Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    91
    јас секаде што имам прочитано пишува максимум 90 минути да е будно пред вечерното спиење, дури и помалку од тоа е подобро ама сепак секое бебе е различно

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    За раце одма реагираш. Ама одма.
    И пред нив гласно кажуваш, ајде да миеме прљавите раце.

А за разболување, немој да мислиш дека доените се нешто со поголем имунитет. Мојата на ад е, прав пат се разболу кога тргна во градинка. Што се има пикнато во таа уста аууу. На братучед малава е доена, за една година незнам ни јас колку пати била болна.

На Anastasia579, hannybanny и Anie93 им се допаѓа ова.
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    4.486
    Допаѓања:
    19.511
    јас пред некој ден по грешка ми се испушти и на другарка бебе го бацив на образ…. Многу ми беше глупо и пет пати кажав леле што направив. Да не им е инстинкитвно?
    Мене исто ми е глупо свекор ми така прави од надвор доаѓа бап го фаќа за рачиња а он во уста и еднаш го допре и на лице така и му кажав директно…

На hannybanny му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    260
    Od koja sling marama ste zafovolni? Zivee 24/7 vo race kaj mene pa da si olesnam :) 6 nedeli e

5. jagoda777

jagoda777 Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    1.656
    Јас имам друго искуство, првиот месец на 7 дена одевме па сега на секој месец, има посебен лифт за болни посебен за здрави деца. На неонатологија се здрави само и има друга чекална не е истата со болните дури и шалтер има друг. Докторот носи ракавици нови пред нас ги става, сестрата обавезно се дезинфицира па го соблекува и мери на нова подлога ...

На Надеж♥️ и Anastasia579 им се допаѓа ова.
  6. hannybanny

hannybanny Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    Јас оваа ја купив https://www.instagram.com/fememama.mk?igsh=MWJ1Y3F3OXJkaGt6MQ==
    Земав број Л да може и мажот да ја носи.
    1100 беше со се брза пошта. Мислам дека е 900 денари марамата.
    Кај мене прво не сакаше, па сакаше едно време и така живеевме, сега е поголема пак не сака. Ама 2 месеци сигурно ја користевме секој секој ден.

7. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    Не знам дали им доаѓа инстинктивно, ама па на сите кога ќе дојдат или одиме прво тоа им кажувам, да не ја фаќаат за рачиња пошто цело време и се во уста. Дали забораваат, дали не ме ни слушаат ств нз.
    Ама ајде и тоа ќе помине, па ќе почне во градинка, па таму уште пострашно, се ќе пикаат сите во уста. Не верувам во тоа дека дезинфицираат. Жива и здрава нека е она, а мајка да се држи со психата :rofl:
    Убаво порано млади раѓале, не мислиш толку, вака на 40 години страшно е малку колку можеш да забегаш од глупости :rofl:

На Anastasia579, fragaria и Anie93 им се допаѓа ова.
  8. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    Jas sum od tie mladi majki i mislam deka povekje se zamaram i se nerviram za gluposti nego 40 hahaha :rofl: ne e tolku do godinite kolku do karakterot na licnosta. Ama i neznam kolku treba da si ramnodusen da ne ti smetaat takvi raboti :^)

На fragaria и hannybanny им се допаѓа ова.
  9. bgirl6666

bgirl6666 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    392
    Mislam deka malku si se pomesala. Ima dva lifta ama ne se toa za zdravi i bolni, nikade ne go pisuva toa. Koga kje izlezes od liftot ima golem hodnik so salter i levo ima vrata kade sto vlagas so uste eden salter e toj e delot na neonatologija. Kaj salterot za neonatologija toa ne e za zdravi deca tuku tamu odat i bolni i zdravi i tamu se prijavuvas logicno zosto si za tamu, edinstveno nekogas znae da nema nikoj pa da odat da ti kazat prijavi se na drugiot salter isto e. Mozebi ti si go pogodila tajmingot koga nema drugi lugje i ne si videla vsusnost koj haos e tamu. Ama eve da receme deka deteto ti e bolno a treba da go pregleda istata doktorka? Kje te vnese niz skriena vrata ? pak moras pred istite vrati da cekas i pred istiot salter.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  10. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    236
    Дефинитивно има два лифта за здрави и болни деца , мислам пишува нешто од типот НЕ СЕ ЧУВСТВУВАМ ДОБРО и СЕ ЧУВСТВУВАМ ДОБРО, различна боја се плав и розев .
    Ама одделни простории во амбулантите нема, точно е и за неонатологија што по мене не е во ред..среќа големи се ходниците па има кај да застанеш настрана.
    Се таму го носам син ми, досега секогаш пред нас дезинфизирале, менувале подлога/хартија веднаш.

