Воопшто не е загрижувачки ако бебуш не се искака и ден, два и три па и 5-6 дена. Иако некои педијатри викат и до 10 дена. Мојот бебуш какаше секој ден, а последнава недела на 3-4 дена. И јас малку се загрижив (нормално нели....), а особено што таман се стабилизираше со грчевите, кога почна повторно да ми плаче и да се вие како од нив. Кутрата се олесна 3 пати едно по друго (таман за трите дена де ) и си отспа цееела ноќ. Инаку бебуш спие со мене на спална, сами двете. Се обидов две-три вечери во креветче, не ми се виде практично. Пред се заради доењето (стани, земи, дој, стани,стави во креветче, па се размрда, па се разбуди....), а и заради кога ке се размрда, ќе и падне цуцла, открие, и слично, да можат да ја покријам, гушнам, дадам цуцла, или поточно најпрво да ја осетам. Пошто ако е во креветчето, иако е тоа до мене, голема е веројатноста да не осетам, искрено. А некако мислам дека и е многу нежно лиценцето. Се двоумам дали онака секојдневно да и шлакам на обравчињата некој крем, пр. јекодерм, не нешто кој знае што.Инаку два и пол месеца е. и...ај добро утро и на здравје кафенце, да си го испиете на раат
Здраво мајки? Сакам да прашам од кој месец децата е потребно да почнат да седат? Моето е 5.5 месеци и гледам дека сака да седи. Дали по вашето искуство се добри дубаците за децата? И дА прашам од кога почнуваат да лазат и како се учи?? позз
1.Нема кога е потребно, туку кога е способно, а тоа само си осеќа. Детето се става да седи под 45 степени, врзано се разбира, и тоа си се исправува до се дење и си се враќа назад. На тој начин ги вежба стомачните мускули и созрева центарот за рамнотежа. И на почетокот ќе седнува многу кратко па ќе се враќа на потпората да се одмори и по некое време ќе биде способно само да седи. И тоа се смета за седење, само без помош. А она седење со потпирање на перници околу не е седење. 2. По мислењето на нашиот ортопед дубак што се движи НЕ, само дубак на скокање односно џампер. И тоа е само од безбедносни причини. Значи може да се преврти, да се оттурне пресилно, да дофати нешто што нетреба. 3. Сите деца не лазат. Треба да го оставаш на под. И самото ќе си учи. Ќе се тегне и влече по играчки и така ќе учи. Некои деца прво проодуваат, па после лазат. @mariz бевте ли на лекар за курето, што ви рекоа. Јас денес нели после секое бањање малку му го отварам, и доста е отворено, ама има уште. И денес изгледа несакајќи малку посилно повлеков. КОга почна да плаче, и вреска. Едно десет минути плачеше. После се смири. Сега нема никаква реакција. АМа многу се исплашив, незнам дали сега повеќе ќе го боли. И нешто бело се појави малку.
Toa belkoto e kako nekoj zastiten sloj mislam, kaj sinko imase i duri takvo leplivo, moze i da bilo prljavko od mockanje, pomadi... Inaku utre sme na pedijatar i kje go vidi, jas mislam deka dobra rabota napravivme, se otvara sega do pola glavicka kozata, a nema vekje krv ama zatoa ne dava da go pipneme, maz mi drzi noze drka preta, jas otvaram
Колку сте храбри значи. Јас од како ми вресна денес незнам дали од утре ќе се осмелам. Јас мислев тоа белото да не прљавштина или гној, зошто и мирис некој има. Обично кога е во када јас му го отварам, во вода. Ама од како настина повеќе е на туширање, па морам вака. Ама пуста рака отиде повеќе. А мојот маж жив коркач инаку, му викам ајде ти повеќе се разбираш не не. Го прашувам уште колку има да се отвара, вика уште малку само, ај доста остај го.
Nikako ostavanje kje se zalepi skroz ako ne go otvarate.. a inaku mirisot e od mockanje belko mu se sobralo, ko sto vika maz mi na ripce mirisa hahaha nie vo banjanje go otvarame i go mieme so vodicka, posle banjanje pak... Eve imam prijatelka 1god i 5m bebeto i ic ne e otvoreno, vika deka 100% na urolog kje gi pratat i tamu naednas kje go otvorat...
@mariz мила чекам да пишеш како поминавте на педијатар, што ви рече. Мислам кај Паскалов одите , така?
Мамички ние од вчера сме со тт од 37-38 се движи и варира,и цела ноќ имавме,кога стигна до 38 дадов сируп далерон 2 мл и симна тт,денес правевме крвна слика и покачени ни се моноцитите,ваше искуство и совет некој за симнување на тт,поручек сме на педијатар па ќе видиме што ќе ни каже и она.Инаку си јаде убаво,и пие и чајче,а сега сме 3 и пол месеци.Доколку имате каква и да било информација се ми е добредојдено.Фала ви.Позз
Da da kaj nego sme, sega za 1 saat Posle 5 kje pisam kako sto ni rekol za kurenceto, dali da mackame nesto i sto da pravime...
Синко ноќеска малку плачеше, од сабајлево не. И два пати пелена менувавме, пуна беше со мочки и мочкаше така соблечен,не заплака, валда не го боли. Вака да му го пипнеш и малку отвориш не се буни, а внатре му се гледа како црвенко малку. Многу се плашам, се надевам ќе помине ова така.
