1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.645
    Допаѓања:
    3.036
    Супер е, ние го користевме до годинка. Ќе кажам дека мојата генерално мирно седеше во него, се лулаше по малку ама не да лета :D

На hannybanny и poker_face им се допаѓа ова.
  2. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    1.090
    Мојава го сака месец и повеќе го користиме. Јас земав ефтин зошто не знаев дали ќе сака да седи. Задоволна сум ептен. Сака да седи барем раат јадеме. Не знам до која возраст не памтам

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  3. poker_face

poker_face Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.229
    Искрено би го пробала за тие пари. Ма да он ако неќе да седи ќе плаче се дури не го земе некој ама се надевам ако не сега барем за некој месец ќе сака, кога ќе почне повеќе да разбира и да му бидат интересни играчките па да му закачам нешто да виси :D

На hannybanny и MariaBouli им се допаѓа ова.
  4. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.229
    Леле мене и за тоа ми е. Не можеме еднаш на раат да седнеме да јадеме. Го ставам во гнездо на гарнитура и на секои 2 минути трчаме од маса да го занимаваме за да може да јадеме, зашто толку време седи сам - минута до две :D Вака ако не гледа нас може повеќе време ќе ни остави :D

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.645
    Допаѓања:
    3.036
    За јадење ни беше најмногу искористено, обожаваше да седи до нас во него и да не гледа додека јадеме :D

На poker_face му/ѝ се допаѓа ова.
  6. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.229
    Готово, ме убедивте :hug: уште денес ќе го нарачам па ќе пишам како ќе се покаже кај нас :)

На Anastasia579, MariaBouli и hannybanny им се допаѓа ова.
  7. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    39
    Здраво,
    Од колку месеци почнавте со втор оброк и дали меревте колку грама ќе изеде бебето?

8. mrsfreak

mrsfreak Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2018
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    169
    Здраво...Патронажната сестра кога дојде ми кажа дека нема потреба од к1..Ги купивме само Д3 на Babytol и вчера педијатарот ми вика морало д3+ к1 да се дава. Бебушот има 2 месеци ако може совет од вас кои капки им ги давате оти еден кажува едно друг друго и не знам кој да слушам.

9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.415
    Допаѓања:
    8.516
    Бебето на доење е или ад? Ако е на доење, се дава к1, ако е на ад не, така беше правилото до 3 месеци. Моето беше на комбинирано хранење (повеќе доење) јас давав со к1 по препорака на педијатар.

На mrsfreak му/ѝ се допаѓа ова.
  10. poker_face

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    672
    Допаѓања:
    4.229
    Многу е битно бебето да прими К1 кога ќе се роди затоа што бебињата се раѓаат со многу ниско ниво на витамин К затоа што малку витамин К поминува преку плацента, а и во мајчиното млеко има малку витамин К. Затоа постои ризик од ретко, но опасно крварење (VKDB – vitamin K deficiency bleeding).
    Во повеќето случаи кај новородени бњбиња се дава една инјекција витамин К1 веднаш по раѓање и оваа доза е доволна да го заштити бебето. Ама многу често докторите препорачуваат да се дава и после раѓање. Информирај се во болница дали му е дадена доза на бебето кога е родено (иако претпоставувам дека му е дадена).

11. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    6.461
    Да да во 4ти скок сме,а и од грлото што му е црвено па одбива да пие. Денес бевме кај чичко доктор и ми рече да не го форсирам за млеко само да не дехидрира да му давам водичка или чајче.
    Ќе го издржиме скоков уште 2 недели па ваљда ќе се вратиме во нормала

12. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    1.090
    Ние сме на адаптирано и пошто во него има витамини сме без К1. Ако сте на мајчино млеко мора и К1 така Д3 се апсорбира

13. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    1.090
    Книгите што шушкаат од платно ги перете ли пред да им ги дадете да си играат?

14. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    3.415
    Допаѓања:
    8.516
    Да, во дм којзнае колку пати паднале на земја.. така незаштитени се продаваат

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  15. srce-9

srce-9 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    963
    Допаѓања:
    1.395
    Бебето е старо 5 дена и денеска приметив дека почесто почна да кива и на кивање исфрли два три пати жолт секрет. Дали е можно да настина, сеуште не сме биле кај матичен лекар за прва контрола откако не пуштија, ни рекоа после една недела
    Од памет се извадив и ме фаќа страв
    Имам дома уште едно дете што се накашлува одвреме навреме и оди во градинка...

16. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.048
    Допаѓања:
    6.461
    Дали ги "повивате" за спиење, само рацете?
    Јас сеуште го повивам така мирно спие цела вечер а ако го оставам така неповиен прета со раце и се буди.
    Утре е полни 4 месеци, сеуште не се врти на стомак а нема ни најава дека за брзо ќе почне

17. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    107
    Јас не би купила релаксатор на 3 месеци. Мојот е 3 и пол. До пред недела две повеќе можев да го ставам во релаксаторот. Сега ептен тешко, ако го залажам некако. Инаку не сака, сака да се превртува да фаќа играчки. Би му купила сега подлога за доле и да се занимава со тоа.

18. Anastasia579

Anastasia579 Активен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2025
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    107
    Јас го повивам, посебно кога ми е престимулиран. Ама кога ќе завлече со спиење, му ги вадам оти ако почне да мрда, а е побиена, полошо е хахахаха

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.