1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    1.012
    Можеби е глупаво прашањево но немам искуство и никогаш не сум била во Систина. Имаме закажано Систина за контрола на орл за френулум, дали ги мешаат здравите со болните дечиња или има посебни простории?

2. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    jas do sega kade i da sum odela vo sisina vo delot na pedijatrija, zdravite i bolnite deca bile zaedno... sto voopsto ne e ubavo, pretpostavuvam i vo toj del e isto

3. specificone

specificone Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    1.012
    Јас па мислев се подразбира дека има посебни простории како приватна болница . Уф сега паника ме фати :x

4. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    isto, koga odev tamu doktorkata mi vikase vie trnete se na strana ima mnogu bolni :rofl: a ne gi ni menuvaat tie pelenite kaj sto gi legnuvaat

5. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.486
    Допаѓања:
    19.511
    епа мами и нашето почна така од пред 10тина дена :) значи нормално р, i quess:D

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Надеж♥️

Надеж♥️ Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2024
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.606
    Јас во Систина досега немам затекнато пелени. Со хартија се што ја менуваат пред секој преглед. И кога одиме на контрола болните секогаш ги внесувале од друга страна никогаш не биле измешани со здравите.

На Anastasia579 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    Jas se porodiv vo Sistina i bev na kontrolite sto se vkluceni vo cenata, i kazuvam sto gledav, vo cekalnata imase sigurno edno 5-6 deca ( vo taa brojka bea bebinja i pogolemi deca ) + roditeli, bese gungula bidejki kasnea so pregledite. Dodeka go cekav izvestajot doktorkata mi rece da se potrgnam na strana bidejki vo cekalnata ima i bolni deca, da ne se razboli moeto, toa bea nejzini zborovi ne moi. Plus kaslaa decata se gledea deka ne odat na normalni rutinski pregledi. Vnatre kade sto go legnuvaat bebeto ne bea hartii, tuku kako edni golemi meki peleni neznam tocno kako se vikaat i bukvalno vidov deka ne gi menuvaat. Nemam zosto da lazam, kazav sto sum videla i moe iskustvo. Neznam kade se tie drugi vrati sto kazuvas ti za bolnite deca da odat preku drugi vrati koga ima samo edna vrata vlagas vo cekalnata pred vratite kade sto se za pregled i poslem do tie vrati se toaletite i nema druga vrata za da vlagaat.

8. ElenaLizzie

ElenaLizzie Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    73
    Заедно се, јас имам отидено за паднато бебе од релаксатор, не болно, прегледувано е со болните. Единствено новороденчиња на неонатологија се одвоени за рутински прегледи, ама и таму не знам зашто имам начекано големи деца што чекаат за преглед. Систина е станата како државна болница, само поскапа. Со првото дете пред 3 години се ни менуваа, па и пеленка пред мерење, со второво ништо, уште стетоскоп да ти дадат сам да си го слушнеш и само да оставиш пари на искачање. А прегледи од минута и пол, матичнава наша по пола саат го гледа, темелно, како за споредба.

На bgirl6666 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    moeto bese novorodence, so mene vo cekalnata kaj istata doktorka cekase i pogolemo dete i zdravi i bolni deca, i istoto sto ti go kazuvas isto i jas go vidov, nisto ne menuvaat

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.702
    Допаѓања:
    18.523
    На исто место чекаат и здрави и болни, тоа е една од работите што ич не ми се допадна кога ја носев на редовни контроли, а новороденче една недела, плус се чека бааги време ако е на закажано.

На bgirl6666 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    6.848
    Девојки подарувам капки колиеф со рок 01/27, влошки за гради babylove неотворени, цуцли babylove неотворени, масло за масажа babylove неотворено и фустанчево еднаш облечено за новогодишна фотосесија, бројче 80 (ама одговара за 8-9 месеци).
    Само за Скопје, не праќам по карго и не ги делам. Пишете ми порака ако некоја е заинтересирана.

IMG_7739.jpeg

12. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    190
    Мајки, дали ланолинот од дм се мие? Или може да цица бебе и со тоа намачкани ако се брадавиците? И дали воопшто некој ланолин не се мие?

13. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    od medela ne se mie, go imam koristeno i taka mi kazaa medicinskite sestri

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.486
    Допаѓања:
    19.511
    не се мијат и двата. Али на медела е врв

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    789
    Гледај да не се мачкаш пред цицање...не се мие ниту еден гел.Со лесно

16. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    Бебулка цело време пика раце во уста. Секој пат кога одиме некаде или некој ќе дојде, не знам зошто, имаат луѓево потреба да ја фаќаат за раце, некои дури и ги бацуваат :@. Кога ќе видам ми се темни и одма сакам да си одам или да си одат да и ги измијам рачињата.
    Ме фаќа паника дека не ја дојам, да не ми се разболи, да не иде потешко опоравувањето, пошто некаде прочитав дека деца кои се на ад од почеток имунитет стекнуваат после 6 месеци кога ќе почнат да јадат.
    Страв ми е малку ко да се мрднувам :rofl: да ми кажуваше некој дека ваква ќе станам ќе го правев будала.

17. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    5.953
    Па имало ситуации, јас марамицата прскам алкохол ја бришам пред нив. Ако сме надвор. Има секакви луѓе тоа е. Мм ме гледа попреку, демек пред нив. Јас ја бришам и викам абе рацеве во уста само ги става. :!:
    Другарка ми искоментира, малото нејзино ја фаќаше. И јас ја бришам еее де па и ти. И викам малава твоја од лизгалкана дојде со нечисти раце. Сега твојата е голема не ги лиже рацете, мојата ги лиже. Ее да, не ми текна вика. (facepalm)

На Anastasia579 и hannybanny им се допаѓа ова.
  18. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    На сите им кажувам не ја фаќајте за раце цело време и се во уста, абе или не ме слушаат или сериозно брзо забораваат. Ама не ја сфаќам потребата да се баци раче на бебе.

На Eho и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  19. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.874
    Само да си кажам..
    Level: превртување од грб на меше: unlocked
    :whew:
    Нема веќе оставање на кревет без надзор

На Eho, Valkii, Harper и 2 други им се допаѓа ова.
  20. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    I moeto e so racete celo vreme vo usta i jas mnogu se nerviram, opsto kako ne sfakjaat deka bebe ne se bacuva, a pa vo lice koga kje go slapaat leleee...

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.