Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    Мајки, дали е нормално за бебе од 3ипол недели, а и претходно деновиве да има различни дремки? Пример знае да се успие 3саати, ама знае и на саат да станува. Исто може да цица по саат ипол со прекини… и никако да не спие. Ми се чини дњка на периоди од денот многу долго стои буден… видов за негова возраст требало 1ч максимум. А пример он кога цица така саат ипол со прекини два, цело вемее почн да гледа. Ме интересира дали нешто погрешно правиме или нешто да направиме да не е вака… ако не е нормално :^):)

2. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.389
    Допаѓања:
    8.471
    Хаос се дремките тогаш, нормално е. А и да не е теоретски, што ќе му направиш на толку мало бебе? Оди разбуди го ако му се спие, или заспиј го со сила. Пред 6 години ова форсирањево на пазење дремки толку не постоеше, па детето си се стабилизира само со време, моево 3 ипол месеци, уште нема точно одредено фиксни дремки, дури сега почнувам да приметувам некој патерн, повеќе пази прозори на будност отприлика зошто сум приметила дека ако се долго будни стварно се раздразливи, особено приквечер, од сабајле секако е попоспано, барем моето. А на цице знаат и да си дремнуваат на почетокот особено, прати го бебето, не верувам дека саат ипол два не дремнува на цице. Ќе се потсредува со време, не го мисли многу. Прати го само.

На fragaria, Anie93 и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  3. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.532
    Допаѓања:
    18.204
    Даа, кај мене беше хаос со дремки, многу се нервирав тој период, си викав како може толку мало бебе да е будно толку долго, ќе задремеше 5 минути и ќе се разбудеше и се така, ама како ќе одминува времето, како ќе расте ќе се среди.

На fragaria, Anie93 и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  4. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    36.248
    Не правиш ништо погрешно, такво е на почетокот.
    И јас на почетокот се прашував и ми беше чудно како може толку мало бебе да не сака да спие. Или па кога ќе заспие и еве го буден за 15мин. Мислам дека 90% од времето буден беше преку ден.
    Се среди тоа некаде после 2-3 месеци кога наполни. Тогаш веќе стекнавме рутина и со ноќното спиење и денските дремки.
    Кога ќе стекнете рутина полесно ќе биде. Како расте така ќе си фатите ред.

На fragaria, Anastasia579 и Anie93 им се допаѓа ова.
  5. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Биди среќна ако не плаче кога е будно. Мојава ѕверка уште спие така по 15 минути пола саат, ретко ретко знае да врзе саат саат ипол, а секој буден момент го користи за да плаче. Сега научила тажно плачење да ти се откорне душата ако не ја земеш во раце. Многу ретко е расположена да седи, гледа и да и збориш. Се надевам брзо ќе помине рбетот ми се откачи мислам од цело време во раце.
    Инаку менува ептен ритам. Некои денови спие во точно време на пример после цуцање, некои денови се лудило хаос крај не можам да фатам.

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.869
    Допаѓања:
    26.843
    Во количка низ дома си пробала? Ми беше спас количкава. Така и ќе заспиеше и ја оставав да спие. Или ќе седнев и со нога ја мрдав количката напред назад.

На Anie93, fragaria и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Ни количка ни релаксатор. Престанува да плаче со клекнување чучњеви така да мајкава ќе се прави манекенка :D

8. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    4.872
    Штом така се смирува, пробај со пилатес топка. Ем ќе се правиш манекенка, ем ќе седиш и ќе ти биде полесно.

