Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    Ми се насолзија очите читајќи, денес така некој емотивен ден имав во поглед на доењето, морам да си се искажам, да ми олесни.
    После првиот циклус почна да ми се намалува млекото, особено два-три дена пред циклус и првите два откако ќе добијам. Навечер од 7 до кај 9-10 практично и да немам млеко, пробав да стимулирам со пумпа, пробав и Лактил, Лактамикс, многу течности, но само си направив хиперлактација во текот на ноќта, а во тој период не ми надојде млеко. Ајде се откажав и почнав пред спиење да му давам АД. Ама сега како поминува времето и преку ден понекогаш немам доволно млеко и додавам АД, гледам штом дадам АД да се измолзам за стимулација ама не успевам секогаш. И денес, ден пред циклус, исто немав преку ден за еден подој, бебе се растревожи, почна да плаче, јас сама со него одма почнав АД да спремам, он уште толку почна посилно да плаче. Само што ми спремив АД и му дадов, одма се смири. Додека пиеше едно тешко ми падна, не заради тоа што му дадов АД, туку што не успеав да си ја одржам лактацијата и дека со тоа го расплакав многу. Едвај се воздржав да не заплачам. И некако во моментот си реков готово е, се префрламе на АД, да не го мачам ни него, да не се мачам ни јас. Ама па, следниот подој толку мирно, спокојно си цицаше и си заспа на града, одма добив сила уште малку да се потрудам со измолзување за стимулација, со чаеви и се друго...

На Anastasia579, Peperutce6, КаринаТ и 4 други им се допаѓа ова.
  2. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    Кога имаше 4-5 месеци често така го презаспивав, дури имаше период и цела ноќ преспиваше со така тапкање ама сега нема шанси. Баш вечерва пробав, пошто до сега три пати е разбуден :devil: ама станува и си седнува.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    142
    Ние дневните дремки секогаш ги заспиваме со бели звуци и тоа конкретно еден само. Ама во раце. А и ние исто секако пратам прозорец на будност кога треба да спие и слично, но проблемот е што до сега спиеше во дневна на светлина на бучава колку толку нели, па дали сега да пробувам во спална во креветчето.
    Исто такс многу почна навечер да ми се буди за јадење. До сега еднаш у вечерта стануваше само за млеко (на АД сме), а еве оваа недела цело време на 3 саати точно станува... не знам више

4. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    Многу менуваат значи хах, мојава ич нејќеше тапкање порано еве сега дури по малце прифаќа така само толку рано ако стане. А до тебе спие или во креветче?

5. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    5.512
    До мене спие, се полошо е спиењево како што почнуваат со лазење/кревање/одење…
    Барем кај нас :(

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.870
    Значи од што читам скоро сите кои спијат заедно со бебе имаат мака со спиењето кај бебињата, знаат дека цица е до нив ја мирисаат и ќе се будат на секое, џоа цуцла лажачка е цицката :rofl:
    А јас пак беља да ме земи, ко заинает не спијам, скролам рилсови и се смеам ко зелена до два по полноќ (waiting)

На Dijana DM, 1RedLipss, Simon4e0507 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    Не ми правете вака, јас сум пред циклус и сум премногу емотивна:D (порано не бев). Моето е на комбинирано, додуша мн повеќе на ад и колку и да се трудев да имам повеќе млеко, не дојде, а цицаше и уште цица и преку ден и преку ноќ. Така убаво си цица, го гледам и си тажам како за ова бебе немам млеко, го оставам да плаче додека му го дадам шишето. Се мачи тој, се мачам и јас ама ајде си викам барем маалку мајчино да пие за имунитет. Навечер кога спие подолго се молзам, за да не го изгубам и тоа млеко што го имам. Ми е страв да кратам оброци, бидејќи и така ќе ми се намали млекото. И пак во овој случај не знам кога би се решила да прекинам, најверојатно кога скроз ќе снемам.

