Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Од прв ден, денски дремки на дневна светлина и биле.
    Посекако со венецијанки и да сакам потемно неможеше де.

На MorskaSirena и Anie93 им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.197
    До 7ми скок да, откако почна тој до сега е во темно.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    Mene celo vreme mi e pusten televizor, celo vreme odat pesnicki so spotovi, bebe uziva da gleda kako mu svetka, sekako ne go stavam blisku ama ne gledam pricina zosto da ne bi pustala televizor ili da bide tivko? Jas bebe go imam nauceno da spie i so muzika i so lugje. Star e tri meseci, a nitu pedijatarot pa ne mi kazal deka ne e ubavo da mu pustam televizor, bas kazuvam kolku saka da gleda spotovi
    Edit da dodadam:
    ne go stavam jas namerno da gleda vo televizor ama znae da pogledne

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.487
    Допаѓања:
    19.511
    првиот месец ипол правев така, сега прекинав си спие добро и на дневна, а се случувало мака да мачам и со се затемнето. Дури бев решена ролетна да ставам во спална пошо имаме венецијанер :D:D:D

На Hope IT и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    5.953
    Навика е, еве ние сме биле со уклучен тв цел ден пред да се породам, и решена бев да не пуштам тв, плус од развојно исто ни рекоа до 2 години да не се пушта екран. Немора детето досадата таму да ја губи, добро е да изнаоѓа нови работи во домот и со играчки да игра. Па сега е 11+ , јаде во тишина, игра цел ден се пентари све прави. Почнав да пуштам џез музика со слика од природа од нова година значи она беше 9 месеци, па ќе ја види сликата не и мрда и продолжува. Ама и тоа ретко и ми здосадува сакам тишина некој период кога спие за да одморам мозок. Бебе ми спие во тишина дома... од мала се буди од звуци, сум пробала секако, и се навикнав вака. Надвор кога е спие и во гласно ама дома.
    Зошто одлучив да нема тв, затоа што има време кога да гледа, друго имам мн примери на хипнотизирани деца од екран, што јадат и све друго што прават се на тел или тв. Несакам тоа.

Пуштам песнички само да слуша музика, најчесто од втора дремка кога доаѓа таткои па игра со газето прави глупости тогаш.. па ќе и здосади и ги гаснам. И во кола слушаме музика, помирна е кога сама ја возам.

Еднаш слушам така џез и ми завршува песнава и се префрла француско радио нешто чилл музика со една девојка црно бело така застаната позира и гледа право така со погледот. Хаха кога зеде да плаче да се пика во мене. А имаме закачен тв па прилично голем и и дојде мн реално голема и чудна. И одма исклучив :rofl:се пресмеав.

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.874
    Мојов спие во дневна на дневна светлина преку ден, со пуштен телевизор ама од поголемава не може да поспие повеќе од 30 мин а би. Затоа мислев да го заспивам во спална во темно ама па да не ми замени ден и ноќ ќе се чешам после, а да не го урочам навечер си спие цела вечер, вањда знае дека е темно и ноќ време за спиење.

Иначе за телевизор пуштање кај нас нема шанси нешто друго да се пушти освен цртани, не дека ги гледа поголемава она си игра си тера своја работа ама во позадина мора да има цртани. Така да сакаме неќеме мораме да гледаме тв. Е сега почнувам да му пуштам песнички ама ретко да се загледа во нив.

Со што ги занимавате на 4 месеци?
    Имам купено онаква како подлога со обрач и играчки што висат а доле кај нозете има како клавир да удира да свири. Интересно му е 10 мин и почнува да ќенка. Му ставам играчки плишани околу да ги гледа да ги фака, му правам "претстава" од нив, му зборам ама и тоа трае 10-15 мин и толку почнува ќенкање за во раце. Па не можам да го држам во раце цело време раце болат 7кг е.
    Вчера ни одложија вакцина дека црвено му е грлото поима немам од каде како, ама утре треба пак да идеме да видиме каква е состојбата.

7. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    И на мојата толку и е интерес 10 минути после тоа во раце и многу сака низ прозор да гледа па висиме пола ден на прозор. Грбот ми е лом, згрбавена сум, зглобовите на рацете ме болат, нозе ме болат од стоење. Од туѓи искуства станува полесно кога ќе почнат да седат така да ќе издржиме уште некој месец.

