Кој месец сте?? Ако не сака не инсистирај, после ден, два пробај пак, пробај друг вкус и со друга лажичка. Јас имам многу мала силиконска лажичка во зегин ги има. Моево па ќе се степа, ми ја зима лажичката, сама ја бутка во устата и само се дави . Подобро е со лажичка да се учи да јаде.
Можеби имате пишувано но ако може дами пишете од кој прибор сте најзадоволни да не утнам како со шишињата па да ми седи така И која кашички ги земате за прв пат? Или може сама да направам Имам од една другарка јаболки од негде и се као не прскани и валда органско производство не знам дали може со нив да почнам? И на пример може со купен компир од продавница?
Педијатарот ми препорача да почнеме со зеленчук па овошје, заради вкусот, бидејќи овошјето е благо, па да не не ти јаде зеленчук. Јас почнав со готови кашички на Хип, Холе, а кога имам од намирниците и правам и од нив. Тиква имам правено, копир од младите компирчиња зимам за нејзе, тиквичка, готови кашички морков, пашканат, сладок компир, брокула, комбинација компир спањак. Од овошје само јаболко има пробано од готова кашичка.
Нема тоа многу влијание искрено, еве почнав со овошје, па зеленчук после месец скоро. Сега кашичка со зеленчук цела ја јаде зборам 250-300 г а овошје едвај 150 со молење. Најдов некоја безглутенска вечерна во зегин со зеленчук ја изеде цела... не ми јаде млеко гриз опции со овошје цел месец незнам колку комбинации направив и сега ќе почнам со зеленчук да мешам навечер.
Прибор како за нас. Со тоа што на неа и ставам и во метално тањирче. Можеш со јаболче да почнеш. Компир од маркет сум давала. Реално, во глобала незнам дали има нешто ич да не е прскано. Барем против бубачки , скоро сите прскаат.
@BellaBibi @Ladyme @Guns N` Roses vi blagodaram mnogu Barem da imam nekoja nasoka shto da baram vo zegin Utre kje pisham na Viber na matichnata pedijatar shto mu e, moze kje kaze neshto plus pa taman kje stigne da pochne na 5 m tochno so vkusovi So toa shto kje vidam i na net Kako shto koga da raqspredelam so ogled na toa Deka i cica malku i vekje ima 5 obroci od 100ml ad vo tekot na 24h
Мајки, колку времески ви го пијат млекото бебињата? Мојов последниве 2-3 дена го пие до пола и после се влечеме се молиме да го испие. 60мл ќе ги испие одма а останатите 60/70 ќе ги пие пола саат. И на секое само се мрда се тегне, врти глава, плука цуцла. Кога прави така ќе го тргнам шишето ќе го оставам малку и пак кога му го ставам шишето во уста го зима почнува да пие како гладен и пак тегнење вртење плукање. Или ќе заспие и му стои шишето во уста. Сум провала и да го буцнам и да го скубнам, да го голицнам и пелена да му сменам да го разбудам џабе е и џабе. Дали е тој втор скок па е ваков не знам ама знам дека почнува на живци (и овие малку што ги имама) да ми иде
Се согласувам дека нема влијание бар ни кај нас. Јас со зеленчук почнав па пак не сака зеленчук. Кај нас одкога дадов млечни и глутен скоро се друго едвај јаде, само млечно и глутенски (јуфки, тарана, леб) јаде со сласт
Мајки, бебчињата што ви се на АД, конкретно ако има некоја што користи Аптамил Комфорт, до кога го користевте комфортот( пошо е нели млекото препорачливо за бебето кога има грчеви) ? Ние дме 5 месеци и уште пие комфорт 1, ама повеќе од 120мл ептен ретко да испие... не знам дали да го сменам млекото пошо веќе нема грчеви нормално или да префрлам на 2? Не знам
Ама некако малку ми делува дека му се само 60мл и 4 часа да не побара да пие после тоа. Малку е настинат сега, носот му е полн секрет а и грлото малку му е црвено. Не знам можно ли е тоа или цуцлата да не му е протокот јак/слаб. И дали ги будите на 3 часа да пијат или ги оставате сами да си побараат. Иначе утре 8 недели ќе прајме Ние сме на комфорт и планирам до 6ти месец да го пие па да се префрлиме на обичен аптамил 2. Така направив и со поголемата, така и сега
На аптамил комфорт сме. Преку ден на 3 часа пие најмногу 80мл, 90 преку сила со молење и после млекото одма рачето во уста го става ко да е гладен. Еве сега пред малку се разбуди испи 110мл после 4 часа. Изгледа прерано му давам да пие и не е гладен на 3 часа.
Давај му кога сам ќе побара. Пр. ќе почне да се лути, да кенка. Тоа што става раче во уста не значи секогаш дека е гладно бебе. Си го "истражува" рачето, си го осознава телото.
Да ќе мора нешто да сменам. Јас на прво кенкање одма му давам млеко ама еве сеа го оставив малку повеќе да покенка додека ставам на поголемава да јаде и баш се налути дека гладен па си испи скоро се.
Од кога пиете по 120 мл. Малата има 6 недели пие 90 цело време бара уште педијатар не ми дава да и зголемам. Инаку не ја будам веќе ноќе. Сама почнува да плаче и и давам тогаш.