Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.150
    Допаѓања:
    33.899
    Ние сме на Бебелан од сам почеток. Имам напишано нешто повеќе во темата адаптирано млеко
    http://forum.femina.mk/threads/Адаптирано-млеко.16007/page-36
    се надевам добро ќе го прифати и твоето(y)

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Od kolku meseci treba da pocneme so vakcini? Mojot sin e 2m i mi rekoa da pocekame uste mesec dena i da pocneme so petovalentnite...

3. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    здраво јас одамна ве следам ама еве денес решив и јас д асе активирам :) имам пет месечно бебе и од овој месец почнавме со дохрана е сега прашањето мие синко од кога почна да јаде почна да кака многу зелено никој пат вака не му се случило дали е нормално или треба да одиме на педијатар. Инаку весел сие се само на моменти го фаќа криза :D и жива ненаспана сум:( преку вечер станува на секој час за цицање а преку ден немам можност да се одморам од домашни обврски ;( ама си викам ке помине кај и дае ке одрасти:D:D

4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Во родилиште ми рекоа на 2 месеци. Појдов во Идадија и ми рекоа на полни 2 и 5 дена дека ќе прими шестовалентна за да не го боцкаат 2 пати. Претходно направив и крвна слика.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    @mariz како поминавте со забчето? Сега приметив дека и ние вадиме запче. Се познава дека е расцепено непцето долу десно и се гледа малку белко и грепка :D. За колку време ќе излезе цело? Се смета ли вака дека веќе извадил забче? Поздрав

6. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ima uste edno bebe utre na 14 -ti,i nie pominuvame vo dr.tema,ytre pravi 6.meseci, a od denea pocnav so Aptamil 2 , nekako e ponervozna,poslabo spie,dodeka zaspie kenka ama jas mislam ke ima zabce,poslabo jade ...ke pomine,period.
    Inaku kupivme dubak.so lulka i se iznaraduva koga ja staviv,levo desno gleda,pa se smee,pipka po dugminja,radosti :)
    Za zelena kaka otkako pocnuvash so cvrsta hrana ne e strasno,zavisi sto jade,kaj nas od sliva, zeleno jabolko e zelena,ama jas ne se grizam.dodeka ja gledam deka e dobra.

На awl и mariz им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.118
    Допаѓања:
    78.051
    Da da se smeta :D Cim grebka i e vekje iskoceno nemate gajle :) Eve vekje 10dena pominaa i celo e skoro iskoceno, a kje vadime i vtoro zabce vekje ni se sprema zabceto do nego hihi

На Kaetana и espana им се допаѓа ова.
  8. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    dali vasite bebushi pretaat i skokaat dodeka spijat. ova moevo ti se cini ke izbega nekade se vrti na strana skoka mrda so race i noze a ocite muse zatvoreni i stanuva da cica na sekoj cas :D

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Auuuu dobredojde :) Mojata cela nok e vo dvizenje, spir i mrda desno levo,gore,dolu,noze vo vis...

10. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    dobre ve najdov...jas pak mislev da ne mue neshto probav i da mu smenam mesto dane ne mu e udobno ama ne bre isto e(facepalm):lol:

11. len4e

len4e Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    60
    Na levata grada mi se pojavi cvor, e sega imam dvemesecno bebe na doenje, dalivse raboti za mastitis ili nekoj drug slicno iskustvo....

12. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Беше патронажна кај мене и се е ок,ама ми забрани скоро се да јадам :^)
    Благо една коцка на ден само можам,домати не,пржено не...триста работи не...па што да јадам?
    Демек заради тоа што дојам да не му правам грчеви на бебето...
    Чим тоа се неможам дајте некој предлог што можам?

13. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.211
    Допаѓања:
    106.390
    Пиј повеќе течности, чај од нане, млеκо, јогутρ, κисело млеκо, месо, зеленчуκ, овошје, пиј многу вода, благо баш за доилκи велат и им носат за да било благо млеκото... во основа ќе си јадеш се умеρено, само течностите зголеми ги, самиот оρганизам ќе ти поκаже, а избегнувај тие κои се алеρгени и јадења κои подуваат (гρав, гρашоκ, бρоκули, зелκа, κаρфиол, љута и зачинета хρана, κафиња, алκохол, домати и поρтоκали заρади птевентива да не поцρбвени газето и алеρгии, јатκасти алеρгени и сл.