На Eho, MysticAura и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  8. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Мене од телевизор ми е шубе зошто многу стана често децата да имаат екранизам. Почнав да пуштам музика на телефон детска или Малума :inlove::rofl:
    Телевизор и пуштам кога со ништо не можам да ја излажам за да одам до тоалет кога сум сама. Се надевам дека не е страшно. А кога ќе потпорасне сама ќе си пушта некои работи се неизбежни ама колку можам да не ја учам на ТВ сега, а јас секако ќе се навикнам тоа е :D

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.874
    Да да полесно е кога ќе почнат да седат, повеќе разбираат интересни им се шарени книги играчки.
    Бар така беше со поголемава, ќе видиме со ова.
    Јас да издржам уште месец ипол и доаѓам за МК па таму ги препуштам на тетки, вујни, баби.. нека го држат нека ги забављаат :rofl: јас да одморам малку

На Germanka7, Eho, Anastasia579 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Јас и зборам на мојава: мама кога ќе дојдат гости, одиш кај нив, нови, свежи, неуморни раце, мама не ја бараш :rofl::rofl:

На Germanka7, Eho, Cherry333 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    45
    Јас моите од прв ден ги оставам на дневна светлина со уклучен тв, а навечер за ноќно спиење во темница.

На bgirl6666 и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  12. angelce23

angelce23 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    225
    едно е детето по цел ден да е пред телевизор и пред телефон, да нема никаква интеракција со него да си играте да шетате и слично, друго е да се пушти телевизор и детето ако си се загледа што да му правам јас, очите да му ги затворам или па у тишина да седсм по цел ден... кај сама со бебе монолог си правам цел ден па и да немам пуштено тв нема шанси..
    Јас лично на мојата 7 месеци е, и пуштам песнички на youtube, ја ставам во нејзината како лулка е и она се радува писка вика се смее се лула.. ние сите сме гледале и цртани и песнички па еве сме здрави живи.. не си сфаќајте толку при срце ако пуштите песнички да послушаат малце.. не е ништо страшно па мора и ти до вц да отидеш или да јадеш или било што дома да завршиш..

На Germanka7, hannybanny и bgirl6666 им се допаѓа ова.
  13. feminka321

feminka321 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    192
    Мајки, како му ги дававте витамините на вашите бебиња? Моево наполни еден месец, од педијатар на излез од болница ни беше кажано да ги земиме на babytol д3 и посебно омегата од 8 ден. Д3 супер го поднесува, му го давам после јадење, додека омегата се вцрвенува, се задавува, плачи кога ќе му ја дадам, некогаш знае и да поврати, секако пробав пред, после јадење, измеѓу. Искуства ваши и совети како ги поминавте тие три месеци што треба да ги зема.

14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Омегата уште ја давам. Не се само три месецу. Ќе правиме пауза само летово.
    Со лажичка и некоја капка млекце имаш пробано?

15. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    I jas isto pravam kako tebe, sekoj ima izbor kako bebeto kje si go odgleduva, mislam deka i nasevo ne e progresno a ne e ni pogresno sto majkite nesakaat da uklucat nikakov televizor nitu telefon, pravo na izbor e, i zelba na roditelot. Ne treba nikakov izbor da se kritikuva, toa e moja misla

На angelce23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. feminka321

feminka321 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    192
    Немам пробано, несакав да му ја мешам ама мора да пробаме и така.

17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.492
    Допаѓања:
    15.901
    Од секогаш дневни дремки на дневна светлина, никогаш не сум затемнила преку ден кога спие.

18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Имам мешано. Посекако во желудник се меша со млеко.
    Ќерка ми се тресе од среќа и ја обожава омегата кога и ја давам. Мене ми смрди, црева ми се креваат колку се гаднички.

На feminka321 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Јас пробав директ во уста на секое ми се даваше. Пошто сме само на адаптирано во едно од млекцата сабајле и ги ставам. Поинаку не сака. И биогаиа така и давам од лажичка не ја пие и ми ја плука. Таа и ја ставам во едно од млекцата попладне. Исправно или не за нас така функционира.

На feminka321 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.909
    Не е дека не сакам да уклучам телевизор да не се лажеме :D само ми е шубе многу да не гледа. Ама пошто повеќето така функционирате ќе и пуштам јас од време на време барем за да можам нешто да направам по дома. А за телефон ќе пробам најмногу што можам да не и давам.
    Имам искуство во друштво од давање телефон и пуштање ТВ детето на крај го лечеа од екранизам. Ептен беше зависен ако му земеш телефон се трескаше од земја, затоа и се плашам.

На Germanka7 му/ѝ се допаѓа ова.