@espana i nie sme isti. Sega osven vo kolicka na drug nacin nema zaspivanje. A ic ne sakam vo kolicka na tesno da spie. Po nervozni,po zivi.Poveke gugame,duri rzime. Druga promena ovaa nedela e sto porano kakase ednas dnevno,sega po dva pa i tri pati.A skoro isto jade kako porano. Posle jadenje obavezno saka ispraven da stoi na noze.Se drzime po malku za masata i taka stoejki kaka. Pravam pauza so navala za kasicki,deka vopsto ne gi saka.Sokcinja skoro ukinav,ne za drugo,gi saka ama pomalku mleko mi jade taka. Se podisplasiv za aspiratorceto za nose i veke dva dena sme samo na kapkite po dva pati dnevno ama sega pocesto nervozno se cesa po ocite i noseto. Inace kako se blizi terminov za vakcina tolku poveke panika me faka. Toa sto ne mi se dopaga e sto postojano me bara,i pocnuva da razbira,vo drugi da ne saka osven vo mene.Duri nivodicka od drug ne pie. Toa e valjda sto postojano sme zaedno i sami.
@espana Неделава истиот проблем го имавме со спиење.Пред 23:00 никако заспивање, а му се спиеше и нервозен беше.Ќе го фатеше дремка накај 19ч,ќе поспиеше пола саат и после нема спиење.Со плачки и нишање заспиваше,а пред тоа се знаеше бањање,млекото и во кревет.Ама фала богу траеше 4-5 дена и си се среди,пак си заспива накај 9. И јас си поврзав дека е скок во развој зошто правиме 6 месеци. А нервозното пиење на млеко,чешкањето на непцата само со едно прсте уште се тука не бегаат. Дури и кога ќе го земам во раце,накај мене свртен и нон стоп ме гризе по рамото. @galapce и син ми многу сака да стои,обожава.Денеска го ставив на седмоседот во дневна,потпрен со рачињата горе,сам стоеше.Абе живи радости беше. Јас само незнам што ќе правам со тоа држење во раце. Леле луѓе само во раце да е и да шетаме по дома.Седнати никако,одма живците не фаќаат... Веќе несака ни во релаксаторот да е,ќе поседи некоја минута и одма со газот се крева за да го земам. Среќа за на спална не ми прави проблем.Ќе го легнам,се превртува на меше и го лажам со играчки.Така знае да поседи некој пола саат до 1 саат.Зависи како е расположен.
@Mandarinka znaci kaj site e isto. Ova za vo race ama skros isto. Za da sedime ili malku polezime,ako ne se baby english song(koi mu gi pustam na lap top)do nego,nema sansi ni 5 min da odmoram race. I toa strogo so se vika vo moi race. A najmnogu pazev za da ne e postojano vo race.Jas zemav i kosh,no seuste nemoze da sedi i stoi samostalno,koga ke se podzacvrsti malku,ke vidam dali ke mi bide barem mala odmena. Nie zaspivame do kaj 22 30,mada i pokasno,ama se budime eve vo 3 za jadenje.
Мислам дека Мариз спомнуваше оној хрватскиот MELEM (така се вика и фирмата ваљда) го мачка, а и ние го користиме чат пат.
Ooo i nie denovive maki za zaspivanje,preku den spie kratko,navecer mi se budi nervozno,pa koga ke pusti eden glas,site ne vadi od pamet..i nie za dva dena pravie 6 meseci pa najverojatno skok vo razvoj e..i bas e smeneta, po nervozna,po prgava,saka da sedi,se ispravuva,kaj i da e ke pocne samostojno da sedi,ama ne sakam da ja forsiram dur ne otideme na ortoped. @galapce vo odnos na kakanjeto i nie sme isti...preska vo rok od pola saat tri pati se iskaka i sega ja banjav,ja soblakam taa pak kaki..ako bolje neka kakaat otkolku pa da se macat po nekolku dena
Керка ми има 20 дена, преку ден не спие ич само кога цица ке преспие 10мин и тоа е. Ноке спие по 3 саати се буди само за цицанје. Чудно ми е пошо читав дека новороденчиња спијат повеке саати во денот. Неможам ништо работа да завршам цело време или во раце или да ја возам со количка по соба. Неам нерви веке.....
