Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.392
    Допаѓања:
    8.475
    Ај со среќа 5 скок. Реков не пратам скокови за ова бебе, таман почна по 2 саати да спојува спиење без будни периоди измеѓy, се прерадував, толку беше. Од пред некој ден почна да плаче без врска, вчера 3 саати не сакаше да уцврсти спиење, кенка, пафта. Проверувам сега, само што сме влегле во 5 скок :devil:

На Anie93 и Moon lovers им се допаѓа ова.
  2. katce patce

katce patce Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    334
    Ништо не ни кажаа за тоа таму, кога дојдовме дома видовме во книшката дека е заокружено.

3. CupcakeMuse

CupcakeMuse Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2025
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    24
    Здраво, ние за брзо правиме 4 месеци.
    Знам дека има време но дали може да ми кажете како почнавте да се спремате за давање храна, освен хранилка и прибор за јадење што друго би ми требало да купам, дали е потребно блендер и сл.? И од која хранилка сте задоволни дали тие со наслон што се прават 2 во 1 како лежалка, или стандардна

4. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    4.213
    Здраво, бебе е 4 недели и сега за сега излегувањето ни се сведува на одење на контроли и некои кратки прошетки кои ги темпираме помеѓу подои. Но за брзо ќе почнеме да излегуваме и на подолго. И главна мисла ми е што ако немам можност да му дадам да цица. Кога ќе пробам да соберам млеко со школката не секогаш успевам да соберам некоја задоволителна количина или треба на повеќе наврати да собирам за да има за еден оброк. Исто имаме земено Hipp Combiotic како дохрана 1-2 пати дневно или по потреба по препорака од педијатар. Е сега,
    1. Дали можам и да го земам за носење измолзеното млеко и формулата (направена)? Или треба да си носам вода и прашокот па да ги растворам по потреба?
    2. Колку траат и двете, т.е колку долго можам да ги чувам во ранец/торба. И колку можам мајчиното да го чувам пред тоа во фрижидер?
    3. Гледам дека се продаваат торби/ранци за мајки со џебови за шишиња со термална изолација па дали вреди да се купи за ваква работа? Ако имате препорака за некоја, повеќе од добредојдена е.

5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.801
    Допаѓања:
    5.839
    Само при настинки ова хипертоничен раствор нема потреба за прочистување на нос кај здраво бебе . Незнам кој ви препорачал ова и дали добро ве разбрав. Физиолошки односно изотоничен за чистење почесто. Марисол капки вршат одлична раб. И после ушмукајте.

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    6.447
    За мајчино не знам ама за формулата може да стои 1 час откако ќе се направи.
    Јас ја оставам до 30-40 мин и ако не ја испие ја истурам.
    Ако даваш формула носи си со тебе шишенце и мал термос со вода и кутивчиња со измерена количина формула.

На poker_face, Anastasia579 и hannybanny им се допаѓа ова.
  7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    1.048
    Формулата направена само 1 саат. После тоа се фрла пишува и на самата кутија. А за мајчиното млеко мислам дека беше околу 4 часа надвор од фрижидер 8 во фрижидер.
    Купи си термос и носи си топла вода плус формула. Кога ќе е гладно бебето ќе му направиш и 3 саати си раат.

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    2.973
    Јас ќе ти дадам друг совет - секогаш и секаде можеш да доиш :) Не гледам зошто не би можела. И јас носев молзено на почеток затоа што не фаќаше убаво и се доевме само во football hold кој не беше возможно да се изведе надвор. Ама подоцна кога можевме да се наместиме, сме се доеле секаде :)