На Надеж♥️ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    2.405
    Ме интересира како се организирате со мажи кои одат втора смена? До 12, 1 што се?
    Ме нервира што е нефункционален утредента и така цела недела тераме, јас вријам. Не може да се наспие ама и пред деца беше ваков. Не знам дали е до мене или сепак до него.

Маливе се будат накај 7, 7 и нешто, 8 се секако веќе станати, јад доаѓам со нив во дневна, он не може да се освести до 12 |(

12. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    9.291
    Допаѓања:
    27.588
    Освен делот мажот да сака да се организира друго нема. Маж ми оди во три смени. Кога не е трета, кога стане дете, тогаш и двајцата стануваме(5:30,6:00,7:30 небитно).
    До него е според мене. Има деца сега.
    Барем јас така сфаќам.

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    91
    бебе дваипол месеци на адаптирано млеко, периодов многу малку јаде, бара поретко да јаде но и кога јаде не пие по многу количински, цело време остава од млекото а според килажа треба да пие повеќе. дали некој има искуство? вака си е весело, нема грчеви

14. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    6.874
    Може сте во втор скок па затоа помалку јаде.
    Мојов пред неколку дена одбиваше млеко (и ние сме на ад) 3 дена, едвај преку ден да испиеше малку а навечер во спиење ќе го испиеше цело. Еве го сега 2 дена е веќе вратен во нормала си пие супер.
    Не се секирај ќе се среди, ќе има денови кога ќе пие повеќе некогаш помалку

На Anie93 и MysticAura им се допаѓа ова.
  15. MysticAura

MysticAura Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2024
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    91
    да и јас забележувам дека навечер пие повеќе, ти благодарам :l:

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    45

И мојот е ист не може да се изнаспие и секогаш е преморен од раб. Он треба да се организира, а не ти. Јас нон стоп му мрчам за спиењето ама џабе. Ќе им дојде време за спиење на децата и он со нив продолжува, а ја морам за тоа време да средам нешто по дома. Се надевам ќе се активира побрзо.:@

17. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    2.405
    Среќа трети смени нема тука ама на него му е хроничен умор претпоставувам.
    Ова е само по втора смена, кога заглавиле до касно.

Инаку онака не можам да се пожалам од него, одлично и побрзо од што мислев се снајде како татко, посебно дека две бебиња ама ептен брзо се ухода.
    И од како ќе стане, иако покасно, пак поминува квалитетно време со нив ама не е по моите замисли па морам да драмам :doh:

18. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    Сите мажи пробуваат по малку да ескивираат. Мене мојот многу ми помага ама ако има прилика да може да си прилегне или на телефон да дреме, ќе ја искористи.
    Не се замарај толку, давај му обврски ќе се навикне. И мојот плачеше дека не е наспан и уморен, што и реално е, пошто е мајстор и цело време е некаде на терен, ама некогаш и јас не можам се сама. Сега станува ноќе, прави млеко, викенди чисти и прави ручек. Е сега сам не сака да ја чува уште му било страв, мене па тоа ми е проблем, не можам раат до продавница да отидам или на кафе без да ме знае свекрвата, пошто неа ја малтретира да доаѓа.

19. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    2.405
    Мојов од почеток станува ноќе и искрено, дури и срам ми е за ова да кажам ама повеќе од мене ги осеќа кога бараат млекце, грчеви кога имаа дежyраше он по цели вечер, не можел да спие затоа што немаше плачки ама правеа звуци.

Инаку за чување он ги чува сам, не му е проблем, ги игра, храни, сам ги има шетано еднаш и мене ми е супер тоа ама ме нервира што кога знаат дека е сам сите се тупнуваат кај нас, значи неповикани, доаѓаат као да му помогнат.
    Ова мене од такт ме вади и ужасно ми смета затоа што не ми се оставаат деца со други без јас да бидам присутна, немам доверба апсолутно во никој кога се во прашање они, освен во него 10000% и да знам дека никој нема да дојде, веројатно и почесто би одела, вака не, фала.

20. hannybanny

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    1.904
    И јас не сакам други да се мотаат околу неа, пошто ги гледам како ја чуваат ама па тоа е. Не можам, дома да седам цело време. Нека ги гледа он што прават па ако не му е жал тоа е