Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    2.426
    Знам дека е навика, ама јас немав срце да го слушам да ми плаче, а јас да сум тука. Па свесно се „жртвував“. Порасна, помина, се заборави :)

На Baby warrior и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  2. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    36.248
    Малецки сте мајка. Новороденчињата само лежат. Јас би облекла скафанфер секако.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.879
    Допаѓања:
    15.115
    Може ќе се изненадиш и нема да е така. Еве и @Dodo1 ќе ја тагнам.

На MariaBouli и naturally им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    19.786
    Не, мислам дека ќе е топло за скафандер. Скафандер на минус би ставила. Вака облечи го и јорганче/ќебе ... ама во момент ќе процениш како си ти плус еден слој е доволно

5. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.033
    Допаѓања:
    2.896
    Мајки од 8 ден требаше да се почне со суплементи за бебе витамин Д

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    Да

7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.029
    Јас ја вадам на тераса во едно како мече :D не знам како се вика ама не е скафандер. Седиме кратко. Не и ладно.

На Anie93 и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  8. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    Моево бебе 5 месеци еве сега во недела.. луѓе уште дневните дремки само во раце ги спие... нема шанси на кревет. И да ја оставам заспиена на кревет, ке стане за 20 минути. Јас не знам како да почнам да ја учам на кревет да спие..Дали треба да затемнувам во собата? Дали во креветчето нејзино да пробувам да ја заспивам па таму да ги тера дневните дремки?

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    19.786
    Јас терав долго со бели звуци и проблем со спиење немал. Ама и пратев колку треба да е буден. Ако требаше во 3 да спие, ние во 3 бевме дома без разлика кај сме. Ептен се жртвувавме, за таа сметка имав бебе со ред.
    Пробај со white noises на јутуб ако не бива, пушти фен да дува колку да бучи дури заспие па префрли на моб.
    Бебе никогаш на спална не сум ставала се бил во креветче. Ми беше страв со нас на спална

10. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Јас некако во главава ми стои прв роденден до 15месеци за крај … тоа би било јуни-септ летово… којзнае дали ќе имам млеко дотогаш или пак дали воошто ќе успеам да ја одвикнам летово ама ете некако така си замислувам а ептен ми е тешко кога помислувам на тоа.
    Пред некој ден се изнаплакав на инста ми искочи рил како мајка поставува камера /телефон седнува со бебето една вечер на фотељата каде што го доела 15месеци и се снима како го дои последен пат за да не потклекне да му даде уште еднаш вечерта. Она плаче и го дои, јас плачам и гледам … маж ми седи до мене вњчерта ми вика што стана зошто плачеш :~: крај на програмата

11. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    Зошто мислиш дека ќе немаш млеко? Нема шанси туку така да снемаш, може да се намали поради оброците ама тоа е нормално. Телото знае колку му е потребно на бебето :)

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    3.048
    Плачење секогаш ќе има, дали сега дали понатака кога ќе го одбиваш. И јас бев скептик дека нешто ќе функционира со моето бебе, ама ете кратење на ноќните подои вроди со плод. Мојата не спиеше од 4ти скок па се до 10 полни месеци кога ги скратив ноќните подои. Преку ден си цицаше. Значи стануваше на секој саат, ја презаспивав со нишкање, некогаш со цицање, на секое станував од кревет нишкав по 20 минути.. некогаш ќе се расонеше и седевме будни по 3 саати сред ноќ, хронично уморна бев. Затоа сега спие од 8 вечер до 7 сабајле кома. На секое бебче му треба убав ноќен сон, подобро за бебето ќе биде ако спие убаво навечер. Јас цело време викав на моето бебе малце сон му треба ама не било така, сега заспива во 19:45 навечер и сабајле во 7 ние ја будиме за во градинка, а да ја оставам ќе спие до 8, 8ипол како ништо. Пробајте.. Ете кај мене лесно поминавме, не плачеше многу, спиеше со маж ми неколку ноќи па после со мајка ми додека да се осудам јас да се вратам во спална :rofl:
    @Baby warrior

На Anastasia579, Ladyme, Feniksgirl и 3 други им се допаѓа ова.
  13. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    Прифати цуцла твојата? Мојот не сака колку е добро толку е и лошо за во вакви ситуации.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    3.048
    Да, фати цуцла..

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  15. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    И уште нешто:
    Ја заспиваше со цицање па после преземаше маж ти? Мојот знае некогаш многу брзо да ми се разбуди после заспивањето, некогаш за 20мин до 1 час. Порано беше подобар спојуваше по 2-3-4 сати, сега… :worried:

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.266
    Мојата на пример заспиваше со цицање само првите 20тина дена … после веќе никогаш ќе цицаше ќе цицаше по пола саат кога беше мн мала о таман ќе си речев еве заспива и ќе почнеше да мрда да плаче и мораше во рака. После веќе почнав да ја заспивам без цицање со нишкање и цица после 40минути откако ќе заспие се размрдува и продолжува. Иначе навечер не давам цице на секое вртење и плачење нишка маж ми оваа недела попто јас со ракава десна сум лом ајде може среќа во несреќа тоа ќе биде значи советот од вас е навечер ич да пробам да не цица цело време дс пробуваме со нишкање?

17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    3.048
    Мојава никогаш не заспиваше со цицање. Цицаше, ждригнуваше, облакав вреќичка и со нишкање ја успивав. Кога почнав со кратење на ноќните подои ја успивав јас, и излагав од спална. Првото будење како и секое наредно влагаше со спална маж ми, и после си легнуваше тој со неа, јас спиев во дневна. Буквално не стапнав во спална 8 ноќи. После ми беше страв да спијам со неа да не ми се буди пак :rofl::rofl:(facepalm)

На Anastasia579, MariaBouli и naturally им се допаѓа ова.
  18. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    3.048
    Па јас се консултирав со педијатар, над 6 месеци немаат потреба од млеко навечер. Јас потклекнував и давав да цица, да речеме ако станеше 10 пати, 7 пати нишкав 3 пати цицаше. И така до 10 месеци.. Затоа сега знам како со второто, здравје 8)

На Baby warrior, MariaBouli и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Пробај да не нудиш цице бар на тие првите станувања. Јас ја заспивам мојава со цицање, така е навикната од новороденче и бар еднаш или 2,3,4 пати станува и ноќе. Откога ќе заспие ја префрлам во креветче и првото станување и е после 5-6, некогаш и 7 саати ама после знае на почесто дека ја зимам до мене и ваљда ме мириса повеќе и ми се лепи. Се сакам да пробам да ја вратам во креветче ама сум кома дур ја чекам да презаспие. Ако стане многу брзо како што викаш на околу саат тогаш кај мене пали само да и шшкам и да ја тапкам по газе (иако ова нема шанси во другиот дел од ноќта). Тој период мислам сонуваат и се будат од тоа па не бараат за утеха. Јас мислев нема шанси да прифати без цице ама еднаш рандом пробав успеа и одтогаш обично успевало ако ми стане толку рано

На Baby warrior и naturally им се допаѓа ова.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    колкаво е? :)