препорачаа. Се смири, ја избањав, надоив и заспа. Пред кратко се разбуди и весела си гуга. Се надевам дека ќе биде се во ред.
Pred nekoj den i moevo isto..dojde komsikata lele dete ne prestana da place.a ne ja gleda prv pat ...zenava duri nezgodno i padna
Mojata se isplasi od tatko i,hehe,bese so sportska kapa i koga vikna da place odvaj se smiri,edno zalno pkacenhe,grevce..iako site bebinja se prikazna sami po sebe,gledam deka se tolju razlicni a sepak tolku slicni,na odredeni situacii reagiraat isto..
Мајки, ве читам и ќе излезам како неодговорна мајка....Бебуш го облекувам на боди на кратки или на кимоно ракави и одозгора памучни шпикозни или дводелен памучен комплет. Пошто е мало 2 месеца,не седи, легнато е или во релаксатор или на креветот, леко го покривам со тенко ќебенце...Просторијата ретко ја загреваме, по потреба пуштаме климата ама и не нешто подолго од 10 минути да дува...Хулахопки, ѕиври, боди на долги или поткошулка, т.е. маичка по долги за одоздола, не сум ставила сеуште, а и планирам истиве да не ги ставам за под гардероба зимава. Така беше со првото, така планирам и сега. Во врска со аспиратори и инхалатори и пумпици.....Аспиратор и инхалатор немам- нити за провото користев ниту сега. За првото купив од пумпицата рачна....ама никаков ефект немаше, се обидов и сега да ја применам...ама ништо не вади. Некако се снаоѓам со солени капки Носал, Назогал или слично и понекогаш чепкалки за уши. Од капкиве ставам 2-3 пати дневно, иако препораката на нашоит педијатар е пред секое доење да ставам. (според мене ту мач е тоа). И со капкиве имам ефект, а особено ако плаче....а бе се му излегува.....дофатливо... ДРуго сакам да прашам, знам дека саатот треба да го избацам, ама на пример по колку подои ви се собираат за 24 часа? И ако ви спијат бебушки преку ден подолго (3-4 часа), ги будите ли за да ги надоите?
Арни си знаеш , не го гледај саатот. ако бебето добро напредува не го буди ич, уживај додека спие по толку саати. Јас уште ја дојам ќерка ми, 19+ е и денес на пример цел ден цица.... додека беше мало бебе искрено често цицаше. На два саати растојание беше успех да дочека да цица.
Isto i jas izgleda neodgovorna majka Bodi mu oblekuvam i odozgora pamucni dvodelni trenercinja ili spihozni i obavezno corapcinja, a za spienje nekad i plisani shpihozni ili pizamcinja podebelki Vo stan sme ali uste ne pustile parno pa si zatopluvame so grealka posebno za banjanje pravime sauna @joy1 vo pravo si za suviot vizduh doma kaj nas definitivno noseto mu se zatna od masinata za susenje alista posto vo kujna mi stoi...A kako ostavas tendzere so voda da vrie vo tekot na nokta ili...? Mene mi rekoa sad so voda da stavam do krevetceto ama neznam dali treba zovriena
Чекам да зоврие и намалувам на единица-двојка и во текот на нокта доставувам вода Имам и јонизатор од дормео ама не раб добро
Јас до пред недела дена бев најопуштената мајка на цел свет, во однос на облекување, тунтање и затоплување. Значи од како е роден син ми му немав капа ставено после бањање (иако ме правеа луда), си спиеше со шпикозни само и покриено (без чорапи и боди), без дополнителни затоплување, секој ден бањато, секој ден шетавме по повеќе саати и поладните денови кога беа исто. Инаку живееме во нов стан со одлична изолација. Е од пред недела дена кога ми се разболе јас не сум јас. Значи ставаме и боди и во вреќечка, пед дена го немам прошетано, исто толку дена нормално не е избањат. Незнам што ќе биде, и дали ќе сеопраам, џабе им се смеев на другите мајки. Инаку некаде читав дека на бебебињата во текот на четвртиот месец нагло им опаѓале антителата кои ги имале стекната од мајката, нагло им опаѓал тогаш имунитетот, и тогаш најчесто се јавувала првата настинка, случајно или не моево баш тогаш се разболе. вие што мислите? @danichap мојов еднаш лежеше на спална и дојде мајка ми го крена. Ама некако одненадеж му дојде, влезе и го крена, кога вресна на плаче. Инаку тој едвај чека некој да го дигне. Па јас го земав па го смирив. Да не и дошла женаната изненадно, се вознемирило детето и после веќе да му се спиело, па обично тогаш се понервозни и се се поврзало. @Espadrila јас небројам колку доења имаме, нити го будам детето за да цица. Да таками рекоа и пробав да го будам, ама нема шански, ако го разбудам несака да цица. Значи дневно цица одприлика на три или три и пол саати, а ноќе врзува по осум саати сон.
Bodi po kratki i oblakam , hulahopcinja obavezno posto nekolku pati primetiv ladni nodjinja koga e so corapi i trenercinja.navecer isto bodi po krarki i pizamki.vo kukja sme pa i poladnicko e..a kapce samo koga iskacame da setkame.denvive bese i ladnicko
Комплетно се согласувам со @joy1 за сѐ што кажа за аспирациите. Потврдено ми е од лекар. Досега малата само еднаш ја носев на аспирација, кога беше настината и кога беше полна секрет. Два дена ѝ истргаа што имаше, тоа беше тоа. Инаку, дома не користам ништо. Ни сол при бањање. Ако ѝ се гледаат мрсули, нежно со бибо стапчиња ги вадам, толку. Ретко ставам аква марис ако ја слушнам ептен да не може да цица.
Majki kaj nas poslednive nekolku dena promena vo spienje, navecer pred 23.00ne zaspiva, kenka,place,trlja ocinja, no ne zaspiva,a pred toa se vo 20 casot zaspana bese.Nesto i ponervozna e,nervozno jade, samo so racinja vo usta, edno prste celo vreme si chesha nepcinja.Za nekoj den pravi 6 meseci, dali e skok vo razvoj,dali nesto drugo neznam.