Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.492
    Допаѓања:
    15.901
    Нормално, мама е една. Само тебе те осеќа и познава, ти си му утеха. Ние сме 16 месеци уште е само мама па мама.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Една е мама.
    Ако ти праќам слики првите 2-3 месеци, само врз мене спиење преку ден. Ретко со мм.

3. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Ama site mi vikaat preku den, mojava i preku den i navecer, do sega nema legnato vo krevetce
    Iskreno voopsto nemam pomos sama sum pogolem del od denot, ne mozam ni do toalet da otidam ni da jadam i se osekam kako da poluduvam... znam deka ne mozam na sila da ja uspijam ama i na 4 nedelno bebe ne znam sto zanimacii da mu najdam 10 saati vo denot
    Koga se vraka mm od rabota pak e kako sama da sum zosto ne zaspiva voopsto kaj nego

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Знам како ти е. Го поминав и јас истото. Мм плус во 3 смени одеше и оди уште. Со количка во тоалет сум била.
    Почнав после втори месец мислам беше, да пратам прозори на будност. И дали дете ми се погоди или имаше ефект тоа, ама ред бомбона имаше.
    Ако имаш релаксатор, стави бебе, пушти бели звуци или бебе приспивни песни со бели звуци ( ова исто ми помагаше) и пробај дали така ќе заспива.

5. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Kako gi pratis prozori na budnost?

Imam se, ja stavam i pustam ama poseduva 10 min preku sila i pocnuva da vika...
    Imam primeteno vo kolicka so vozenje deka ke zaspie, deneska deka bese loso vremeto ne ja izvadiv za da ne slusam komentari kako ja vadam a nadvor duvalo, ama se mislam za utre natamu ako ne vrne ubavo oblecena so skafamderce i kebe nisto ne i e ako ja povozam za da zaspie

На Germanka7 и BellaBibi им се допаѓа ова.
  6. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Еве ти да си следиш. Јас 10 мин пред да помине прозорот на будност, почнував да ја заспивам. Дали во раце или после во количка, сеедно.
    Шетај дете и не се замарај од коментари. Тенко капче да заштитиш ушиња , соодветно облечено, во количка ништо не му е.
    IMG_3974.jpeg

На ekonomski202 и Vegegirl им се допаѓа ова.
  7. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    91
    и ние го поминавме истото баш кога направи 1 месец. некаде прочитав дека од 2-4 недели е мини скок во развој каде се прилагодува на живот надвор од матката. ние со маки ја заспивавме во количката со нишање напред назад во станот и после ја префрлавме во кревет. траеше околу една недела и ноќите беа најлоши.. за грчевите пробај со масажи и вежбички ама во глобала период е и мора да го издржите :inlove:

На Vegegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    18.523
    Период е, кај мене од 2 месеци па некаде до 3ипол, 4 месеци се во раце спиеше, но и кај другите не само кај мене, исто сама бев во текот на денот, до тоалет не можев да отидам, ни да јадам, ништо. После тоа сакаше само јас да ја успивам, особено навечер, плачеше од мм. Никаков ред немаше на почетокот со дремки, хаос беше, бебе само почна да си прави ред на дремки како одминуваше времето.

На Germanka7, Anie93 и hannybanny им се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    19.511
    Бебче веќе од 2ипол знае ред ден ноќ? Или така се погоди периодов. Ја спие по цела вечер, евентуално со едно станување. Спие по 5-6-7саати сврзани :clap: само што буци многу е тежок и веќе да не го држам у раце го ставаме во креветче до нас … малце ми е жал дека уште е бебе ама тоа е…. Некој совет за намалување на вината дека не е во раце навечер? :rofl:

На Moon lovers му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    За грчеви не знам колку пари дадовме, од што бевме очајни купувавме се што ќе ни кажеа. Најмногу ми помогна комбинација сирупот Nurse Harveys и суб симплекс капките, ги станав заедно или во чајче или во млеко врзуваше ноќе по 3 саати. Е сега мојата е на адаптирано млеко па тука бев послободна. Грчевите мора да поминат. Откако ќе наполни 2 месеци ќе се намалат, кога ќе наполни 3 ќе плаче за јадење и спиење. Мојата кога имаше грчеви сите доаѓаа да ми помагаат затоа што тоа беше лудило, се плачеше дење ноќе, јас бев полудена и плачев со неа. Среќа тоа помина сега ќе видиме со заби како ќе поминеме. За спиење дење скоро сите деца спијат по 30 минути максимум саат на еден саат будност. Јас и пуштам аспиратор (најискористен кујнски апарат хаха) и детски песнички, се бориме ама после 10 минути заспива, некогаш се бориме и повеќе, зглобовите на рацете не ги осеќам, а ни вратот.

На Vegegirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Каква вина лежи спиј уживај

На Anastasia579 и Anie93 им се допаѓа ова.
  12. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    2.236
    Вина? Зашто вина? Има некое правило дека мора во раце да го држиш? Уживај биди среќна чим не бара хах

На Anastasia579, Anie93 и hannybanny им се допаѓа ова.
  13. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    19.511
    он спие гајле нема, јас 5 пати се будам го ѕиркам само и пак спијам укочена од што го мислам хахах. Ана ај ќе се опраам :rofl:

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Каква вина мајка, уживај додека трае се молам за тебее и да не престане. До 3ипол месеци си спиеше ноќно во креветче стануваше 1 до 2 пати за цицање и си продолжуваше. Јас тогаш мислев уморна дека сум оти мака имавме со денски дремки и 90% од времето сакаше во раце. Од 4 скок наваму 3 пати вкупно дали има преспиено ноќ со 1 до 2 будења. 7ипол месеци сме и ноќите ни се ужас. За преку ден не правам муабет ретки се деновите со стабилни дремки. Мене сега ми е во раце навечер дека стснува често и за цицање заспивам со него од премор. Никаква вина немај чувај си го грбот.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    19.511
    веќе го зезнав грбот имам ептен болки, затоа мм рече вака да праиме. Ни мене крај не ми се наоѓа. Прво зошто не спие, па зошто спие. Па чување во раце се укочив цела со вртоглавици, па сега имам вина зошто немам сила да го држам во раце…. Многу се осеќам тешко искрено. Како да не можам да правам се за бебето како што замилував и сакав :(

16. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Мојава обавезно стануваше на 3 саати да јаде и првата вечер кога не заплака за јадење јас станувам ја гледам викам детево нешто да не е добро, не заспав додека не и дадов да јаде :rofl: сега се навикнав и додека не почне да плаче не станувам. Кај нас уште ноќното борење да престане и веќе нема да се жалам :rofl:

На Anastasia579 и Anie93 им се допаѓа ова.
  17. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Вчера дојде маж ми дома и почнав да плачам дека сум неспособна едно бебе да чувам сама, ме боли грбот му викам, зглобовите на дланките, цели раце, нозете што правам чучњеви за да заспие дење пошто е невозможна мисија, се дере се тегне и вечерта добив па му викам ооо еве зошто се излигавив прееска :rofl::rofl:
    И јас не можам веќе цел ден во раце. Во раце да ја држиш будна, во раце да ја држиш за да спие агонија. Купив приказна Пепелашка ја легнувам на спална и јас до неа приказната врз нас со кренати раце угоре и читам и седи така 5 минути. Толку ми е одморот. Така да уживај, лежи, одмарај додека бебе ти дозволува.

На Anastasia579, Anie93 и MysticAura им се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    19.511
    јас гледам дека мм уште помалце рабои може да прави сам без мене со бебето па ми е малце полесно :D вчера бев на 2саати кај моите и ми вика не стигнав да се избањам, викам зашо бе:dance::music: (пошо он ме прашува мене така за се)

На hannybanny, EarthFire и MysticAura им се допаѓа ова.
  19. Anastasia579

Anastasia579 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    168
    Хахахаха прејаки се кога ќе ги оставиш :D:D:D

На hannybanny, EarthFire и Anie93 им се допаѓа ова.
  20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Мојот маж сам бебе не чува му било страв. Ако треба некаде да одам доаѓа свекрва ми. И обавезно ми се јавува во паника за некоја глупост. Да пораснела уште малку па после ќе можел сам(facepalm)