На Baby warrior и Tulip023 им се допаѓа ова.
  8. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Месец ипол. Ама ја вадам од 20 дена секогаш кога е убаво и чисто надвор.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    632
    Здраво, дали сите користите пробиотик за новороденчиња? Ние сме 2 недели и уште не му давам иако педијатар ни препорача затоа што баш му работи супер стомачето и цревата ми е страв да не се створат грчеви од пробиотик

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    19.786
    Да да пробај затемни, во потивко... во однос на ад пред спиење пробај давај повеќе пр +30мл ако пие. Веројатно не го држи.

11. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    1.890
    И кај нас е полошо, порано ќе цицнеше ќе презаспиеше за буквално 7 минути а сега по саат се врти низ кревет. Мада мојава и со забиве се мачи горе само некој пробива па и тоа мислам си допридонесува за дел од лошите ноќи. Цела сум изгризана, изштипана и изгребана од неа, кога се мачи да презаспие лом ме прави. Инаку она многу подобро спие кога е во креветче, него ли до мене ама пак вториот дел од ноќта ја зимам до мене…

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    Колку направивте?
    Секоја капка е злато … колку е толку е :l:

На Anastasia579 и Merten им се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.879
    Допаѓања:
    15.115
    Капка ад се нема напиено, па во болница лежевме. Те молам не си ставај на срце вакви работи. Да е живо, здраво и ти со него, се останато е небитно и пролазно.:l:

На Anaroz1, Ladyme и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  14. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Јас имав млеко многу малку дури 2 недели. Се мачев јас ја мачев и неа слушајќи ги сите мора да цица за имунитет. Ја однесовме на педијатар не беше мрдната со тежината, зошто, зошто мајката слуша баби и све останато. Дете се дере плаче не знам што да му правам, тоа сирото гладно. И толку беше се префрливме на АД. Еден ден станав и едноставно немав веќе млеко, ни капка, ни за кога ќе ика. Тоа е, малата е на АД речиси од почеток, за жал се повеќе жени немаат млеко или не дојат или дојат многу кратко. Нема што да се јадосуваме и да си ствараме грижа на совест.
    П.С. јас сум доена до година ипол па до пубертет од Козле не излегов. Секоја зима таму зимував по месец дена. Така да нема врска тоа со имунитетот.

На fragaria, Milkiway, Ladyme и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    5 месеци, уште е мало, некако мислев дека ќе тераме барем до 9-10 месеци, ама сега скоро невозможно ми звучи тоа.

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    Не се откажувај, и јас тука околу 5месеци мислам дека се потсреди веќе ситуацијата и почна да цица помирно. За млеко мене мн ми помага овесот и овесно млеко навечер

На Tulip023 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1RedLipss

1RedLipss Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2018
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    474
    Колку ви е буден прозор на 6 ипол месеци?
    Мислам дека правам грешка, претходно заспиваше на два часа, сега некако ќе го заспијам тоа време, ама се буди после 20 мин наспан свеж, за после еден час, час и половина пак да му се приспие.
    Дали можеби му е зголемен будниот прозор, јас од навика на два часа мислам дека почнува да му се приспива и дремките ни се измешаа скроз (facepalm)

18. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.337
    Толку ни беа, 2 часа до 2 и 15.. не го заспивав одма ако немаше знаци дека му се спие, ама обично плаче кога му е време за спиење, па ги жули очињата. По 20тина-30мин спие и често знаеше така да не е донаспан и да плачи, па мислам по цели денови само го успивав, нормално со нишкање. Кај мене би помогнало да врзи повеќе сон ако спие на мене, до кај 4 месеци секоја денска дремка му беше така и некогаш ако се буди со плачење, а му се спие, знам да го оставам в раце да ми поспие

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.475
    На 5.5 месеци 2:15-2:30 порано од тоа ако заспие одма се буди. Само сабајле од будење до прва дремка е 2:00 часа. Пробај малку подолго да ти е буден може повеќе ќе спие

На 1RedLipss му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    Колку време треба да ставам мустела 123 за да видам ефект за црвено газе?