На Hope IT, naturally, Надеж♥️ и 4 други им се допаѓа ова.
  9. WonkaMonkaa

WonkaMonkaa Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2024
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    125
    Здраво, можеш слободно било каде и кога сакаш да го доиш и нема од што да ти биде срам или страв. Мојата од прв ден исто како и мм кога бил бебе бегаше од града и не сакаше да цица воопшто, па морав да се измолзувам и набрзо почнавме само на ад. Има 7,5м и уште со термометар мерам колку е темп. на вода и секое хранење го запишувам(facepalm):D. За чување на собна темп. мајчиното млеко можи да стои 4 часа, во фрижидер до 4 дена ама да не е на вратата од фрижидерот туку поназад. АД на собна темп. до 2 часа, во фрижидер исто така само поназад до 24ч. Ако бебето се има веќе напиено од шишето тогаш стои само 1ч.
    Јас до 4м. дури бевме дома секое шише посебно го спремав и го давав точно на 37°:) во посебно ѓезве топлам вода само за нејзе. После тоа почнав поголема количина колку еден термос да топлам и да чувам во термос потопла вода, па потоа да ги мешам со ладна точно 40° да биде и да ставам формула. Исто и кога излегуваме го носам термосот и посебно пластични само со формулата и правам кога е гладна..

На poker_face, MariaBouli, MysticAura и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    189
    Здраво, дали некаде во Мк може да се најде ваква столица или слична?

Прикачени фајлови:

11. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    4.213
    Фала ви многу мамички на одговорите :l:
    Јас сум од оние посрамежливите и некако не сум сигурна дали би била комфорна да го дојам во јавност, иако нема ништо погрешно во тоа. Едноставно ќе сакам да избегнам осудувања и чудни погледи од тие што не го оправдуваат ова. И кога сум немала дете сум си викала дека нема шанси да дојам во јавност. Затоа и барав алтернативи, ама искрено сега со овој памет не би дозволила да ми трпи бебето . Ама како и да е ќе има ситуации кајшто нема да сум дома па ќе мора да имаме опции.

12. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    Зошто да немаш можност да дадеш да цица. На 2м бевме во ресторан славеа годишнина свекорот и свекрвата. Си се тргнав на страна со грб завртена и си го надоив. Во парк на клупа го имам доено понастрана од гужва. Во кафич, во ресторани сегде си го дојам кога има потреба. Ни е страшно ни е срамно. И тоа јас со големи гради сум што аплаа морам цела да ја извадам и цела се гледа кога дојам.

На Anastasia579, poker_face и naturally им се допаѓа ова.
  13. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.481
    Тие што те гледаат чудно треба да се срамат, не ти што си го раниш детето што зависи од тебе за да не биде гладно

На Anastasia579, Tulip023, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    6.447
    Сум гледала дека има и марами специјални за доење, можеш да си земеш таква и да пробаш така а како крајна опција (да си носиш за секој случај) да ти биде ад или махчино во шишенце

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  15. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.262
    Допаѓања:
    5.519
    И јас сум од посрамежливите и сум доела секаде, ќе си ставиш тетра ако ти е непријатно плус градата кога ќе го ставиш бебето воопшто не се гледа. Никогаш не сум добила чудни погледи, уствари и ич не ми е гајле си ја терам јас работата ниту гледам кој ме гледа.

На Anastasia579, Hope IT и poker_face им се допаѓа ова.
  16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    8.890
    Допаѓања:
    26.877
    Храниш дете. Нема ништо срамно.
    Исто како да се криеш во ресторан дека јадеш.
    А за погледи, ич не се замарај.
    Полесно од извади града и да храниш бебе нема.

На Anastasia579, Hope IT, poker_face и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Germanka7

Germanka7 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2026
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    19
    Mom cozy. Другарка ми рече нивни производи нарачувала од Косово.

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    157
    Феминки, ќебенца подебелки од фланел ама не од полиестер, какви користите. Намената ми е за во количка за покривање на бебе за во април месец, на пример. Имам едно девојче родено во јули, на 40 степени и стварно немма идеја ни како ќе го облекувам ова бебе, покривам, нос а надвор

19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.262
    Допаѓања:
    5.519
    Памучно имам јас убаво големко од Ваикики, провери дали уште има. Не е тенко, така средна дебелина.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.321
    Допаѓања:
    6.296
    Ич да не мислиш како да носиш млеко… да си доиш каде стигнеш. Јас кога беше помала и имаше сто подои доев во мол, во парк, во ресторан, во авион, на аеродром, во болница - СЕГДЕ! Моето дете си јадеше, што сакаат нека мислат некои заостанати фаци наоколу
    Ич да не се туфкаш, биди горда дека доиш и дека имаш бебе :l:

На Hope IT, Надеж♥️, poker_face и 1 друга личност им се допаѓа ова.