Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Сега на тие месеци, веќе и видот им е почист и нормално да гледаат повеќе околу и да истражат што има.
    На меше кога е, си пробала да носиш играчка лево десно?
    Јас и огледало и ставав пред неа, за да и се крева и лево десно и го движев. ( ова кога издржуваше на меше малце де)

2. Anie93

Anie93 Популарен член

па деновиве со играчиве се мачев и на меше само така лежеше без ништо :)
    Ќе пробам и така…

BellaBibi likes this.
  3. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Хелпппп, како да направам да спие подолго навечер. Станува точно на 3 часа за јадење, швајцарец, ни минута покасно. Пие млеко и продолжува, дека е на комбинирано додека мм направи ад он цица, го пие ад 120 мл и пак за 3 часа се буди...ненаспана сум :wasntme:до кога е вака? Дали смеам да му дадам повеќе ад? Ќе го држи повеќе часа или само ќе го прејадувам? Педијатарот се зачуди дека станува често ама не кажа што да правиме. Му кркорат цревата дури, гладно е бебе, ама чим заспива не бара уште валда му е ок 120мл. Подригнува и спие. 5м е бебе:yawn::yawn::yawn:

4. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Женооо ти ме читаш ли мене :headbang:. На секои 40 минути се буди моево, 4 ипол месеци е. На 3 саати да стане денот куќна слава ќе го прогласам ^_^, нема да знам што од толку спиење. Шала на страна, ова педијатриве како паднати од Марс се малце, се чудел зошто бебе 5 месеци не спиело. Па не е само глад причина за неспиење; скокови, регресии, нови вештини совладуваат во првата година, сакаат близина итн. Поретки се тие што спијат, верувај ми. И зависи од темпераментот на бебето, јас љути ги раѓам како мене и мм очигледно. И првото не ми спиеше до година и кусур, сега оди стани го за во школо. Се во свое време, ќе спие. Јас му се жалев на педијатарот мој така да си кажам маката, вика бебе со сила не можеш да натераш да јаде и да спие. И така е. Освен нели тренинг, ама јас немам душа за тоа.

Anaroz1, naturally, EarthFire and 2 others like this.
  5. hannybanny

hannybanny Популарен член

Мојата само ако е расположена иначе не регистрира ништо. Колку сакаш тропкај мрдај ако нејќе нејќе. Додуша со татко и сака во секое време мене ме зеза.

Anie93 likes this.
  6. hannybanny

Ние сме на ад од сам почеток два ипол месеци е уште станува на 3 саати. Се случува некогаш да се усони да промаши ама кога ќе и текне кога ќе викне не знам дали може некој толку брзо млекце да направи :rofl::rofl:

Germanka7 likes this.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

ама ајде бар кај маж ти сака, овој наеднаш не сака ни кај двајцата. Ептен кратко на момент :whew:

8. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Јас имам на виббо таа без ногавици, као од 0 до 6м, пред 2 недели му ја пробав, искрено голема му беше горе, ја јадеше во уста цела, а убави се на квалитет. Ја оставив за од нареден месец, инаку е 2м малиот

Milkiway likes this.
  9. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

Како да ја облечам беба за шетање на времево? Боди на кратки, шпихозни, крзнен скафандер и ќебенце доволно е? 12 дена е инаку па сакам да почнеме по малку да шетаме низ маало барем. 30 минути многу е?

10. Anie93

Anie93 Популарен член

Доволна е облеката. Јас прво го изнесував по 5-10мин, 15…

Anaroz1 and Lostinparadise like this.
  11. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Јас и облекувам плус хулахопки. За почеток по 10 минути да се адаптира, па постепено ќе наголемуваш, плус и времето ќе се затоплува, иако и сега не е ладно.

12. Lostinparadise

Lostinparadise Популарен член

А да ја будам уште на 2 саати или да ја оставам на 3 или кога сама ќе се разбуди? Денес веќе се врати на родилна тежина

13. Anie93

Anie93 Популарен член

јас мислам дека толку мало бебче треба да се буди на 3ч за да не дојде до хипогликемија :)

14. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Мојата е 8месеци, исто на 2ипол-3 часа се буди да цицне и продолжува. Нема тука ништо ненормално немајте преголеми очекувања бебе е не е дете :)

Anie93 and Tulip023 like this.
  15. Tulip023

Tulip023 Истакнат член

Јас на месец, месец ипол почнав да ја користам, дека се роди на лето, па не ми требаше веднаш. Иако му беше долга, не се излизгуваше навнатре.

Milkiway likes this.
  16. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Ако станува на 3ч ќе славам. Среќна сум и на 2 ако стане. Се будиме секои1-1.5 саат некогаш и порано. Ти си среќник. Уживај на толку додека станува

jagoda777 and Anie93 like this.
  17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Ако бебе напредува, не буди.
    Мојава и на прв преглед не беше вратена килажа( тоа друга тема ), ниту еднаш ја немам будено.
    И патронажна и педијатар, ист став имаа. Бебе кога е гладно ќе плаче.

18. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Штом станува за јадење, си пие млеко и одма продолжува да спие значи гладно е, нема што да се прави, нема да го оставиш гладно, можеш евентуално пред спиење да дадеш 150. Кога бевме на доење се будеше точно на два часа секогаш, некогаш и на саат ипол, зависи колку цицала, и ад кога сум давала на 3 часа се будела, сега во последно време менува. Последно ако сум дала шише 22-23 часот знае дури во 5 да побара.
    Мене чуден ми е педијатарот што се чудел дека бебе често станува.

jagoda777 and fragaria like this.
  19. hannybanny

Денес ќе ја боцкаат за крвна слика пред прва вакцина, а утре ќе ја боцкаат за рота вирус. Што да очекувам и како да се спремам?
    Цело време мислам како ќе плаче сирото дете, нема да можам да ја смирам, ми се плаче и мене. Не ми се верува под каков стрес сум.

20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Обично после вакцина се повеќе кенкави, некогаш знаат и температура да качат. Ние до сега не сме качиле од вакцина. Индивидуално е.
    Ти купи си Далерон сирупче, а можеш и лепенки, за да го разладуваш таму каде што е боцнато. Од Зегин ги земав јас.
    Срце ми се распарчуваше кога плачеше, ама мора. За нивно добро е сепак. Ќе пројде.

hannybanny likes this.