Секое дете е различно. И кај мене преку ден не спиеше. 2-3 пати по 10-15 мин. само, а навечер се будеше первиот месец на 1.5-2 часа. Јас имав помош од мајка ми, инаку е многу тешко на стартот...но ќе се стабилизира полека у ќе си фати друг ритам
Моето е 4 месеци и е такво од самиот почеток преку ден, ама ноќите се добри. Сеуште е таква. Спие само во кола во транспортер или количка надвор, дома или во раце ептен треба цврсто да се успие па да поспие сама инаку штом ја спуштиш ете ти ја после 10 минути станала. И мене ми е проблем тоа плус и уште едно дете имам, ама ете изгуравме некако. Ќе пројде. Јас се надевам секој ден дека ќе почне да спие сама по саат време барем те.кога ја спуштам да не се буди како зајче. Подобро помири се со тоа дека некои бебиња се такви, полесно ќе ти биде, организирај се како знаеш и умееш, ако ти е прво блазеси ѕи, барем не мораш и другото да го мислиш. Се надевам дека ќе се стабилизирате и дека ќе спие повеќе понатаму.
20 дена е и веке немаш нерви Ах бе мајче чекај грчеви кога ке почнат и заби растење да видиш што е неспиење
Denes bevme da kupime od kockite dolu sto se stavaat kako tepisonce za bebinjava,kako slozuvalka o dobri se,vrz niv staviv i dve kebinja za.pomeko i vo salon si go namestivme ,jas i mm.si gledame tv.taa se prevrtuva na.stomak lazi.po malku,uziva,taka dva saati so nas tuka ,se umori, ja zemav ,samo sto ja staviv vo kolicka zaspa
Искусни мајки ве молам за памет. Бебе некочку дена е ептен плачливо. Ни капки ни менување положби не помагаат. Се мислам дека е од формулата, Комбиотик на Хип, но па таа ја пие од родилиште а лекарот вика да не менуваме млеко. Дополнително, преку две какања каката му е зеленкаста, останатите пато жолта. ( извинете за детали ама морав). Дали вака се грчеви во трети месец, за настинат не е, или до млеково е? Пред јадње е мирен и се смее, само шго ќе јаде почнува да плаче и тоа трае 1.5 час.
Zelenata kaka znae da bide i od nenajadenost. Ili ne se dojaduva,ili ke e do hranata sto ja davas,moze ne mu prija,mada ne veruvam. Stom vikas deka ne nastinato. Ne e ubavo da se menuva hranicka ama koga se mora se mora. Moeto ednop jadese vo bolnica ama doma smenivme.
Од каде ги купи и колку коштаат. Кај мене баш пред телевизорт, широкиот дел е паркет, морам нешто да ставам. И јас се мислам за коцките. Ми изгледаат како добра изолација. Е сега незнам како најубаво се одржаваат и плус читав поделени мислења за нив, демек нешто штетни биле. Инаку во бисер сретнав и големи вакви коцки (60 на 60) и сите заедно прават некоја слика од дизни. Инаку ние уште правиме инхалации, чајче и спреј прскаме. И сега како во носот да има секрети. Шмрчка со него во некој периоди од денот. Пробав да извадам нешто, но никогаш ништо не излегува.Грлото како да му е ок. Само носето го мачи. Пред доење шприцам спреј, почекувам, и почнуваме со доење и ми се чини како голта и секретот го повлекува. Секогаш после доење некако е помирен со носот. @danichap вие како сте деновиве?
Да не ја подречам ама супер. Втор ден немам употребено ниту инхалатор ниту аспиратор. Сабајле е малку затната ама и се пушта по кратко, а мрсулчињата се вадат со навлажнета чепкалка. Приметувам шлајм и во пелените. Не е целосно поздравена, но огромен напредок. Си има фатено супер ритам.после бањање доење заспива, и дури пред јас да си легнам ја дојам. И во моментов дојам а она спие, и потоа си продолжува до сабајле. После подојот кај 06, пак си продолжува најчесто. Мислам јас ако не и понудам она нема да побара и 10-12 часа ќе спие Не сака во раце...си заспива ви креветчето. Белким ќе тера вака.
На една група на ФБ го коментираат овој аспиратор за чистење на носе. Што мислите вие? http://www.amazon.com/Baby-Nasal-As...683545&sr=8-2&keywords=nasal vacuum aspirator Се поврзувало со правосмукалка. Мене тоа ми е страв. Но мајки кои веќе го имаат тврдат дека јачината се адаптирала, и дека било скорз безопасно.
Od Djambo gi kupivme pomali se zemavme dve pakovanja i nas taman ni se za.pred tv, golem prostor ima laminat.Nezz zasto gi komentirale deka ne se dobri,jas gi pokriv so dve kebinja od.pricina sto malata se vrti, padja ,se mava so glavceto,pa da ne e tvrdo i bidejki se lize,ke se navesne.i si lize pa podobro kebe cisto otkolku kockite
мамички носето ни е затнато и грчи некоја од вас имаше спомнато капки за затнато носе па ако можи да ми кажите како се викаат
@verena tvoeto bebce mislam deka e okolu eden mesec.Kapite se Marisol. Jas seuste koristam marisol.Od ovie kapki spored mene sekogas da si imas po doma rezerva.Toa e vsusnost solen rastvor.