Crvenkoto e glavickata.. eve samo sto si dojdovme od kaj Paskalov mi rece ubava rabota deka sme zavrsile ama vekje da ne forsiram, do kaj sto odi do tamu da povlekuvam samo..
Значи ти рече и понатаму да го отварате, така или треба некој период пауза да направите? јас се мислев со камилица да му го измијам, ама незнам. а за мачкање нешто ви рече?
mi rece ako raskrvari pak da go mijam so kamilica, inace pauza nikako da ne pravam da ne se zalepi pak da se vrati na isto. Da otvaram sekoj den ama nezno, da ne forsiram.. a za mackanje prasav mi rece porano imalo nekoja krema ama sea ja nemalo po aptekite, neznam kako se vikase kremata..
Majkicki dajte sovet...sinko ima 1 mesec I e na adaptirano mleko humana ama problem or e toa sto postojano e gladen nema sansi da gi zapazam tie 2 2,5 h za mleko pisti vristi.davam cajce vodicka ama dzabe e..da mu davam na sekoj 1h on ke si pie. Da ne e slucajno mlekoto da gosmenime ili da zgolemime doza a fala...ili da se pomiram so faktot deka e lakom I da davam koga bara
Ако цело време плаче не е од глад ама ако си го знаеш дека заплакува кога е гладен давај му порано. Синко мој е скоро 8 месеца и до ден денес не ми издржал 3 саати. Откако е роден на 2 саати бара и секогаш сум му давала кога ќе побара. Си го знам за што кенка и одма млекце па мирни 2 саата. Тоа е, толку збира меше, толку го држи Демек адаптирано зашто е, било потешко па да се сварело. Жими таквото, и мајчиното не ги држи сите бебиња исто, некои тераат 2-3 саати, некои на пола саат сакаат да цицаат. Различен метаболизам различно вари храна
Јас не му давам млеко пред да поминат 3 часа, има 2.5 месеци. Ако ептен збесне и не престанува со чај или вода му давам 1 лажичка само со 30 мл вода. Ми е шубе да не му ширам желудник и да го тапчам на несварено. Кога наполни 2 месеци тенденцијата ми е да не му давам 4 часа. Во 80% успевам, го заматкувам со пресоблекување, нудам да цица иако имам околу лажичка млеко со пумпа цел ден... Пишав и претходно дека неодамна му сменив храна и сега е помирен и од храната. плачењето не секогаш го поистоветувам со глад. Моево поинаку плаче од глад, поинаку за пелена менување, но еднакво панично
Деновиве бебуш се плази со јазичето постојано и гуга на поинаков начин. Ти се чини како да сака да каже нешто, ама онака тажно. На почеток дури мислев болна да не е. Девојки што сте тука некаде со бебушите како е кај вас? Инаку 5 дена не е какана. Рекорд до сега. За сега е мирна, не покажува дека има мака, па ќе видиме. Пијам компот од сливи, и правам масажи, белким ќе се олесни наскоро. И пусто викање го научила. Кога не и е погодено се кара
Дани син ми мислам дека исто прави. Значи едно е плачење, ова е друго, Кога сака нешто пример му се цица, или да го кренам, како да цика , вика тажно, не плаче, се жали. За какањето не се секирај, мојов рекорт 7 дена има. до седмиот беше се ок, ама тогаш напнуваше, плчеше, стомакот му беше цврст. се консултирав со матичната, ми рече сирупи имало некој , ми рече помогни му прво со мала провокација. знам дека од тоа се правеле мрзливи црева, ама и тврд стомак и мачење не бива, од еден пат ништо нема да биде. Јас највеќе на свет бев против тоа, ама син ми болно извикуваше. Па на стапче за уши ставив павловичева и само малку го ставив стапчето, кога почна да кака, како зелена глина искачаше. Кога заврши син ми беше препотен. Од тогаш си кака редовно, може до два дена да паузира.
И кај нас е исто од пред една недела - само што наполни 4 месеци. Гуга на поинаков начин, повторува кратки зборчиња и ко да се труди да разговара. Исплазен јазик и подотворена уста дур му зборуваме и ко да сака да ни врати.Неколку пати во денот се смее и на глас. А кога нешто не му е погодено вика и се кара. Со устата прави балончиња кога нешто не му чини До пред една недела заспиваше во раце, сега на кревет со цицање. Нон стоп му се рацете во уста и ракавчињата се утоп мокри. Се што ќе фати право во уста носи. Интересни му се сега рацете за гледање. Ја подига де едната де другата рака, па ги отвора затвора прстињата. Некако и посмирен е периодов- само да не го подречам Само мака мачиме со чај и вода. Едвај пие по 30 мл. Не знам веќе колку шишиња имаме дома. Вие како стоите со чај/вода? Инаку за какањето кака секој ден ако јадам јаболки. Пробај и ти. Може ќе и олесни на малата.
Кај нас ни чај ни вода несака и несака. Кога беше болен чајот од бел слез со војна му го бутавме. Стави лажиче ќе го плукне, вриштеше плачеше. Уживај со тие 30 мл