На tweety26 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    И нас не посети патронажна сестра и беше многу фина. Ни покажа како правилно да ставам широк повој барем до првата контрола, како папче да чистам и еве вчера и падна папчето. За храна воопшто не ми препорача ниту ми забрани нешто. Едноставно ми рече мајка грчевите кај сите доаѓаат само кај некои појаки се кај некои послаби. Се зависи колку брзо бебе ќе развие ресички во цревцата и ќе лачи ензим за разградување на шеќерите од млекото. Ми ги препорача колиеф капките како поприродни за разлика од еспумисанот.И ме зачуди млада патронажна сестра а не е приврзаник на она слободно доење колку сака и кога сака. Баш напротив ми рече да гледам на еден подој да исцица што е можно повеќе од мене па потоа да и дадам дохрана да проверам колку е гладна и да направам пауза меѓу доење барем 3 часа за да можам и јас да се одморам или работа низ дома да си пофатам.Исто ми рече во текот на денот да и давам по малце или чајче или водичка помеѓу оброците.За вакцина ми рече помеѓу 2,5-3 месеци со крвна слика да отидам.И ми рече за носето кога ќе почне грејна сезона пошто во стан сум да користиме Септоаква - физиолошки раствор по 3 пати или повеќе според потреба. Толку :)

15. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Мене па ми рекоа широк повој не мора,Чај,вода никако.И за доењетона 2-2 ипол саати обавезно ако веќе го запазуваме тој ред,ако не кога си сака тоа...
    Ама пошто моево божем нонстоп сака морав во ред да го доведам залажувајќи го со цуцла.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lina-kalina

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    ^ И мене во болница педијатарот ми рече дој кога сака бебе ама патронажнава ми вика со тоа доење неможело да се види дали бебе е сито, дали се најадува или не е лактацијата доволно развиена. Дека во почетокот и млекото не е доволно јако, дека до 14 дена се регулирало тоа па затоа може бебе да стагнира со килажа. Ова ми рече до првиот месец на контрола кога ке се види колку напредува. Јас кај педијатар закажав мерење за 20 дена од раѓање колку да провериме како ни оди пошто ем цица ем со дохрана сме, бебе бара повеќе да јаде а од мене не се заситува.

17. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    974
    Lina Kalina, od iskustvo so 2 deca najodgovorno ti tvrdam deka sestrata ti gi dala najlosite i najpogresnite soveti. Za sirok povoj poarno da ne debatiram, si ima ortoped, moite deca ne koristele. A za doenje, definitivno koga i kolku saka, bez merenje na vreme i apsolutno bez nikakvi caevi i voda bez potreba. Doenje na 3 saati- najlos mozen sovet na majka kaj koja laktacijata seuste ne e ubavo vospostaveno. Sekoe dobro, vie si znaete kako ke postapite, ova go pisuvam najdobronamerno.

На ♡BuBaLe♡, Kaetana, bella.s и 2 други им се допаѓа ова.
  18. lina-kalina

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Несакам да испадне дека терам контра ама по моја логика мислам дека сито најадено бебе врзува подолг сон или барем е подолго време мирно а ако само малце цицнува и си заспива нормално дека почесто ке бара да јаде. Башка и тоа што јас немам слуги по дома да ми работат за да лежам цел ден со градите на изволте за дете да си цицнува кога сака и колку сака. За широкиот повој знам дека на сите превентивно им го кажуваат па не ми претставува проблем до прва контрола, а и полесно е бебе за држење а и не е лето па на дете склет да му е. Штознам, ова е мое мислење :?:

19. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    сите педијатри велат доење на 3 часа но лично мое мислење за моето бебе е дека неможи бебе од 5 кг 3 часа да не јади бидеки е само на мајчино млеко,и мене педијатарот ми рече на 3 сати да јади но самото си бара на 2 часа можеби и побрзо а јас му давам не му го кратам јадењето

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    974
    Ok Lina, ti si znaes, kako smetas deka treba taka napravi. A okolu slugite, od prv den sum sama doma so 2 deca, golemata ja trgnav od gradinka zaradi moznost da mu nosi bolesti na maloto, i tesko e, u stvari mnogu e tesko, ama najbitni se potrebite na bebeto i pravilno vospostavuvanje laktacija. Zatoa sto imav mnogu problemi po ova prasanja i mnogu greski napraviv so prvoto go pisuvam ova.

На Kaetana, bella.s, Maceto123 и 2 други им се допаѓа ова.