Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.879
    Допаѓања:
    15.115
    Кај нас брзо дејствувала, ден до два. Иначе миење после секое какање, кај нас и сметаше ако јадам зелка и пијам цитрусни сокови, одма и се црвенееше.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    секоја втора пелена му е какана, некогаш и секоја и освен со потопени тупфери некогаш немам простор како сама да го мијам… :whew:

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.879
    Допаѓања:
    15.115
    Епа од тоа му се црвенее, јас стално миев. Почесто какаат на почеток. Мачкај стално од кремата.

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.869
    Допаѓања:
    26.843
    Мало е твоето, за 1 мин измиено. Под чешма газето и измиј. Под мишки држиш и миеш. Сушиш со тапкање и убаво од кремата ставаш.

На Anastasia579, Ladyme и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.796
    Допаѓања:
    5.829
    Јас 3 години сум цицала со столче, па од основно од кога памтам со антибиотици тешки настинки одма да се спуштаат, па и како девојка средношколка на инфективно лежев од настинка се спушти, матичната не ме истретира како што треба. Тоа дека нема да настинува и да се разболува ако цица нема чиста врска. Кумава ја дои уште малава година ипол еве 3 пати козле лежеа, еднаш на детска исто одма и се спушта на плуќа.

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Peperutce6

Peperutce6 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2025
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.315
    Мајки на колку месеци се вртат бебињата на меше?
    За една недела 5 месеци и некако ретко се врти, и тоа ако е на страна наместена.. Еве вчера ни еднаш не се сврте.. Не знам дали да паничам

7. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.869
    Допаѓања:
    26.843
    Ич да не паничиш. Ќе се сврти кога ќе е спремна. Можете вежби да правите, ама остави дете да си прави спонтано работите, кога ќе е спремно.
    Мојата во вртење, станување, седнување, лазење,не беше по книга.
    10 ти месец кога беше, бум и се правеше во рок од една недела.
    Прооде брзо после прв роденден. Права каскадерка е сега.

На Peperutce6 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.475
    Ние сме 5.5 и уште не се врти. Од меше на грб знае да се сврти и тоа не секогаш, а од грб на меше ниту еднаш. Мислам еднаш ама веќе беше на страна легнат и со мрдање се сврти. Баш и др тоа ми кажуваше, џабе ќе го форсираш сам кога ќе биде спремен ќе си прави се. Сите деца не се исти.

На Anaroz1 и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  9. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    Моето во периодот од 4ипол до 5 неколку пати се имаше свртено од стомак на грб, а обратно никаква иницијатива не покажуваше, ни јас кога му помагав не беше заинтересиран. Он не ни сака нешто мн да биде легнат на стомак. И одеднаш баш дента пред да направи 5 месеци почна да се турка на страна и следниот ден се сврте на стомак. И не престана да се врти :D кај и да го ставам за 1 минута е на стомак. Ама проблемот е што како да заборави како да се врти од стомак на грб и сега на стомак брзо се уморува и плаче да го вратам, само што ќе му помогнам да се врати на грб, он одма се врти на стомак, некогаш уште вртејќи се почнува да плаче...и така деновиве само тоа правиме. Никаде не можам да го оставам, буквално станува од спиење, уште неотворени очи, он пробува да се сврти. Сите вежби што ги видов за да му помогнам да се врати на грб ги правам ама безуспешно. Така што ако имате tips and tricks, ве молам споделете :)

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    6.442
    Мајки како ги облакате бебињата за надвор на 10-12C?
    Имам едно како вреќичка дали да го ставам само во тоа и покриено со дебелко ќебенце?
    Или сепак скафандерче да му облечам

11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    Јас сепак со скафандер излегувам 3ипол недели е… ако му е топло ќе кенка ќе се вцрвени, ќе раскопчам малце:)

12. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Со Мустела немам искуство ама судо крем ми е закон.

13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    19.786
    На колешкава и моево се 2мес разлика. Нејзиното во приватна градинка, моето државна. Нејзиното доено до 3г, моето ад до 2ипол пиеше некаде. Сега се по 5г, цело време е болно, лежат по клиники. Јас жива се изедов што не успеав да дојам баш ради тоа сите ми викаа да цица имунитет да стекне не знам што, молзи се пусти прај бел ден не видов. Може не треба такви разлики да прајме, ама еве нејзиното 3годишно доење испадна никаков имунитет детено, некој да кивне тоа е болно

На hannybanny и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  14. arwen93

arwen93 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    1.703
    Мојата неколку дена пред 6 месеци почна на стомак да се врти. Од стомак на грб на 7 мес и неколку дена. Слушај си ја мајчинската интуиција, внатрешниот глас, зошто да паничиш нема потреба. Секое бебе индивидуално си се развива.

15. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.532
    Допаѓања:
    18.204
    Мајки, од колку месеци можам вака да ја возам во количка??
    До сега ја возевме во корпата, но веќе сака да гледа и се буни кога е скрос легната, почнав да ја ставам во транспортерот на местото на корпата, но и тоа веќе и е мало и штрчат ножињата.

Screenshot_20260116_201935_Chrome.jpg
    Screenshot_20260116_201950_Chrome.jpg

@Peperutce6 5ти месец почнуваме, секој ден ја легнувам доле на подлога, околу играчки, топчиња, за да се врти, нее не сака за жива глава. Навечер кога ја легнувам знае да си игра и да се врти странично, неколку пати се има свртено на меше периодов и тоа на креветот по меко и е некако па успева.

16. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.302
    Допаѓања:
    6.267
    И јас од 5 месеци почнав на 45• нејкеше да лежи воопшто цела пресреќна беше првиот пат дека гледаше :D иначе корпата цели 2месеци ја возевме со судни маки ич нејкеше да лежи, после се во транспортер до 5

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Од 5ти месец. Мојата не го сакаше ни транспортерот ни корпата - се преродив кога почна да се вози вака :D

18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Не се сеќирај. Одеднаш ќе ја направи промената.
    Секое бебе е различно, и кога ке е спремно ќе почне и со тоа
    Мојот како не се вртеше одеднаш почна , и тоа па незнае да се врати назад, од памет се извадив кога го видов го видов лицето во душечето.
    Сега се сака на стомак да е и многу често на страна сам се врти. Сега сме 5+

19. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    По препорака на ортопед од 4,5 месеци под агол од 45 и малку да го седнувам и дома под тој агол. Некако не му го погодувам тој агол дома па не сака да седи долго ама по 3-4мин тераме. За исправено седење ни кажаа од 6ти месец

20. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.475
    На 4+, педијатар тогаш ни рече да почнеме на 45 во количка и да го седнуваме на 45

На Guns N` Roses и Peperutce6 им се допаѓа ова.