На Peperutce6, hannybanny и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  9. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Е ова не ми текнало, а имам пилатес топка. Фала ти многу :l:

На Mimmi39 и Peperutce6 им се допаѓа ова.
  10. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    981
    Ништо погрешно
    нема патерн на почетокот
    И јас се чудев како може цел ден будно новороденчето како зајче буквално задреми малку па седи будно а навечер си спиеше ама го будев за ад на три саати и мислам дека може ок то за почетокот ама за жал тоа го терав така до трет месец и му остави навика па сега само се буди ама ок е пак навечер а после трет месец и денски малку е подобро

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.195
    Допаѓања:
    18.864
    Па некогаш кенка, некогаш плаче, некогаш само гледа. Кога како :D

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    После третиот месец било мед и млеко така ми кажаа сите мајки околу мене па чекам да видиме :D

На 1RedLipss и Anie93 им се допаѓа ова.
  13. fragaria

fragaria Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2016
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    981
    Па не баш (facepalm):?::rofl:
    Ама дефинитивно е подобро многу
    Оти почетокот барем кај нас беше хорор до 2 м
    Или плачеше или спиеше или на цице со саати за да воспостави лактација...4та состојба немаше
    Се виткаше од мешето, грчеви, не спиеше, со дремките ужас... Со пелените дури најдам кој му се ок...па кој крем па црвенило па на секое мочкање плачеше... абе Само плачење и вриштење многу стресно но помина

На hannybanny и Anie93 им се допаѓа ова.
  14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.389
    Допаѓања:
    8.471
    Хахаха, да. Бебе сака во раце пак цел ден, само што сега е 7 кила, со спиењето што ни се деси да не зборам :bandit:

15. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    Е и ние сме во таа состојба плаче јаде спие. Вие што доите бар на цице ќе се лажете. На адаптирано нема така сега ми бара почесто да јаде педијатар вика не, дете се дере. Тоа е. Ќе чекаме подобри времиња :D

16. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    1.029
    абе дајте малку надеж :D

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.389
    Допаѓања:
    8.471
    Абе и јас сакам надеж. Еве ај, со првото дете после околу 4 5 месеци кога почнав да го ставам на подлога доста се занимаваше, беше спортско бебе и цело време вежбаше моторика, не ни морав јас нешто многу да го анимирам, ова ќе видиме. Ама еве по следна недела 4 прави, сака во раце уште, што да те лажам :D, вреска ако е доле а бабачко си е, мислам од раце ќе го испуштам, особено кога пробувам да средам нешто по дома со него во раце. Дај боже да се погоди како брат му спортски тип за дење, како што се погоди исто за (не)спиењето. Ама секое бебе своја политика. А за плачки од грчеви, се намалуваат ваљда ама мои деца немаат грчеви.

18. Dijana DM

Dijana DM Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.292
    Мамички, дали можете да ми кажете некоја техника за пробобување на вкусови?
    Пред два дена почнавме и првата лажичка беше ок, ( почнавме со јаболко) од тогаш па до денес кога ќе ја види лажичката затвара уста и врти глава и како да има нагон на гадење. На уште непоробано...
    Користам на бејби нова лажичките
    има ли некоја техника? Да пробам со цуцла ми пројде низ глава, ама пак си викам немој да не сака после млеко да пие...

19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.411
    Допаѓања:
    4.872
    Има едни цуцли со дупчиња. Ние порачавме од Тему, за секој случај да ја имаме за од нареден месец.
    Инаку, немој да форсираш ако не сака. Дај му малку време, ден-два нека одмори.
    Може да земеш силиконска лажичка. Или било каква. Или пробај друг вкус, пр. банана. Навикнат си е на млекце и ќе има отпор. Ќерка ми повеќе од три лажички никогаш не стави во уста.
    Само биди трпелива и не се нервирај. Следи го бебе, сам ќе си покаже што сака, кога и колку.

На Dijana DM му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2025
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    504
    И моето на вториот ден почна да ми затвора уста и му дадов прво да ја допре храната, да си поигра малку и потоа почна и да отвара уста. Од третиот ден почнав и него да му давам лажичка со малку храна и сам си ја става во уста, лом се прави, си игра ама и јаде. Веќе две недели така тераме, и сега за сега е океј, повеќе он си јаде од неговата лажичка отколку што јас му давам. Не знам ова колку ќе е изводливо со поголеми количини кога ќе треба цел оброк ама за пробување вкусови ни функционира.
    Едит: за него земав силиконска лажичка, од оние како за блв.

На Ladyme, fragaria, Dijana DM и 1 друга личност им се допаѓа ова.